Roadtrip vid Hornborgasjön

@Roadtripisverige i samarbete med @visithornborgasjön

Den 13 juni 2020 visade sig vara en strålande dag för en roadtrip. Lugn bris, varmt i solen och svalkande i skuggan. Vi startade vår morgon i mysiga Varnhem, som ligger mellan Skara och Skövde i Skaraborg. Rosenstigen, som är en fin liten vandring på ca 2 km tar oss igenom ett fantastiskt kulturlandskap. Stigen har fått sitt namn efter Alba rosa minette, den ros som hittats i Gudhems klostermiljö och som nu även finns att kika på intill klostermuseet i Varnhem. 

Vi passerar längs stigen Kata Gård som verkligen en historieintresserad inte får missa! Kata Gård  är byggd över ruinen efter en gårdskyrka från vikingatiden. Utställningen berättar bland annat om gårdskyrkan, om vem Kata var och om utgrävningarna. Kata Gård är öppen under sommarsäsongen. Från Rosenstigen kan man fortsätta längs Pilgrimsleden som går ända ner till Falköping. Dock behöver man dela upp det i 3-4 etapper. Vill du veta mer? In och kika på Pilgrimsleden.

På slutet av vandringsleden stannar vi till vid Klosterkyrkan. I kyrkans välbevarade romansk-gotiska miljö har Stockholms grundare Birger Jarl och enligt traditionen fyra svenska medeltidskungar blivit begravda. Glöm inte besöka Örtagården på baksidan, så himla vackert! 

När kaffesuget gör sig påmind går vi till Klostercafét som ligger bredvid kyrkan. Ett jättemysigt fik med stor trädgård, här har man serverat kaffe sedan 1925! Hembakade kakor, bakelser och är du gluten, laktos eller vegan? Finns något för alla! Även en underbart god lunch serveras här. 

Nu sätter vi oss i bilen och beger oss till fantastiskt vackra Hornborgasjön.  Här kan man spendera många timmar. På Naturum kan man ta del av en utställning som berättar om alla fåglar, tranorna och landskapet. Barnen kan finna ro i pysselhörnan och det finns böcker för dem att läsa och bläddra i. Glöm inte gå eller ta hissen högst upp i huset för att få en panoramautsikt över sjön. Och missa inte Trandansen i sjöns södra ände, där tusentals tranor under våren samlas på sin resa mot häckningsplatserna. Vill ni ha äventyr så föreslår vi att ni frågar efter deras Äventyrsväska! Där finns det massa kul för hela familjen. Låna med er den ut och lös uppgifterna tillsammans.

Passa på att ta en vandring också, bort till Ängsladan. Så himla vackert. När ni kommer tillbaka så kan vi rekommendera ett lunchstopp på Cafe Doppingen vid Naturum. Sätt er på deras terrass och njut av utsikten! Även här finns det mycket att välja på.

Nu är vi sugna på lite inredning och kultur. Nästa stopp blir vid KD Design, som ligger med vacker utsikt över Hornborgasjön. Här kan du hitta en stor inredningsbutik, krukor, växter och ett väldigt fint café som bjuder på magiskt god fika.

Efter vår goda lemoncurd paj så stannade vi till vid Löfwings Atelje & krog, som drivs av paret Linda & Göran Löfwing. Här kan man njuta av Görans konst, bo på B&B, ha konferens, ta en kopp kaffe på cafét, besöka deras butik och äta god mat på Lindas restaurang. Finns även en barnmeny.

Efter alla intryck från dagen tog vi oss till dagens sista stopp Wrågården som ligger strax utanför Falköping. Wrågården är en älgpark med hotell och aktiviteter för hela familjen. Här kan man spana på älgar, hjort och bisonoxar. Här finns en restaurang med svenskt kött eller kött från deras egna gård! Här kan man även anordna bröllop, konferenser mm. 

Vi bodde i Bison som i princip ligger mitt inne i älgparken. Här kunde vi se hjortarna springa runt husknuten – en magisk upplevelse. I vårt hus fanns det plats för 10 personer samt en egen grillplats. Vi fick grilla bisonburgare med lokala tillbehör. Det var helt otroligt gott! 

Efter en god natts sömn kunde vi hämta vår frukostkorg som serverades i frukostluckan i anslutning till huset. Och vilken frukostkorg det var sedan! Det bästa av allt var att man fick morötter som man kunde mata hjortarna med!

För att avsluta denna 24 timmars roadtrip på topp, så tog vi oss till Herrtorps Qvarn. Här kan man också bo, äta på restaurang (för närvarande stäng pga covid -19), vandra, fiska, ta del av bäversafari och paddla kanot på vackra Flian. Vi begav oss ut på den vackra ån för några timmars paddling. Så fridfullt, vackert och om man vill paddla en heldag kan man ta sig ändå ner till Hornborgasjön. 

Är ni sugna på ännu mer tips så kan vi rekommendera Vallevägen, ”världens vackraste väg”. Ni kan hyra cyklar, bila eller vandra. Besök Snickaretorpet för att smaka på deras magiska italienska glass, bada i Flämsjön, ät lunch på Fredriksons Pensionat Sjöbacka. Enjoy!

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Kommentera gärna:

Länkar

-

Etikettmoln

-