ROADTRIP LÄNGS FALKENBERGS KUST

Förra sommaren åkte vi på roadtrip längs Falkenbergs kust.  Ljuvliga sensommardagar att drömma oss tillbaka till och fint sätt att förlänga sommaren på. 

En riktigt bra roadtrip börjar alltid med nybakade bullar, eller hur?! Vi kikar in hos Bageri Säf och köper vår frukost. Surdegsfralla med ost och grönt, en lemonad, kaffe och sockerbulle med rabarber och vaniljsås. Packar ner allt i påse och åker söderut till Vesslunda naturreservat .

Vi parkerar vid Suseåns mynning. Tar en långsam promenad i det vackra landskapet. Tallskog och ljungbeväxta klippor möter sandstrand. Hittar en perfekt bänk, slår oss ner och drar in havet långt ner i magen. Sitter här en lång stund, äter vår frukost och andas djupt. Tacksam för livet. På väg mot bilen plockar vi med oss lite ljung. Detta ska vi torka och ha som te i vinter. Ett fint minne och en lugnande dryck som gör gott för magen.


TIPS! Gör ditt eget ljungte!
Plocka ljung, torka, lägg i glasburk, häll över hett vatten, en sked honung och drick.
 

Denna sträck gick vi! Här får du både vackra vyer, tallskog och ljung. Kryssen är fina bänkar att sitta på! 


Nästa stopp är Kilagårds Gröna som drivs av en liten familj bestående av Linnéa, John och sonen Arthur. De bor på gården tillsammans med hund, katter & höns och sysslar med krav-certifierade grönsaksodling, höns och livsnjuteri. Drömmen ju!

De startade igång sin verksamhet förra året och har verkligen skapat en riktigt härlig plats med gårdsbutik och café. Stora ytor att strosa runt eller leka på. Kattegattleden går precis utanför och många trötta ben stannar här för att samla ny energi. Vi fyller bilen full med nyskördat från gården: hallon, lök, mangold och ägg. 

TIPS! Ta med en (stor och tom) kylbag i bilen så klarar det sig fint över natten! Vi har en med sladd som är extra bra!

Tar Hallands kustväg och gör en micro-paus vid Bobergs kraftstation. Här är även platsen för dig som gillar att SUP:a. Parkera bilen här och bär ner brädan till Suseån. En exotisk smått djungelliknande känsla att paddla på ån. Hyr din bräda här eller här.

Med siktet inställt på LUNCH drar vi oss vidare till Kullängs Påtår i Skrea och serveras de allra lyxigaste smörrebröden med Lax & pepparrot, pulled pork och skagen. Till efterrätt blir det hemgjord gelato gjord på mjölk från granngården. Vi väljer ”brynt smör & rosmarin” och ”hallon” – kan vara årets bästa glass! I Falkenberg är de verkligen grymma på MAT och samverkan!!


Mätta och belåtna kör vi mot Rian Designmuseum inne i Falkenberg. Vi är här för att kika på Lisa Larssons* utställning. Lisa Larsson vars keramik blivit känd och älskad av flera generationer i Sverige - humoristiska djur, känsligt utförda barnporträtt och kraftfulla kvinnogestalter. Utställningen innehåller både välkända föremål av Lisa och skisser, prototyper och verk hon själv inspirerats av. Visste inte att hon hade så många uttryck! Väldigt fint och inspirerande.

* Lisa Larssons utställning pågår inte just nu. Kika in på Rians hemsida för aktuell utställning och missa inte en riktigt god kaffe hos SWERL som nu huserar i lokalen. 

Lämnar city och kör några kilometer norrut till en av våra favoritstränder: Olofsbo! En badpärla sedan 50-talet och stranden är så vacker här. Sanddynerna höga - perfekta för lek och vindskydd. Vi checkar in hos Flip Flop som är vår destination för natten. Här servrar de supergod karibisk mat med en europeisk touch men vi har bestämt att testa restaurangen på Kvarnens Pensionat, en doldis som verkligen överraskar och som ligger en kort promenad längs stranden mot Morup. Vi äter skaldjur och burrata med solvarma tomater till förrätt. Deras populära ”kvarnens bouillabaisse” med fisk och skaldjur på dagens fångst och saffransaioli till huvudrätt. Någonstans mellan huvudrätt och dessert mojnar vinden och vi går ut och sätter oss. I sällskap av hästarna som betar i hagen alldeles bredvid dricker vi te och äter chokladmousse till dessert. Här är det gott att leva! Traskar hem i sommarkvällen. Tar en drink på balkongen med sommarens bok i knät. Längtar redan så smått till morgondoppet, frukostkaffet och fler äventyr.

Vaknar av morgonsolen. Ett friskt morgondopp och en härlig frukost med utsikt över havet hos Flip Flop Fun och gör oss redo att fortsätta Roadtrip mellan Vesslunda och Glommen. Fyrbesök, loppis, go-fika, bad och gårdsbutiker står på dagens önskelista.
 
Börjar med loppis och fika i Farmors Lada som ligger lantligt med havsutsikt i Morup, i en gammal hallandsgård från 1868. Vi hittar mycket fint. Blicken fastnar på en Lisa Larsson-figur. Peppen från Rian Designmuseum sitter fortfarande kvar. Lämnade den dock om någon är sugen.  Kaffe och äppelkaka och sedan kör vi mot fiskebyn Glommen och Annies stuga - en härlig plats och butik med linnekläder, smycken och inredning. Malin älskar matlagning och på sommaren hittar du en söt foodtruck precis utanför som serverar toast och bakverk. Härligt att fika och njuta en stund i trädgården.
 


Färden går vidare till Morups Tånge Fyr där vi bokat in oss för en privat visning och guidad tur i den vackra fyren. Vi som älskar fyrar! Vinden ligger på och det är fascinerande att se utsikten. Fyren byggdes 1843 och sista oktober det året tändes fyren för första gången efter att många skepp förlist.  Tre personer drev fyren i skift. Det fanns ju ingen el på den tiden så de eldade med rovolja, från raps och bar upp oljan för den smala trappan varje dag. Det var snudd på dödstraff om den skulle slockna. Fyren drivs idag med stort engagemang av fyrsällskapet som också arrangerar visningarna. Här finns även ett litet museum och många berättelser från förr. Du kan följa fyrens liv på instagram.
 


Som final på vår roadtrip blir det två gårdsbutiker. Thuresson kött och chark. Här bökar grisarna så gott och du kan lita på att du får kött och korv av bästa kvalité, hanterad med stor kunskap och passion. I år har en nyöppnad del med självservicecafé och toa! Perfekt för oss på Roadtrip! Kvällens grill är nu räddad och vi kör mot Hule Trädgård, en liten mysig handelsträdgård med egen odling och försäljning av blommor och grönsaker. 
 
Tack fantastiska Falkenberg! Vi kommer snart tillbaka! Sensommaren är en magisk tid att uppleva och upptäcka dessa platser!
 
Text och foto: Anna Linton - under höjdpunkten FBG på instagram hittar du hela våra roadtrip!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-