Roadtrip till Skaraborg

Foodisar, music- & countryside lovers! Se hit! Nu drar vi dit maten växer. Möter odlare och matkreatörer. Besöker gårdsbutiker och matställen. Går på sommarkonsert och handlar med oss närodlat. Ja, häng med oss på en Roadtrip till Skaraborg där den lokala maten och alla hjältarna som odlar och lagar den står i fokus!

Vi kör från västkusten till Skara och gör ett stop i Alingsås. Stannar till på ett ställe vi haft på vår önskelista länge: Nolbygårds ekobageri – en trädgård, butik, kafé och bageri i en fantastisk sekelskiftesmiljö med trädgårdsservering. Här brinner de för ekologi och hållbarhet. I bageriet bakas allt från grunden. Vaniljkrämen kokas på spisen, kardemumman mals precis innan bullarna bakas och mazarinerna trycks ut och fylls för hand. Alla bröd, kakor och bullar bakas av ekologiskt och närproducerat kulturspannmål från Wästgötarna.


​​​​​Vi tar en promenad i den vackra trädgården innan cafét öppnar. Trädgården är den sammanfogande länken mellan de olika rörelserna på Nolbygård. Här hittar du en stor rabatt med tidstypisk flora från sekelskiftet, en köksträdgård som används av kaféet och stora ytor att leka på.  Missa inte att kika in i den gamla rälsbussen som ligger längst bort i trädgården.

När klockan slår 11 går vi in i cafét. Vi står en lång stund i hallen och tar in miljön. Alla kakor är uppdukade så vackert på ett stort runt bord och det dignar av läckerheter. Vi fyller påsen med frukostbröd, äppelmust och Annas kombucha. Och tar en fika såklart i den mysiga trädgården. Soda och nötkaka blir det denna gång. Här finns även butiken Hem till Hem, som omhändertar och säljer byggnadsvårdsprodukter och återvunnet byggmaterial för att vårda och renovera hus. Väl värt ett besök! 

Både hungriga och nyfikna har vi siktet inställt på Vedens Lustgård som ligger i hjärtat av Skaraslätten. Inte helt enkelt att hitta hit när E20 byggs om och GPS:en lurar oss – men så värt att leta sig fram till rätta stället. På Instagram har de en bra vägbeskrvning taggad i första raden. Följ den! Här serveras pizza på hyperlokala råvaror.

Vi känner njutet ända nere från tårna när vi sätter tänderna i pizzan som är bakad med så mycket kärlek, passion och respekt för både råvaran och bondens arbete. Testar Vega och en glutenfri Hakuna matata - med en lokal alkoholfri öl därtill. Otroliga smaker och den glutenfria degen är super!

Åh, vad vi älskar entreprenörskapet på landsbygden – människor som gör sin grej, skapar liv på platser och lever sin dröm. Ser till så att vi kan äta och njuta. Tack för er!! Miljön hos Vedens Lustgård är vacker och genomtänkt. Det känns som om vi sitter mitt i åkern och äter. Här finns platser både utomhus och under tak – för säkerhets skulle boka bord på hemsidan innan du kommer hit för Vedens Lustgård är väldigt poppis! Ja, vi har svårt att slita oss från denna magiska plats men fler står på tur.

Näst ut är ett gårdsbesök hos Bondfrun - en gårdsbutik med gårdens egna kött och korvar.
 Mitt ute i landsidyllen utanför Vara ligger grisgårdarna Stommen Long och GP Farm som båda drivs av bondfrun Marie-Louise och hennes man. Här har de i fyra generationer skapat en hållbar värld för sina grisar så att de ska ha det så bra som möjligt. Och för att vi som handlar ska få ett fint, närproducerat fläskkött.
 

Vi får en tur på gården med självaste bondfrun. Hon är en fantastisk kvinna med många idéer den där Marie-Louise. Hennes senaste (och kanske galnaste?) idé är en stor majslabyrint på 6 hektar på fältet utanför gårdsbutiken. Det svåraste var att övertala gubben, berättar Marie-Louise och ler pilimariskt. En vän som är arkitekt skissade och gjorde själva planen. En speciel maskin som sätter ner en och en majsplanta användes och Marie-Louise klipper gångarna med en åkgräsklippare. Tittar du från ovan så kan du se att Bondfruns logga finns i labyrinten. It´s all about the details, eller hur! Vi tar oss en tur ut i labyrinten och med Bondfruns hälp kommer vi tack och lov även ut igen. Om allt går som det planerats så öppnar majslabyrinten i september. Och gårdsbutiken är öppen alla dagar kl 08-20. Håll utkik här för öppettider mm.

Nästa stop är Qvänum Mat och Malt - ett av Sveriges första microbryggeri som huserar i ladugården på Gategården, i den gamla byn Badene mitt på Varaslätten.  Vi blir väl omhändertagna av ägarparet Claes och Annika som visar oss runt i bryggeriet, bjussar på kunskap och ölprovning! Claes tar oss in i bryggeriet och berättar med stolthet i rösten att här på Varaslätten är havren extra god, ger en upplevd sötma till ölet vilket blir en bra brygga till maten på tallriken.

Listan är lång över krogar som specialbrygger sin öl här. Och vi förstår varför! Så gott och väl genomtänkt. Det bryggs ca 15 000 liter i 10 tankar och nästa vecka börjar julölen bryggas. Med jämna mellanrum anordnas de Bryggeri och Brännerikväll på QMM. Vid dessa tillfällen välkomnas gästerna in i ladugården för en afton där de berättar om bryggning och destillering. Delar av tillverkningen visas och gästerna får provsmaka både öl och brännvin ur sortimentet! Kvällen avrundas med en pub meny i restaurangen. Höstens bryggerikvällar förbokas här!  

Vi tar oss in i restaurangen och får testa 5 olika sorter från lager till riktigt mörk öl. Claes berättar att de allra flesta dricker ölen alldeles för kall och då förstörs smakerna. En öl efter gräsklippning och som törstsläckare må vara kall. Men för att matcha maten så rekommenderas öl till mat vara 10-12 grader och mörk öl 17 grader. Och snapsen den ska inte ligga i frysen! Nej, den serveras allra bäst rumstempererad och bits av till maten.
Vår favorit under ölprovningen blev ”Helgas bryggd” – döpt efter kvinnan som drev gården förr i tiden. Annika tror att denna öl smakar så som ölen bryggdes förr. Det är en helsvensk öl och passar väldigt fin till hårdost, ex Sivans.
 
Fulla av kunskap och goda smaker säger vi tack, packar ihop oss och drar vidare! Vi tar en kik på gården och slänger en blick mot det gamla boningshuset där det finns ett BnB för den som vill sova över. Gången är så fint krattad och vi bestämmer att här bokar vi in oss nästa gång.

När kvällen smyger på parkerar vi vår van hos Lilla Björkö. Vi kör genom den magnikifika björkallén, möts av glada parkeringsvakter och får en stor varm kram av Hasse som tillsammans med sin fru Veronica har skapat Lilla Björkö - en trädgårdspub mitt på vischan och med den väckt liv i en historisk plats – det gamla och otroligt vackra stationshuset vid Svaneberg i byn Lygnås. Stationen var under många år bortglömd och blev varsamt omhändertagit av Hasse och Virre och nu är det fullt av liv.

Ja, här har du en Trädgårdspub dit du kan komma precis så som som du är och njuta en sommarkväll tillsammans med vänner eller träffa nya. Här serveras bara äkta mat, genomtänkta törstsläckare och gôtt häng. Inga konstigheter är Lilla Björkös slogan! Och det känns i hjärtat. Det är alltid öppet under konsertkvällarna och annars lite när de känner för det. Sommarens konsertprogram är så bra och vi är här för att se Alba August. 

Vi går grusvägen bort, genom portalen, slänger en blick på kvällens meny och konstaterar att YES detta passar oss foodisar alldeles utmärkt. Vi visar upp vår konsertbiljett i entrén, får en tidning i handen som berättar storyn bakom Lilla Björkö och hur de arbetar.  Vi går bort till Lilla Björkås egna Cabana där gästkockarna brassar käk för fulla muggar. Området öppnar 17.30 och det är redan fullt av glada människor som njuter, äter och skrattar. Förväntan ligger i luften inför kvällens konsert. Vi serveras en supergod kvällsmat med lokala råvaror.

På menyn finns mellanrätter. Är du hungrig tar du två - annars en. Ja, du hajar. Bra för alla och mindre spill. Vi tar en av varje och delar. Viltsvinskorven är Hasses egna och serveras med Lugnås-ramslök, roastad potatissallad, tomatsalsa och saltgurka. På den andra tallriken får vi bakad morot som är ingefärs- och äppleblaserad med sveciaostmorot- och chilicreme. Svensk kimchisallad därtill. I glasen ett naturvin från familjen Suroil som odlat jorden utanför Barcelona i 400 år. Redan på 90-talet påbörjades omställningen till eko-odling med biodynamiska metoder. Riktiga pionjärer för hållbart jordbruk och perfect match med Lilla Björkö. Här finns hållbarhetsarbetet som en röd tråd genom allt och som gäst känns det både inspirerande, tryggt och självklart.  

Ett störtregn hanns också med (det är ju ändå svensk sommar!) och vi trängs inne i ljudteknikerns tält med bubbel i ena handen och desserten i andra: sivans ost och pannacotta på yoghurt med jordgubbar. Otroligt gott och väldigt mysigt faktiskt.

Pannakotta på yoghurt, jordgubbar och karamelliserade fröer. Sivans lagrade briljantost (ni vet den som var så god till Helgas Brygd från Qvänum), ramslöksknäcke, rabarber och morotschutney. Till detta Lilla Björköls egna öl, från Qvänum mat och malt, en mild lager och en alldels perfekt öl.  

När Alba August går upp på scen i sommarkvällen, då tittar solen fram över fältet och lyser upp både publiken och scnenen. Hjärtat bultar. Blickar byts, gitarriffet river och leenden sprids. Utan ord konstaterar vi att just NU är det riktigt gött att leva.

Alba gör bara fyra spelningar denna sommar. Vi är glada som tusan att vi fick se henne så här i det lilla formatet. Vilken röst och fint budskap. Dikter av Kristina Lugn om ångest och psykisk (o)hälsa får sällskap av de vackra tonerna och allt landar fint hos oss alla. 

När den sista låten ebbat ut smyger vi bort till vår van. DJn fortsätter att spela och baren är öppen men vi tänder en brasa utanför vår van och snackar långt in på natten. Att resa med van är så himla bra! Fler och fler ställen ploppar upp på landsbygden och det är inte alltid det finns bra boenden nära. Vi brukar fråga om det är OK att ställa vanen nära så kan vi både äta och dricka gott och sedan krypa till kojs. För några hundralappar kan du ofta koppla på dig på lite el också. Vill du hellre sova på hotell eller bor nära så har Lilla Björkö fixat bussar som enkelt bokas när du köper din konsertbiljett. Finfin service mao. 

Dag 2. Äventyret fortsätter efter en god natts sömn. Vaknar med ett leende. Fortfarande varma i bröstet efter gårdagens konsert och bonfire. Kaffe, ägg från grannen, bacon från Bondfrun, frukostbröd från Nolbygårds ekobageri – med gårdagens inköp. LOVE IT!

En liten promenad runt om grusvägarna runt Lilla Björkö för att suga in det sista - hit måste du ta dig! Håll utkik efter höstens program som snart presenteras i samarbete med vännerna på Vedens Lustgård

Vi drar vidare ut på schlätta. Ett besök i självbetjäningsboden hos Ulfstorps Matbod. En liten obemannad butik fylld med god mat från trakten – Ulfstorps gårdsägg, kalkondelikatesser från Adelsåsen, ostar från Gäsene mejeri, färdigmat från Säker Mat och mycket annat. Matboden ligger precis vid 47:an, ca 1,5 km öster om Flakeberg mellan Grästorp och trafikplats Åsen på E20.

En sån himla bra grej är alla dessa bodar som är öppna 24/7 - där du enkelt checkar in med ditt BankID. Du väljer det du vill ha och betalar med kort. Det är mysigt med möten och service såklart - men tillgängligheten för lokala råvaror är ju super!

Svensk mat och lantbruket ligger oss varmt om hjärtat. Att supporta våra lokala bönder och besöksnäringen som arbetar med lokala råvaror är dessutom ett väldigt bra sätt att bidra till ett hållbart och blomstrande liv och samhälle! Det bidrar till att det finns öppna landskap där vi bor, att vi får en levande landsbygd och fler härliga platser att åka på roadtrip till. Att vi får känna smaken av platsen vi besöker och att platsens unika smaker får fortsätta finnas kvar.

Vi fick med oss några blommor från vägens kant och köpte med oss ägg, lingon, kaffe från Grästorps Kafferosteri . Ett tips är att ta med en stor kylväska (vi har en med el som vi pluggar in i bagaget) så håller varorna sig fint ävem om du köper kylvaror!

Ett snabbt loppis-stop i Flakeberg. Vi köper med oss portugisiskt porslin och en vattenkanna i form av en hund. Villhöver och en present till en vän. Visst är det fint att handla med sig lite saker och ting som ett minne! Tallrikarna blir fina att servera all god mat vi handlat. Det finns många fina loppisar och antikt i Skaraborg. Här är en bra lista på platser i Skara och en stor favorit är AntikKompaniet i Larv med 5000 m2.

Vårt sista stoppet är Mäjens – vi är nyfikna på gårdens egna glass och pasta och går rakt in och beställer vår lunch.  Här finns produkter bakat från grunden och de brinner verkligen för det svenska jordbruket. Med ägg och mjöl från gården, svenskt smör, energi från egna solceller och massor av bakglädje från konditorn Elin. Ja, då blir det gott. Jösses, så vi älskar mat lagad med kärlek och där det är korta led mellan jord och bord. Fint att få känna att det vi äter har en nära koppling till platsen vi besöker. Se till att ha vägarna förbi Mäjens, ni kommer inte bli besvikna och passar både stora och små.

RabarberLemonad och Alice i rosenkvittenlandet i glasen. En god pastasallad på fatet med gårdens egna pasta. Och så marängsviss med gårdens vaniljglass jordgubbar maräng från bageriet och chokladsås & grädde. Då är det gott att leva. Igen. 

Med oss hem kom gårdspasta, bröd, mussli och deras egna vaniljsocker - som är en restprodukt när de gör sin glass! 

Påfyllda av ny energi, passion, kunskap, möten och matmagi så kör vi hemåt igen. Det har varit superfint att få dela denna resa med er alla. Tusen tack Smaka på Västsverige, Lokal Meny, Upplev Skaraborg och Västsverige för ett fint samarbete och tack för att ni lyfter svensk mat – viktigt på riktigt!
 
In och kika på instagram för fler bilder och hela roadtripen i bilder hittar du i höjdpuntken "Skaraborg"

Med glädje /team Roadtrip i Sverige

Text och bild: Anna Linton

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-