Ni är många aktiva livsnjutare som vi vet uppskattar tips på friluftsliv med guldkant. 
Idag vill vi ta er med till en riktigt härlig plats som bjuder in till rörelseglädje för hela familjen: Billingen. Här har ni en roadtrip som passar sommarens alla väder och familjens alla åldrar. Vi kör upp på berget Billingen och checkar in hos Billingehus – äter gott, sover flott och tar på oss träningsskorna för att klättra och ut cykla! Parkerar bilen för här är det nära och gångavstånd till allt. Vi var här för ett år sedan. Nu är vi tillbaka för att uppleva det nya spaat och mysa tillsammans med familjen!

Efter en härlig tur runt om i Skaraborg och ett besök hos Ekehagens Forntidsb så känns det extra skönt att ta en varm dusch och krypa ner i en skön säng. Vi har sovit i många olika hotellsängar genom åren men dessa sängar är något utöver det vanliga. Både täcket och kudden är alldeles ljuvliga och perfekt fluffiga. Bra val! Rummet passar familjen superbra. Det är connecting door med extra sängar som går att fälla ner från väggen och passar familjer upp till 6 personer. Spana in 114 och 116 i kombination!

På hotellet finns konst på väggarna, det är väl genomtänkt med vackra detaljer. En tydlig röd tråd i både mat, dryck och miljö. Både tryggt och kreativt i en skön kombo.

Billingehus ligger på berget Billingen, ca 3 km från Skövde centrum. Det är ett stort fritidsområde som bjuder in till massor av aktivitet - vandring, cykel, bad, klättring, lek, fiske och utegym. Visste du att Billingen är en del av platåbergets geopark - den första geoparken i Sverige att utses till Unesco Global Geopark! Vintertid förvandlas Billingen till ett riktigt vinterparadis. Vasaloppet har utsett Billingen Skövde till officiellt vasaloppscenter. Det innebär att Billingen har det som krävs för att vara den ultimata platsen att träna inför något av vasaloppen. Ska du köra Vasaloppet är det ett varmt tips att ladda upp här!

Vi är här för att cykla mountainbike, klättra i höghöjdsbanan och leka på bergets alla lekplatser.  Med oss har vi barnen Siri, 14 år och Fred, 6 år. 

När du checkar in på hotellet så får du en karta över Skogsmulleriket. Med den i hand blir det extra roligt att upptäcka berget med mindre barn. Det är väl skyltat på hela området och lätt att hitta. 
Besök kojorna i Skogsmulleriket och lista ut vilket djur som är kompis med Billingetrollet. Ta reda på vilket djuret är, kolla kartan och besök ledtrådsplatserna. Samla ord och lös koder. Till slut får du ett ord som du kan ta med tillbaka till hotellet - en fin liten överraskning i receptionen väntar. Vi hinner även med lekplatsen Äventyret och en runda på äventyrsgolfbanan innan det är dags för middag i Sandbergs matsal på Billingehus. 

I Bar Arne kan du ta dig en go drink och i restuarangen blir det trerätters med gott vin därtill, utvalt av sommelier Henrik. Barnen får hamburgare och smiter sedan iväg till bion som visas i den stora konferenssalen som ligger strax bedvid matsalen. Här finns även ett lekrum och allt känns väldigt välordnat för att alla ska ha det bra. Vi frågade i stories vad ni uppskattar på en roadtrip med hela familjen. I topp kom kritor och papper att måla på vid matbordet, lokala råvaror, smidiga elbilsladdare, ett genomgående hållbart tänk och separerad mat till de små. Här är det full pott på allt.

Köket filosofi är vällagad klassisk mat på ett modernt och medvetet sätt med en gnutta attityd och glimten i ögat. Inspirationen bottnar i västgötaslättens matkultur och följer årets skiftningar. Till förrätt får vi Carpaccio från Böja Stommen med tryffel rostad mandel parmesan vinbär och torkad oliv och en mustig fisk och skaldjurssoppa med musslor och tångolja. Till varmrätt bakad svensk fjällröding från Vilhelmina, smörsås (!!), avrugacaviar, cashewnöt, rostad selleripure, morot, sockerärta och vreta gulärt. Till dessert klassisk vaniljpanacotta med jordgubbar. WOW! 

Efter en tidig frukost smyger vi ner i spat. På förmiddagarna får även barnen vara med i spat Earth Spa och vi är här först av alla. Så fint när hela familjen får njuta och koppla av tillsammans.

Här finns: 
Bad & varma källor
DJUP VARMKÄLLA – medeltempererad
GRUND VARMKÄLLA – varmt stilla bad
LIGGANDE VARMKÄLLA – lätt bubblande
VATTENFALL, DUSCHAR OCH FOTBAD

Bastuoas
TORRBASTU – hög- och lågtempererad
ÅNGBASTU – arom efter säsong
SALTBASTU – med naturligt havssalt
KALL KÄLLA – med kalldusch och is

Vi badar i varma källor, hoppar ner i kalla kar, bastar i ångbastun, fotbadar och testar upplevelseduschar. Till sist landar vi ner i Bergsrummet där hela familjen kommer ner i en skön vila. Här finns frukt, vatten, teer och fågelkvitter i hörlurar. 

Men ny energi och påfyllda depåer snörar vi på oss skorna och tar siktet mot Träningskonsulten som har sin verksamhet i Billingecenter, ca 100 meter från hotellet. I Billingecenter finns allt du behöver när du är på berget - ved till grillplatser, fika och omklädningsrum, vallrum, värmestuga och en bra butik, proffsig service och uthyrning av cyklar och hjälmar. 

Vi ger oss sedan ut. Barnen har aldrig cyklat mountainbike innan så vi testar lite på asfalterade vägar och ger oss sedan ut i parken och MTB-banorna.

I parken hittar du:
- Två asfalterade pumptracks
- Mountainbikeleder i olika svårighetsgrader 
- Billingerundan 35 km gravelcykel 

Det var längesedan jag cyklade MTB och det bubblade av liv och lycka ur allas magar. Superfina banor och alldeles lagom svåra som passar oss barnfamiljer, nybörjare som avancerade cyklister som i hög fart susar fram genom Gravity Zone. En otroligt rolig upplevelse för hela familjen som gav mersmak. Vi avslutar med Sjörundan innan det är dags för lunch.

 Vi är tillbaka i Sandbergs matsal för lunch på hotellet. På dagens lunch erbjuds alltid en kötträtt, en vegetarisk rätt samt veckans fångst. För barnen blir det pannbiff och vi vuxna väljer dagens fisk. Supersmarrig potatis- och purjolökssoppa till förrätt och en skön stund i soffan med kaffe i koppen efteråt. Här är det som i fjällen - att käka lunch i träningskläder är mer än OK och det är skönt att känna sig bekväm utan att behöva byta om, eller hur!

När vi dricker vår kaffe kommer ägaren av hotellet förbi och berättar om den spännande historien bakom Billingehus. På 70-talet hade entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg en vision om att få skapa en träffpunkt för rekreation där motion och avkoppling gick hand i hand. En mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta med syftet att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats ”för själ och hjärta”. En utebliven betalning av en kund förde in Arne på det som kom att bli hans livsverk - bensin.  Istället för betalt fick Sandberg erbjudande om att starta den svenska filialen för ett litet norskt bensinbolag. Så kom det sig att Arne grundade Uno-X i Sverige 1960. Resan var krokig men inget kunde stoppa Arne. Med smart marknadsföring växte hans två bensinstationer snabbt till 300. När Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner. ”Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev projektet på Billingen. Ett friluftsparadis växte fram som Skövde kommun fick ta emot som gåva. Vilka eldsjälar och samhällsentreprenörer! Sedan 2022 ägs och drivs hotellet av Lotus Hotel Group. Läs hela historien här och alla ni destinationsnördar läs affärsplanen för Billingen här - otroligt imponerande, ett gott exempel på ett fint samarbete och vad som är möjligt mellan privat, offentlig sektor och ideella förenigar. 

Tillbaka till vår roadtrip. Så var det dags för vår sista aktivitet - att ta oss upp i trädens toppar, klättra 14 meter ovan mark och susa runt mellan träden. Upzone! Har du testat? WOW - WOW  - WOW vad spännande. Vi möts av guiderna Modar och David som ger oss en trygg introduktion. Vår 6-åring kan också vara med och klättra och det finns banor anpassade för barn på lägre höjder. Lagom tills vi ska börja klättra börjar det regna. Duggregn går över i spöregn men inget hindrar oss – det är faktiskt riktigt coolt att klättra runt i regnet. Inga köer och vi testar olika banor. När vi hoppar ner från det sista hoppet på den svarta banan RISK ZONE - då känns livet och vi kör ett sommarskrik över hela berget!

TACKSAMMA, påfyllda och innerligt glada packar vi ner oss i bilen och kör hem. Barnen har somnat i baksätet redan innan vi kommit ner från berget. Tack Billingen och Billingehus för ett fint samarbete och en fin roadtrip. Våra varmaste rekommendationer att boka in er här i sommar, höst, vinter eller vår! Vi längtar redan tillbaka. Kanske kommer vi redan senare i vinter när det nya spadelen öppnat och när det i Billingen finns preppade längdspår och utförsåkning. 

TACK du som följer med oss på våra äventyr - läser och upplever!

Allt gott till er alla 
Familjen Linton genom mig Anna - Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

Idag vill vi ta er med på ett spännande äventyr mellan Vänern och Vättern: följ med oss på en familjeroadtrip till Skaraborg. Ni är många som vill ha mer tips för barn och familjevänliga roadtrips! Detta är för er! Skaraborg har samlat härliga platser anpassade för familjer ”Familjeresan i Skaraborg”. Vi är här för att uppleva några av dem. Häng med!

Vi åker längs slingriga vägar, genom vackra vidder och stora fält. En vacker bygd perfekt för en roadtrip. Här är det nära till det mesta vilket vi uppskattar när det är barn med i bilen. Ni kan enkelt göra en aktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. Första stoppet är Läckö Slott och förväntan är kungligt stor. Vi har åkt bil sedan tidig morgon så efter att ha slagit några volter och sprungit av oss på gräsmattorna styr vi kosan mot Naturum och Hvita Hjorten. Här väntar en superfin lunch. Alla var hungriga och det nybakade brödet var väldigt poppis. Restaurangen arbetar med hållbarhet i fokus, råvaror i säsong från trädgården på slottet och med lite support av närliggande bönder. Idag kom spenaten från Lilla Labeck medan salladen och alla örter kommer från slottsträdgården. Vi äter Gös, spenat och ramslök. Oxfilé från Läcke Kött, broccoli & örtsmör. Till barn serveras samma måltid men i mindre portioner och allt separerat. Hurra för er! Hvita Hjorten är öppen året runt och väl värt ett besök.

Mätta och belåtna ger vi oss ut på äventyr – det är dags för ”Jakten på halsbandet” – ett äventyr på Läckö slott. Det passar barn i åldern 4 – 12 år som får springa runt på slottet tillsammans med pigan Signe och drängen Kalle. Slottet är ett riktigt ”Cinderella Castle”, ett medeltida ursprung med 248 rum. Äventyret tar barnen genom olika salar, köket, skattkammaren, ner till fängelsehålan och ut i den vackra slottsträdgården. Barnen letar efter ledtrådar och får samarbeta för att tillslut komma upp i drottningens sovrum där de kan lämna tillbaka halsbandet på sin rätta plats. Vi vuxna strosar runt på slottet i en något lugnare takt. Äventyret får högsta betyg av vår 6-åring Fred och han är väldigt stolt att han hittade en av ledtrådarna.

Runt om Slottet strosar besökare, fikar och kikar. Här är en fin verksamhet och mycket kultur. Just nu pågår foto-utställningen Wonderland av Kirsty Mutchell, helt makalösa bilder och La Gazzetta, Rossinis komiska opera från 1816. Ett plus i kanten för el-bils-parkering, gott värdskap och fint hållbarhetsarbete både på slottet och i restaurangen. Ja, vi har allt lite svårt att slita oss men ska vidare.

Nästa stop är nämligen en riktig gofika på Vischans bageri i Lidköping. En biltur på ca 30 minuter vilket är alldeles perfekt för att hinna vila benen och samla intrycken. Vischans bageri är ett riktigt roadtrip-stop - ett litet bageri som använder närproducerade råvaror och bakar allt från grunden! Det ligger strax utanför staden och det är lätt att parkera precis utanför. Vi möts av en mysig miljö och sagolik gelato som görs här på bageriet. Väljer olika smaker gelato, smakar av varandra och så några kakor förstås. Är det semester så får en ju välja allt, eller hur.

Strax bredvid ligger Vischans torg. En mötesplats och handelsplats med lokala produkter som öppnade 1 december 2023. Här möts vi av Anna och Sara Möller som annars driver cafét vi just besökt och som idag står i butiken. De berättar om konceptet. Här turas olika hantverkare om att driva butiken, alla har en gemensam kassa - vilket möjliggör att ha öppet butiken varje dag! Älskar smarta samarbete!

Här finns massor av fina ting – vintage, keramik, ull, god mat och blommor mm. Fina minnen och en klubba till senare hamnar i påsen innan vi drar vidare. Denna gång ska vi inte så långt. 5 min i bilen och vi parkerar utanför Vänermuseet som både handlar om och ligger precis bredvid Vänern.

Vänermuseet startade som ett hantverksmuseum i början av 1900-talet och är fullt av interaktiva utställningar som bjuder in till lek och lärande för både barn och vuxna. Det finns flera basutställingar och några tillfälliga. Vi börjar längst ner i basutställningen som handlar om Lidköping stad – ”Berättelser från Lidköping". Genom folkets berättelser skildras livet i staden med omgivningar genom århundradena. Vi hamnar länge vid skärmarna där vi genom att dra fingret på en skärm kan se olika delar ur Lidköping som visar både då och nu.

De som får plats i det lilla hålet får krypa in i Sjöfruns gömma. Sjöfrun är som Vänern själv - gränslöst vacker men farlig om hon blir uppretad. Hon bor på sin gård på Vänerns botten. Fred kryper in till hennes gömma - där har hon sina skatter som folk offrat till henne.

Favoriten hos barnen blev "På djupet" om fiskarna och livet i Vänern, Sjöfrus gömma och skaparverkstaden. Den hittar du på ovanvåningen strax bredvid utställningen ”Min Djuriska park” - av Eric Langert. En utställning som imponerande nog turnerat sedan 1997 och är aktuellare nu än någonsin. Djur gjorda av återbruk. En otrolig kreativitet och fantasi och får ett stort WOW från både stora och små! Den är kvar till 15 sep – missa inte.

I skaparverkstaden finns fullt av pyssel, material och här kan du göra ditt eget djur av återbruk. Vi skapade en fjärilsmyra som vi ställde till samlingen och en annan kreativ figur som fick följa med oss ner till den alldeles nyinvigda strandpromenaden längs Vänern.

Efter museebesöket är det gott att bada fötterna, vila och leka sanden en stund. Vi konstaterar att Lidköping är en stad som verkligen lever och satsar – de vill bygga ihop Lidköping och Vänern och har många framtidsplaner.

Som final på denna dag landar vi trötta och glada ner hos på Lundsbrunns resort & spa. Stannar till vid en fårhage och drar in sommaren. Kör förbi ett rosa slott. Skaraborg är bra fint alltså!

Väl framme på Lundsbrunn möts vi av stora gröna ytor att springa på, ett spa, vacker natur och bra rum. Välj mellan dubbelrum och familjerum! Barn får vara med i spat på torsdagar. Vi tar med oss tonåringen ner i spat medan de små vilar inför middagen.

Vi är här strax innan de stänger så får hela miljön för oss själva, väldigt lyxigt. Varma källor, en reningsritual för ansiktet, kalla duschar och ett härligt solrum. Vi kopplar av och depåerna fylls på med ny energi.

I matsalen väntar kvällens middag. Säsongens primörer, lantchips och Löjrom till förrätt. Ryggbiff, Fisksoppa och Köttbullar till de små. Glass och pannakotta till dessert. När barnen är klara sticker de till lekrummet som öppnas upp om sommaren. Här finns massor av spel och roligheter. Utanför ett biljardbord och shuffelboard. Vill du ut i naturen finns disco-golf och även vanlig golf! Vi vuxna sitter kvar en stund, förundras över alla vackra platser vi varit på och sedan somnar vi alla tidigt. Vi ser fram emot att vår roadtrip fortsätter imorgon.

Checkar ut från Lundsbrunn. Ett plus i kanten för el-bils-parkering och vi startar dagen med ett fullt bilbatteri och en god frukost i magen. Knappar sedan in ”Balthazar" i Skövde på GPS:en och äventyret fortsätter.

Baltzar Science Center är ett superroligt science center som vill bjuda alla kunskapstörstande med barnasinnet i behåll på fascinerande insikter i naturvetenskap och teknik. Här hittar du en legovärld, kan testa på massor av olika experiment, lära dig mer om återvinning, energi, rörelse och rymden. I markerspacet kan du bygga olika saker och verkligen låta fantasin och kreativiteten gå loss. Vi gör var sin båt och limpistolen går varm. Dessa tar vi med oss till kanalen och testar om båtarna håller. Med blandad framgång och många skratt senare så tackar vi för en go stund. Utanför finns små elbilar och en hel liten värld uppbyggd. Så från start till mål var detta ett väldigt populärt stop för båda stora och små. Du som älskar lego - kika in Balthazars youtubekanal så kan du bygga legogubbar med bitar som du oftast har hemma tillsammans med Rickard Stensby, vinnare av LEGO Masters Sverige 2020! 

Efter lek, ny kunskap och många experiment senare åker vi in till torget i Skövde för en lunch. Vi siktar in oss på MoccaDeli och äter pizza och pasta.

Lasagnen var supergod och den glutenfria pastan med burrata får högsta betyg. Torget är fullt av liv och Skövde har aktivitetsvärldar som bjuder in till ansiktsmålning, pingis och skateboard. Vi pysslar lite och kikar i butikerna. Tar en gelato hos Henrys bageri (minst en glass om dagen eller hur!) och hoppar sedan in i bilen igen.

Denna gång ska vi åka ca 40 min söderut. Från framtiden i Balthazars värld till dåtiden hos Ekehagens Fornstidsby. Har du varit här? En otroligt spännande plats, ett riktigt äventyr och Sveriges största forntidsby.

Vi går genom tidsportalen och vandrar sedan genom årtusenden i ett arkeologiskt friluftsmuseum och en promenad på ca 800 meter. Vi får uppleva stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Olika hyddor, hus och miljöer är uppbyggda. Alla mår vi gott i den vackra naturen. Du kan välja mellan att gå på guidad tur eller upptäcka själv – det gör vi.

Det finns tydliga kartor, pedagogiska skyltar och flera aktivitetsplatser så det är lätt att hitta. Ja, även denna plats bjuder in till lek och upplevelsebaserat lärande. Det finns skrindor att hyra om du har med dig picknick och inte vill bära packningen. Bra även för trötta ben som vill vila en stund. Fika och lunch finns även i restaurangen vid entrén.

Speciellt kul tyckte alla det var att paddla stockbåt. Stockbåtarna användes av människor från jägarstenåldern ända in på 1900-talet. Med hjälp av urholkade trädstammar förvandlades åar och sjöar till handelsvägar i tider där inga andra vägar fanns. Vi skjuter pilbåge, hälsar på vildsvinen, linderögrisarna och bakar bröd över öppen eld. Vi knaprar på brödet och spelar lekar från förr. Pratar med guiden som instruerar så fint och visar hur hon gör penslar av hästman till konstverk och tavlor som ska målas kommande helg. 

Vi tar även små avstickare på naturstigarna runt om och en promenad in på Fällestigen som visar jaktmetoder och fällor från forntiden. VI går genom forntidsskafferiet "Örtagården" och lär om växter som vi idag betraktar som ogräs och som tidigare har använts som läkemedel eller kryddor. Viktig kunskap! Sist tar vi oss genom tidsportalen igen. ”SUPERKUL” ropar Fred när vi är tillbaka till nutiden.

Vi kikar in i butiken och handlar en bok om ätbara växter från naturen, fikar i cafet och säger HEJ till ”Bredgårdsmannen” – Sveriges äldsta ansikte och en man från stenåldern som finns här. Det är riktigt bra gjort och att ställa sig mitt emot honom och se in i hans ögon berör på djupet. Vem var han? Hur var det att leva för 10 000 år sedan? Ja, det har vi fått en liten provsmak på nu och känner att det känns riktigt gott att vara nutidsmänniska ändå - hoppa in i en bil, checka in på ett hotell och duscha varmt. Vårt sista stop denna roadtrip är hotell Billingehus. Här väntar nya äventyr och mer om det i nästa blogginlägg.

Tusen tack för att ni hängde med oss på vårt äventyr med lek & lärande, vackra miljöer och god mat. Här är det verkligen nära till allt, passar både stora och små - i alla väder. Tack Skaraborg för ett fint samarbete och för att ni skapat  Familjeresan i Skaraborg som gör det lätt att hitta! 


Här är 14 grymma tips: 
Vattenland och nöjesparken: Skara Sommarland
Guldjakt i fästningen hos Karlsborgs Fästning
Slott vid vår största sjö: Läckö slott
Mountainbike, bikepark, vandring på berget Billingen  
Falbygdens museum och kolla in Nordens äldska tamhund
Klappa bondgårdsdjur hos Tibro Mini-Zoo
Prova på att leva i forntiden: Ekehagens Forntidsby
Barnens hus i Tidaholm
Upplevelsebad i Skövde 
Kolla in hur man bodde förr i tiden hos Västergötlands museum 
Spana in Vänerns fiskar hos Vänermuseet 
Kul med kultur, sommaraktiviteter i Skövde 
Testa på experiment hos Balthazar 
Cykla dressing i Gullspång
 
// Familjen Linton och Roadtrip i Sverige

Läs hela inlägget »

Vi älskar Åre och Jämtlandsfjällen. En plats vi gärna kommer tilllbaka till och som vi besökt många gånger för både Business & Pleasure. Känner glädjen i att vara i rörelse, utomhus. I snö, kyla och sol. Här kommer vår bästa samlade tips.

När solen skiner från klarblå himmel: ta på er stighudar och gå ca 30 minuter upp till Topptugan på Skutan (1420möh). Eller åk skoter upp och ät våfflor i det mysiga cafét! För 50 kr för barn och 100 kr för vuxna får du åka upp på (om du är liten) eller bakom skotern genom att haka fast dina stavar i repet.

Betalning med Swish och du behöver inte boka innan. När det är vackert och klart väder är cafét öppet och du ser kön till skotern där du hoppar av gondolen. Klättra upp på taket på cafét och njut av en total frihet och en vacker utsikt. 

Var ska ni bo? Våra favorithotell är Hotell Åregården (Åres äldsta hotell), Hotell Fjällgården (Ski in/ski out - hit kan du också åka med Åre Bergbana från Åre Torg och här finns ett spa) eller Granen (nära byn en bit upp i backen, väldigt mysigt). Strax utanför Åre finns Fjällsätra med supermysig miljö och god mat. Här är det nära till både Åre och Edsåsdalen med superfin utförsåkning! 

Är ni ett stort gäng som vill bo tillsammans - så är min bästa rekommendation Fjällgården Hosgården. Enkelt boende, stora ytor och ett superbra kök att laga mat i! 

Ja, på tal om mat. Det är ju halva grejen. Maten varvar vi bäst mellan mattermos (ute i sol eller i värmestuga) och gourmé. I backen är det bra mat hos Hummelstugan och Buustamons fjällgård (här kan du också bo och spa:a!). Ett annat våffelställe är Igloo (bra och goda glutenfria våfflor) – här du också kan en häftig övernattningsupplevelse!). Nere i Åre By missa inte Vinbaren Åre SUPPER och Creperiet!

Åre By är väldigt mysigt. Gott specialkaffe får du hos Åre Kafferosteri, fin hemslöjd och presenter till nära och kära hos Åre Hemslöjd. Missa inte ett besök hos Recycle Åre  - en superbra butik som säljer allt inom sport secondhand med endast högkvalité märkesvaror. Allt från kompletta skidpaket, solglasögon, pjäxor, ytterplagg till vandrarkängor. Verkligen värt ett besök!

Är du som vi här i business and pleasure och söker kontor: kika in co-workingspacet House Be. Det är även bra att sitta och jobba hos Hotell Åregården - här finns gott om plats om du vill arbeta med datorn i knät. 

Och så vad det skidåkningen! Tegefjäll och Duved! Missa inte. Det är lätt att hamna i Åres skidsystem eller Björnen för de små. Men ta dig bort till Tegefjäll, åk trollstigen, i skogen och ät våfflor hos Lillåstugan (mellan Ullådalen och Tegefjäll). Med slalomskidor på är det enklast att åka från Tegefjäll skidsystem - ta fjällvallsliften upp - sedan har du en 150 m lång transportsträcka ner till cafét. Och vi vill slå ett varmt slag för att boka in några timmar hos en skidcoach även som vuxen. Mina favoriter är Johanna Skantze och Anders Fritzon - de är så bra! På berget delar de med sig av sin passion för skidåkning, möter dig där du är - tar dig en bit bortom din komfortzon så att du får upptäcka än mer glädje i härliga svängar och lekfull åkning! 

En helt fantastisk upplevelse är att göra en topptur i Årefjällen. Packa ryggsäcken med hudar, spade och sond, sätter på tranceivern tillsammans med guiderna från Outdoor Stories.  Det gjorde vi som final på denna skidsäsong. Fjälltopparna är hisnade vackra. Vi känner livet i oss. Lite pirrigt när vi börjar traska uppåt. Bergen lugnar och naturen gör något med oss. Vi landar och mjuknar. Här går det att sakta ner för att levla upp. På toppen åker termosen med kaffe fram, en energibar och vi sitter i lugn och ro och snackar en stund om livet. På nervägen får vi några sköna svängar i ett tunt lager ny snö. Wow!! Livets äventyr ju! Outdoor Stories har resor hela året runt - med weekends och träningsresor. Kika in deras hemsida

Vill också tipsa om en annan favorit i Årefjällen - Richard Rees som vi träffade tidigare i vintras. Richard driver Goathi Lodge och erbjuder fantastiska turer med hundspann och kan lära dig det mesta om ett liv i och nära naturen. 

Dessutom skapar han helt otroliga jackor - som konstverk för dig som vill investera i ett unikt och vackert hantverk. Richard hittar du nära Ottsjö.

Det var en guide till Åre! Spara till nästa vinter eller passa på nu - liftsystemet är öppet över Valborg och solen värmer. Och - har vi missat något tips eller härligt ställe? Fyll gärna på i en kommentar! 

// Roadtrip i Sverige - Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Idag vill vi ta er med er till den magiska platsen Järvsö. Vi vill tipsa om Järvsö Creperi  som i samarbete med en av våra favoritbutiker Grandpa skapat en superfin svit ovanför creperiet!  

Här bor du kungligt och sover som en prinsessa i vad som mycket väl kan vara världens minsta svit med världens bästa läge! Sviten ligger bokstavligen mitt i backen och Järvsö ligger drygt tre timmar med bil eller tåg från Stockholm, så det är smidigt att ta sig hit. Väl på plats kan du njuta av utförsåkning i Järvsös fina backar som i år är utbyggda med en helt ny lift och nya nedfarter, eller längdskidåkning i anslutning till backen alternativt i det fina “längdåknings-meckat” Harsa knappt 20 min från Järvsö.  

Huset är byggt i kärnfura, helt klädd i gran och isolerad med ekoisolering. Sviten är inredd av Grandpa, med produkter från Grandpas sortiment samt en hel del vintagetillskott som har handplockats just för det här projektet. Att blanda nytt och gammalt är Grandpas filosofi för en hållbar livsstil och unik känsla - både när det kommer till kläder och inredning. I sviten har målet varit att skapa en hemtrevlig atmosfär och ett personligt litet “fjällnäste” som uppmuntrar till en perfekt balans mellan aktivitet och avslappning.

Vi fick ett samtal med Jonas Pelz som tillsammans med sitt team på Grandpa satt en Grandpa-prägel på sviten.  

Hej Jonas! Berätta om uppdraget!  
”Järvsö är en magisk plats. Vi har kommit hit flera år med familjen för skidåkning men även på sommaren för att cykla. Att få göra om sviten och sätta en Grandpa-prägel på den har varit oerhört kul, den var ju liksom superfin från början men jag tycker att vi har höjt nivån ytterligare nu. Sviten är perfekt för två personer men vi har som sagt bott här hela familjen vid två tillfällen och ska även upp en vända i år. Det finns en utdragssäng där våra barn har sovit skavfötters. De älskar det, det är som en liten koja i backen! Och de (och vi) älskar frukostbuffén på Bergshotellet” – Jonas Pelz

Vad kan du mer tipsa om i Järvsö? 
”Utöver Järvsö Creperie skulle jag varmt rekommendera ett besöka hos Tobias på Järvsö Lanthandel. Här pratar vi om ett ställe där ALLT verkligen görs med själ och hjärta! Sen tycker jag att Stenegård är värt ett besök, beroende på när ni är i Järvsö så har de olika marknader mm men även en mycket intressant lunchbuffé som jag starkt rekommenderar i stället för att stanna på Sibylla eller Max eller liknande. Åk till Järvsö, du kommer inte ångra dig” – Jonas Pelz 

Läs mer om sviten här
Boka sviten här
Mer om Järvsö


Tack för lånet av bilder och all lycka till! 

//Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

GOTT NYTT ÅR KOMPISAR! Roadtrip i Sverige önskar er ett gott slut och ett underbart 2024 med hopp om nya härliga roadtrips längs Sveriges vackra vägar, matkärlek, livsnjuteri, loppisfynd, lyxig fika, picknick, vandring och passion! TACK alla följare för pepp delningar, kommentarer, engagemang, hjärtan och tips. TACK alla samarbetspartners som tagit oss till nya platser! Kika in i bloggen och läs om när vi var i Göteborgs Södra Skärgård, vår Roadtrip till Skaraborg och Skövde, Billingen med det nyöppnade Billingehus! Och TACK alla ambassadörer som delat med era av era bästa tips. Tillsammans är vi Roadtrip i Sverige!

Vilket år vi lägger bakom oss!
Om du ser tillbaka - vad är dina höjdpunkter när det kommer till resande?
Vad är det som gör en riktigt bra roadtrip?
Har du börjat spåna på sommarens roadtrips?
Vad finns på din önskelista?
Kanske en trip redan i vår och en lång härlig sensommar roadtrip?
Att resa när det är lugnare är vår melodi. Dels bidrar du till att flrlänga säsongen och så kan du njuta lite extra.

Som en nyårskaramell från oss till dig kommer här 9 favoriter på unika boenden runt om i Sverige – för dig att spara till det nya året som alla driva av småskaliga entreprenörer! De vårt hjärta tickar för allra mest.

Eriksson Cottage - ligger i södra Västergötland. Livskvalitet, avkoppling och smakupplevelser står i centrum. Bo i en egen stuga med glastak mitt bland blåbärsrisen, värdskap i världsklass, ät god pizza och känn naturens kraft.

Arctic Bath är ett flytande spahotell i Harads, Lapland. Älvmagi, fantastisk service och en extraordinär upplevelse med spa mat och mys - alla årstider har sin charm! 

 Sörby Glamping och deras trätält Bivack - formen av ett tält men gjort i trä inredda i olika teman efter ägarinnan Karins stora intresse för att resa. Ligger några meter från Göta Kanal. En superfin upplevelse! 

Three Pheasants  - här har du ett riktigt härligt ställe mitt på Gotland. Rest - Recharge - Repeat. Drick en drink på balkongen efter en middag i trädgården, goda viner och lokala råvaror - ät gott och vackert, allt lagat med stor varsamhet till råvarorna och vår jord. Fina rum och vackra miljöer.

 Trakt Forest Hotel i Småland. Här bor du bland trädtopparna i svävande rum. Snygg design, hållbarhet i fokus och mat från trakten. Bad i tunna avslutar dagen innan vi kryper ner i sängen och blickar upp mot stjärnhimlen. 

Hyssna Forest Resort i Hyssna utanför Borås, Västra Götaland. Här kan du välja mellan Treetop Cabin, Cliffhang Cabin eller Creek Cabin. Otroligt vackert och ett fantastiskt landskap och värdskap. Stanna en dag extra och vandra längs mysiga vandringsleder, hyr en kajak eller liten båt med picknick. Kika in blogginlägget när vi var här! 

Naturlogi utanför Linköping -  ett unikt boende du inte får missa som ger möjligheten att uppleva den svenska naturen och svenska skogen. Skogsrummen är byggda med virke från den egna skogen, maten som serveras är lokal och levereras till ditt rum och du tillagar den själv över öppen eld.

Drakamöllans Gårdshotell - som en saga på vackra Österlen. En av Drakamöllans största skatter är tystnaden. Sannerligen en magisk plats för att koppla av och njuta av livet, stockrosornas paradis, operafestival om sommaren, sköna sängar, god mat och fint värdskap. 

Sund Nergården - ett boutiquehotell i Sörmland och något alldeles speciellt. Personligt inredda rum, genomtänkta detaljer, fantastiskt värdskap och ljuvligt god mat!


Har du önskemål inför 2024 – dela gärna i en kommentar!

Allt gott till dig
Anna Linton & team Roadtrip i Sverige

Läs hela inlägget »

Julmarknadernas tid är här! Vi smygstartade i Falkenberg förra helgen med eldshow, rykande varm choklad, grillade marchmellows och kassen full med mathantverk från lokala producenter. Det är ju bäst i test!

Här kommer några julmarknader vi ser fram emot:

Julmarknaden hos Sonjas Veranda 2-3 december i Tvååker. Hela Sonjas är fullt av julstämning hela december, julkonserter och julbord. In och kika!

 Jul på Håkesgård flera helger inför jul! Otroligt mysigt! Här finns även ett väldigt mysigt BnB som är öppet året runt! 

 Medeltida jul i Visby 8-10 dec! Visby om vintern. Alldeles magiskt! Boka in andra advent för ett medeltida juläventyr i Världsarvet Visby. Här väntas konserter, eld, föreläsningar, mat och dryck, marknad och glögg.

Julstök i Borås 9 dec bjuder Borås Museum in till Julstök i Ramnaparken! Julstök är det vi traditionellt kallar förberedelserna inför jul men är också ett slags tjuvstartande av julfirandet. Julstök i Ramnaparken bjuder in stora och små att pyssla, slöjda och uppleva julen förr.
Alla aktiviteter är kostnadsfria! Vår kompis Fridas Blomster hittar du här, superduktig florist! Vill du har mysiga tips i Borås kika in detta inlägget för att bo, äta och göra! 
 

I Piteå finns favoriten Pensionatet Malmgatan med deras julmarknad 1-2 dec - de tänder tusen juleljus och skapar en vintervärld med hantverk, mat, eld, livemusik och massor av mys.
Bland utställarna kommer du hitta keramik, julgodis, mathantverk, stickat, silversmide och mycket mer. Flera olika matställen och butiken är öppen under dagen. 

 JUL i Kvarnbyn, Mölndal 2-3 dec. Första helgen i advent bjuds det in till en annorlunda julupplevelse i den historiska industrimiljön Kvarnbyn i Mölndal! Där forsen rusar fram mellan Kvarnbyns gamla fabriksbyggnader samlas idag en blandning av kulturföreningar, konstateljéer, museer, företag, hantverkare och butiker. Julmarknad, program och upplevelser i den stämningsfulla kulturmiljön. Missa inte! 

Storaholms säteri har en klassisk julmarknad den 9-10 dec som de haft sedan 70-talet. WOW! Här hittar du genuin julstämning, mat och godsaker, hantverk, konst och blomster från lokala leverantörer. 


Och du! Julmarknader är den perfekta tiden att handla lokala råvaror, stötta alla svenska bönder, lokala mathantverkare och kreatörer genom att handla våra julklappar och maten vi njuter av lokalt! Det smakar så mycket godare, är genuint, vackert och ger så mycket ringar på vattnet: människor får arbeten, din plats glittrar och den lokala ekonomin stärks.

Kram på er i stundande julhandel✨✨
Anna Linton - Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika! 

Ingen av oss har paddlat kajak innan men med Davids tydliga instruktioner går det fint. Även om vi skrattar högt åt vår osmidighet. Men ner kommer vi till slut och vi trillar inte i.  Paddlar längs sjökanten innan vid dukar upp fikan på trappen vid den lilla sjöstugan och äter köttbullsmackor med rödbetssallad, kaffe, vatten och en god kaka. 

Innan vi åker hem från denna magiska plats har vi bestämt träff med David som ska visa oss runt i de andra Cabinsen.

Vi är ju så nyfikna på tankarna bakom denna plats och vill dela med oss av allt såkalrt.  Sänder live på instagram med David som visar oss runt. 

David berättar att han och hans bror byggt kojor i skogen sedan de var små. De sprang runt och lekte och fick superkoll på skogens alla vrår. De är båda snickare och har tillsammans med god hjälp från familjen byggt hela resortet. WOW vi är enormt imponerade. Kika in liven - du hittar den i höjdpunken "Hyssna" på instagram. 

Cliffhang Cabin - huset hängande ut över en klippa i skogen med full kontakt med den lilla skogsravinen och bäcken som ringlar sig fram genom mossan nedanför.

Creek Cabins, i en liten ravin, vid den trolska skogsbäcken hittar du Creek Cabin. Här möts du av en spång som vindlar sig fram över den lilla bäcken.

Cliffhang Cabin och Creek Cabins ligger i anslutning till varandra så är ni ett sällskap om 6 personser så hyr båda dessa. Creek Cabins har två små stugor och här får ni gott plats 4. Det finns en kall källa och ett varmt bad. Kök och magiskt utsikt mot bäcken. Det är öppet året runt. Frukost ingår alltid. Middagspaket och aktiviteter kan läggas till i samband med bokning.

I Varje Cabin ligger boken "När själen får grönska" av Eva Robild. Den passar verkligen in här och är full av kloka ord om skogens magi.

Fågelsång, en viskande skog och en porlande bäck ger sinnesro. Nu visar även forskningen ett samband mellan natur och hälsa. När vi vistas i gröna rum läger vi, återhämtar vi oss och inspirationen fylls på.  Allt det där känns i hjärtat när vi samlar ihop våra saker, säger TACK till David, hans team och skogen. Vi kommer snart tillbaka! 

Tack till dig som läser och följer med på våra äventyr! Vi dröm är att ni alla ska känna livet i er när ni är ute och reser längs Sveriges vackra vägar.  Vi brinner för att skapa communitys och vara en digital mötesplats och mäklare mellan er som reser och ni som skapar upplevelserna.

Tusen tack! 
Anna Linton - Roadtrip i Svergie 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med! 

Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.  

 Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis

På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT  är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan. 

Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.

Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande! 

Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren! 

Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!  

Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö. 

Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt  - som blir både bredare och djupare.

Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning.  Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".

När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken. 

Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert. 

Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.  

Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar! 

Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten.  Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv. 

Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare.  Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.

DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och  turister från när och fjärran.

Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från. 

Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.

I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet

Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake. 

Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken -  så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?

Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats. 

Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.

Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet. 

Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga. 

Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.

Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:

1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget. 
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken. 
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.  
Låt stå 30 min. 
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna. 
Lägg ner i glas burken. 
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst. 
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås. 
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet. 
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i  - med samma salthalt som kålen 
(15 g till 1 liter). 
Knyt påsen och stäng locket. 
Klart! 
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur. 
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.  
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst. 

TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän  som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!

Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.  

I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!

Text & bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Ni är många aktiva livsnjutare som vi vet uppskattar tips på friluftsliv med guldkant. 
Idag vill vi ta er med till en riktigt härlig plats som bjuder in till rörelseglädje för hela familjen: Billingen. Här har ni en roadtrip som passar sommarens alla väder och familjens alla åldrar. Vi kör upp på berget Billingen och checkar in hos Billingehus – äter gott, sover flott och tar på oss träningsskorna för att klättra och ut cykla! Parkerar bilen för här är det nära och gångavstånd till allt. Vi var här för ett år sedan. Nu är vi tillbaka för att uppleva det nya spaat och mysa tillsammans med familjen!

Efter en härlig tur runt om i Skaraborg och ett besök hos Ekehagens Forntidsb så känns det extra skönt att ta en varm dusch och krypa ner i en skön säng. Vi har sovit i många olika hotellsängar genom åren men dessa sängar är något utöver det vanliga. Både täcket och kudden är alldeles ljuvliga och perfekt fluffiga. Bra val! Rummet passar familjen superbra. Det är connecting door med extra sängar som går att fälla ner från väggen och passar familjer upp till 6 personer. Spana in 114 och 116 i kombination!

På hotellet finns konst på väggarna, det är väl genomtänkt med vackra detaljer. En tydlig röd tråd i både mat, dryck och miljö. Både tryggt och kreativt i en skön kombo.

Billingehus ligger på berget Billingen, ca 3 km från Skövde centrum. Det är ett stort fritidsområde som bjuder in till massor av aktivitet - vandring, cykel, bad, klättring, lek, fiske och utegym. Visste du att Billingen är en del av platåbergets geopark - den första geoparken i Sverige att utses till Unesco Global Geopark! Vintertid förvandlas Billingen till ett riktigt vinterparadis. Vasaloppet har utsett Billingen Skövde till officiellt vasaloppscenter. Det innebär att Billingen har det som krävs för att vara den ultimata platsen att träna inför något av vasaloppen. Ska du köra Vasaloppet är det ett varmt tips att ladda upp här!

Vi är här för att cykla mountainbike, klättra i höghöjdsbanan och leka på bergets alla lekplatser.  Med oss har vi barnen Siri, 14 år och Fred, 6 år. 

När du checkar in på hotellet så får du en karta över Skogsmulleriket. Med den i hand blir det extra roligt att upptäcka berget med mindre barn. Det är väl skyltat på hela området och lätt att hitta. 
Besök kojorna i Skogsmulleriket och lista ut vilket djur som är kompis med Billingetrollet. Ta reda på vilket djuret är, kolla kartan och besök ledtrådsplatserna. Samla ord och lös koder. Till slut får du ett ord som du kan ta med tillbaka till hotellet - en fin liten överraskning i receptionen väntar. Vi hinner även med lekplatsen Äventyret och en runda på äventyrsgolfbanan innan det är dags för middag i Sandbergs matsal på Billingehus. 

I Bar Arne kan du ta dig en go drink och i restuarangen blir det trerätters med gott vin därtill, utvalt av sommelier Henrik. Barnen får hamburgare och smiter sedan iväg till bion som visas i den stora konferenssalen som ligger strax bedvid matsalen. Här finns även ett lekrum och allt känns väldigt välordnat för att alla ska ha det bra. Vi frågade i stories vad ni uppskattar på en roadtrip med hela familjen. I topp kom kritor och papper att måla på vid matbordet, lokala råvaror, smidiga elbilsladdare, ett genomgående hållbart tänk och separerad mat till de små. Här är det full pott på allt.

Köket filosofi är vällagad klassisk mat på ett modernt och medvetet sätt med en gnutta attityd och glimten i ögat. Inspirationen bottnar i västgötaslättens matkultur och följer årets skiftningar. Till förrätt får vi Carpaccio från Böja Stommen med tryffel rostad mandel parmesan vinbär och torkad oliv och en mustig fisk och skaldjurssoppa med musslor och tångolja. Till varmrätt bakad svensk fjällröding från Vilhelmina, smörsås (!!), avrugacaviar, cashewnöt, rostad selleripure, morot, sockerärta och vreta gulärt. Till dessert klassisk vaniljpanacotta med jordgubbar. WOW! 

Efter en tidig frukost smyger vi ner i spat. På förmiddagarna får även barnen vara med i spat Earth Spa och vi är här först av alla. Så fint när hela familjen får njuta och koppla av tillsammans.

Här finns: 
Bad & varma källor
DJUP VARMKÄLLA – medeltempererad
GRUND VARMKÄLLA – varmt stilla bad
LIGGANDE VARMKÄLLA – lätt bubblande
VATTENFALL, DUSCHAR OCH FOTBAD

Bastuoas
TORRBASTU – hög- och lågtempererad
ÅNGBASTU – arom efter säsong
SALTBASTU – med naturligt havssalt
KALL KÄLLA – med kalldusch och is

Vi badar i varma källor, hoppar ner i kalla kar, bastar i ångbastun, fotbadar och testar upplevelseduschar. Till sist landar vi ner i Bergsrummet där hela familjen kommer ner i en skön vila. Här finns frukt, vatten, teer och fågelkvitter i hörlurar. 

Men ny energi och påfyllda depåer snörar vi på oss skorna och tar siktet mot Träningskonsulten som har sin verksamhet i Billingecenter, ca 100 meter från hotellet. I Billingecenter finns allt du behöver när du är på berget - ved till grillplatser, fika och omklädningsrum, vallrum, värmestuga och en bra butik, proffsig service och uthyrning av cyklar och hjälmar. 

Vi ger oss sedan ut. Barnen har aldrig cyklat mountainbike innan så vi testar lite på asfalterade vägar och ger oss sedan ut i parken och MTB-banorna.

I parken hittar du:
- Två asfalterade pumptracks
- Mountainbikeleder i olika svårighetsgrader 
- Billingerundan 35 km gravelcykel 

Det var längesedan jag cyklade MTB och det bubblade av liv och lycka ur allas magar. Superfina banor och alldeles lagom svåra som passar oss barnfamiljer, nybörjare som avancerade cyklister som i hög fart susar fram genom Gravity Zone. En otroligt rolig upplevelse för hela familjen som gav mersmak. Vi avslutar med Sjörundan innan det är dags för lunch.

 Vi är tillbaka i Sandbergs matsal för lunch på hotellet. På dagens lunch erbjuds alltid en kötträtt, en vegetarisk rätt samt veckans fångst. För barnen blir det pannbiff och vi vuxna väljer dagens fisk. Supersmarrig potatis- och purjolökssoppa till förrätt och en skön stund i soffan med kaffe i koppen efteråt. Här är det som i fjällen - att käka lunch i träningskläder är mer än OK och det är skönt att känna sig bekväm utan att behöva byta om, eller hur!

När vi dricker vår kaffe kommer ägaren av hotellet förbi och berättar om den spännande historien bakom Billingehus. På 70-talet hade entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg en vision om att få skapa en träffpunkt för rekreation där motion och avkoppling gick hand i hand. En mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta med syftet att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats ”för själ och hjärta”. En utebliven betalning av en kund förde in Arne på det som kom att bli hans livsverk - bensin.  Istället för betalt fick Sandberg erbjudande om att starta den svenska filialen för ett litet norskt bensinbolag. Så kom det sig att Arne grundade Uno-X i Sverige 1960. Resan var krokig men inget kunde stoppa Arne. Med smart marknadsföring växte hans två bensinstationer snabbt till 300. När Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner. ”Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev projektet på Billingen. Ett friluftsparadis växte fram som Skövde kommun fick ta emot som gåva. Vilka eldsjälar och samhällsentreprenörer! Sedan 2022 ägs och drivs hotellet av Lotus Hotel Group. Läs hela historien här och alla ni destinationsnördar läs affärsplanen för Billingen här - otroligt imponerande, ett gott exempel på ett fint samarbete och vad som är möjligt mellan privat, offentlig sektor och ideella förenigar. 

Tillbaka till vår roadtrip. Så var det dags för vår sista aktivitet - att ta oss upp i trädens toppar, klättra 14 meter ovan mark och susa runt mellan träden. Upzone! Har du testat? WOW - WOW  - WOW vad spännande. Vi möts av guiderna Modar och David som ger oss en trygg introduktion. Vår 6-åring kan också vara med och klättra och det finns banor anpassade för barn på lägre höjder. Lagom tills vi ska börja klättra börjar det regna. Duggregn går över i spöregn men inget hindrar oss – det är faktiskt riktigt coolt att klättra runt i regnet. Inga köer och vi testar olika banor. När vi hoppar ner från det sista hoppet på den svarta banan RISK ZONE - då känns livet och vi kör ett sommarskrik över hela berget!

TACKSAMMA, påfyllda och innerligt glada packar vi ner oss i bilen och kör hem. Barnen har somnat i baksätet redan innan vi kommit ner från berget. Tack Billingen och Billingehus för ett fint samarbete och en fin roadtrip. Våra varmaste rekommendationer att boka in er här i sommar, höst, vinter eller vår! Vi längtar redan tillbaka. Kanske kommer vi redan senare i vinter när det nya spadelen öppnat och när det i Billingen finns preppade längdspår och utförsåkning. 

TACK du som följer med oss på våra äventyr - läser och upplever!

Allt gott till er alla 
Familjen Linton genom mig Anna - Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

Idag vill vi ta er med på ett spännande äventyr mellan Vänern och Vättern: följ med oss på en familjeroadtrip till Skaraborg. Ni är många som vill ha mer tips för barn och familjevänliga roadtrips! Detta är för er! Skaraborg har samlat härliga platser anpassade för familjer ”Familjeresan i Skaraborg”. Vi är här för att uppleva några av dem. Häng med!

Vi åker längs slingriga vägar, genom vackra vidder och stora fält. En vacker bygd perfekt för en roadtrip. Här är det nära till det mesta vilket vi uppskattar när det är barn med i bilen. Ni kan enkelt göra en aktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. Första stoppet är Läckö Slott och förväntan är kungligt stor. Vi har åkt bil sedan tidig morgon så efter att ha slagit några volter och sprungit av oss på gräsmattorna styr vi kosan mot Naturum och Hvita Hjorten. Här väntar en superfin lunch. Alla var hungriga och det nybakade brödet var väldigt poppis. Restaurangen arbetar med hållbarhet i fokus, råvaror i säsong från trädgården på slottet och med lite support av närliggande bönder. Idag kom spenaten från Lilla Labeck medan salladen och alla örter kommer från slottsträdgården. Vi äter Gös, spenat och ramslök. Oxfilé från Läcke Kött, broccoli & örtsmör. Till barn serveras samma måltid men i mindre portioner och allt separerat. Hurra för er! Hvita Hjorten är öppen året runt och väl värt ett besök.

Mätta och belåtna ger vi oss ut på äventyr – det är dags för ”Jakten på halsbandet” – ett äventyr på Läckö slott. Det passar barn i åldern 4 – 12 år som får springa runt på slottet tillsammans med pigan Signe och drängen Kalle. Slottet är ett riktigt ”Cinderella Castle”, ett medeltida ursprung med 248 rum. Äventyret tar barnen genom olika salar, köket, skattkammaren, ner till fängelsehålan och ut i den vackra slottsträdgården. Barnen letar efter ledtrådar och får samarbeta för att tillslut komma upp i drottningens sovrum där de kan lämna tillbaka halsbandet på sin rätta plats. Vi vuxna strosar runt på slottet i en något lugnare takt. Äventyret får högsta betyg av vår 6-åring Fred och han är väldigt stolt att han hittade en av ledtrådarna.

Runt om Slottet strosar besökare, fikar och kikar. Här är en fin verksamhet och mycket kultur. Just nu pågår foto-utställningen Wonderland av Kirsty Mutchell, helt makalösa bilder och La Gazzetta, Rossinis komiska opera från 1816. Ett plus i kanten för el-bils-parkering, gott värdskap och fint hållbarhetsarbete både på slottet och i restaurangen. Ja, vi har allt lite svårt att slita oss men ska vidare.

Nästa stop är nämligen en riktig gofika på Vischans bageri i Lidköping. En biltur på ca 30 minuter vilket är alldeles perfekt för att hinna vila benen och samla intrycken. Vischans bageri är ett riktigt roadtrip-stop - ett litet bageri som använder närproducerade råvaror och bakar allt från grunden! Det ligger strax utanför staden och det är lätt att parkera precis utanför. Vi möts av en mysig miljö och sagolik gelato som görs här på bageriet. Väljer olika smaker gelato, smakar av varandra och så några kakor förstås. Är det semester så får en ju välja allt, eller hur.

Strax bredvid ligger Vischans torg. En mötesplats och handelsplats med lokala produkter som öppnade 1 december 2023. Här möts vi av Anna och Sara Möller som annars driver cafét vi just besökt och som idag står i butiken. De berättar om konceptet. Här turas olika hantverkare om att driva butiken, alla har en gemensam kassa - vilket möjliggör att ha öppet butiken varje dag! Älskar smarta samarbete!

Här finns massor av fina ting – vintage, keramik, ull, god mat och blommor mm. Fina minnen och en klubba till senare hamnar i påsen innan vi drar vidare. Denna gång ska vi inte så långt. 5 min i bilen och vi parkerar utanför Vänermuseet som både handlar om och ligger precis bredvid Vänern.

Vänermuseet startade som ett hantverksmuseum i början av 1900-talet och är fullt av interaktiva utställningar som bjuder in till lek och lärande för både barn och vuxna. Det finns flera basutställingar och några tillfälliga. Vi börjar längst ner i basutställningen som handlar om Lidköping stad – ”Berättelser från Lidköping". Genom folkets berättelser skildras livet i staden med omgivningar genom århundradena. Vi hamnar länge vid skärmarna där vi genom att dra fingret på en skärm kan se olika delar ur Lidköping som visar både då och nu.

De som får plats i det lilla hålet får krypa in i Sjöfruns gömma. Sjöfrun är som Vänern själv - gränslöst vacker men farlig om hon blir uppretad. Hon bor på sin gård på Vänerns botten. Fred kryper in till hennes gömma - där har hon sina skatter som folk offrat till henne.

Favoriten hos barnen blev "På djupet" om fiskarna och livet i Vänern, Sjöfrus gömma och skaparverkstaden. Den hittar du på ovanvåningen strax bredvid utställningen ”Min Djuriska park” - av Eric Langert. En utställning som imponerande nog turnerat sedan 1997 och är aktuellare nu än någonsin. Djur gjorda av återbruk. En otrolig kreativitet och fantasi och får ett stort WOW från både stora och små! Den är kvar till 15 sep – missa inte.

I skaparverkstaden finns fullt av pyssel, material och här kan du göra ditt eget djur av återbruk. Vi skapade en fjärilsmyra som vi ställde till samlingen och en annan kreativ figur som fick följa med oss ner till den alldeles nyinvigda strandpromenaden längs Vänern.

Efter museebesöket är det gott att bada fötterna, vila och leka sanden en stund. Vi konstaterar att Lidköping är en stad som verkligen lever och satsar – de vill bygga ihop Lidköping och Vänern och har många framtidsplaner.

Som final på denna dag landar vi trötta och glada ner hos på Lundsbrunns resort & spa. Stannar till vid en fårhage och drar in sommaren. Kör förbi ett rosa slott. Skaraborg är bra fint alltså!

Väl framme på Lundsbrunn möts vi av stora gröna ytor att springa på, ett spa, vacker natur och bra rum. Välj mellan dubbelrum och familjerum! Barn får vara med i spat på torsdagar. Vi tar med oss tonåringen ner i spat medan de små vilar inför middagen.

Vi är här strax innan de stänger så får hela miljön för oss själva, väldigt lyxigt. Varma källor, en reningsritual för ansiktet, kalla duschar och ett härligt solrum. Vi kopplar av och depåerna fylls på med ny energi.

I matsalen väntar kvällens middag. Säsongens primörer, lantchips och Löjrom till förrätt. Ryggbiff, Fisksoppa och Köttbullar till de små. Glass och pannakotta till dessert. När barnen är klara sticker de till lekrummet som öppnas upp om sommaren. Här finns massor av spel och roligheter. Utanför ett biljardbord och shuffelboard. Vill du ut i naturen finns disco-golf och även vanlig golf! Vi vuxna sitter kvar en stund, förundras över alla vackra platser vi varit på och sedan somnar vi alla tidigt. Vi ser fram emot att vår roadtrip fortsätter imorgon.

Checkar ut från Lundsbrunn. Ett plus i kanten för el-bils-parkering och vi startar dagen med ett fullt bilbatteri och en god frukost i magen. Knappar sedan in ”Balthazar" i Skövde på GPS:en och äventyret fortsätter.

Baltzar Science Center är ett superroligt science center som vill bjuda alla kunskapstörstande med barnasinnet i behåll på fascinerande insikter i naturvetenskap och teknik. Här hittar du en legovärld, kan testa på massor av olika experiment, lära dig mer om återvinning, energi, rörelse och rymden. I markerspacet kan du bygga olika saker och verkligen låta fantasin och kreativiteten gå loss. Vi gör var sin båt och limpistolen går varm. Dessa tar vi med oss till kanalen och testar om båtarna håller. Med blandad framgång och många skratt senare så tackar vi för en go stund. Utanför finns små elbilar och en hel liten värld uppbyggd. Så från start till mål var detta ett väldigt populärt stop för båda stora och små. Du som älskar lego - kika in Balthazars youtubekanal så kan du bygga legogubbar med bitar som du oftast har hemma tillsammans med Rickard Stensby, vinnare av LEGO Masters Sverige 2020! 

Efter lek, ny kunskap och många experiment senare åker vi in till torget i Skövde för en lunch. Vi siktar in oss på MoccaDeli och äter pizza och pasta.

Lasagnen var supergod och den glutenfria pastan med burrata får högsta betyg. Torget är fullt av liv och Skövde har aktivitetsvärldar som bjuder in till ansiktsmålning, pingis och skateboard. Vi pysslar lite och kikar i butikerna. Tar en gelato hos Henrys bageri (minst en glass om dagen eller hur!) och hoppar sedan in i bilen igen.

Denna gång ska vi åka ca 40 min söderut. Från framtiden i Balthazars värld till dåtiden hos Ekehagens Fornstidsby. Har du varit här? En otroligt spännande plats, ett riktigt äventyr och Sveriges största forntidsby.

Vi går genom tidsportalen och vandrar sedan genom årtusenden i ett arkeologiskt friluftsmuseum och en promenad på ca 800 meter. Vi får uppleva stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Olika hyddor, hus och miljöer är uppbyggda. Alla mår vi gott i den vackra naturen. Du kan välja mellan att gå på guidad tur eller upptäcka själv – det gör vi.

Det finns tydliga kartor, pedagogiska skyltar och flera aktivitetsplatser så det är lätt att hitta. Ja, även denna plats bjuder in till lek och upplevelsebaserat lärande. Det finns skrindor att hyra om du har med dig picknick och inte vill bära packningen. Bra även för trötta ben som vill vila en stund. Fika och lunch finns även i restaurangen vid entrén.

Speciellt kul tyckte alla det var att paddla stockbåt. Stockbåtarna användes av människor från jägarstenåldern ända in på 1900-talet. Med hjälp av urholkade trädstammar förvandlades åar och sjöar till handelsvägar i tider där inga andra vägar fanns. Vi skjuter pilbåge, hälsar på vildsvinen, linderögrisarna och bakar bröd över öppen eld. Vi knaprar på brödet och spelar lekar från förr. Pratar med guiden som instruerar så fint och visar hur hon gör penslar av hästman till konstverk och tavlor som ska målas kommande helg. 

Vi tar även små avstickare på naturstigarna runt om och en promenad in på Fällestigen som visar jaktmetoder och fällor från forntiden. VI går genom forntidsskafferiet "Örtagården" och lär om växter som vi idag betraktar som ogräs och som tidigare har använts som läkemedel eller kryddor. Viktig kunskap! Sist tar vi oss genom tidsportalen igen. ”SUPERKUL” ropar Fred när vi är tillbaka till nutiden.

Vi kikar in i butiken och handlar en bok om ätbara växter från naturen, fikar i cafet och säger HEJ till ”Bredgårdsmannen” – Sveriges äldsta ansikte och en man från stenåldern som finns här. Det är riktigt bra gjort och att ställa sig mitt emot honom och se in i hans ögon berör på djupet. Vem var han? Hur var det att leva för 10 000 år sedan? Ja, det har vi fått en liten provsmak på nu och känner att det känns riktigt gott att vara nutidsmänniska ändå - hoppa in i en bil, checka in på ett hotell och duscha varmt. Vårt sista stop denna roadtrip är hotell Billingehus. Här väntar nya äventyr och mer om det i nästa blogginlägg.

Tusen tack för att ni hängde med oss på vårt äventyr med lek & lärande, vackra miljöer och god mat. Här är det verkligen nära till allt, passar både stora och små - i alla väder. Tack Skaraborg för ett fint samarbete och för att ni skapat  Familjeresan i Skaraborg som gör det lätt att hitta! 


Här är 14 grymma tips: 
Vattenland och nöjesparken: Skara Sommarland
Guldjakt i fästningen hos Karlsborgs Fästning
Slott vid vår största sjö: Läckö slott
Mountainbike, bikepark, vandring på berget Billingen  
Falbygdens museum och kolla in Nordens äldska tamhund
Klappa bondgårdsdjur hos Tibro Mini-Zoo
Prova på att leva i forntiden: Ekehagens Forntidsby
Barnens hus i Tidaholm
Upplevelsebad i Skövde 
Kolla in hur man bodde förr i tiden hos Västergötlands museum 
Spana in Vänerns fiskar hos Vänermuseet 
Kul med kultur, sommaraktiviteter i Skövde 
Testa på experiment hos Balthazar 
Cykla dressing i Gullspång
 
// Familjen Linton och Roadtrip i Sverige

Läs hela inlägget »

Vi älskar Åre och Jämtlandsfjällen. En plats vi gärna kommer tilllbaka till och som vi besökt många gånger för både Business & Pleasure. Känner glädjen i att vara i rörelse, utomhus. I snö, kyla och sol. Här kommer vår bästa samlade tips.

När solen skiner från klarblå himmel: ta på er stighudar och gå ca 30 minuter upp till Topptugan på Skutan (1420möh). Eller åk skoter upp och ät våfflor i det mysiga cafét! För 50 kr för barn och 100 kr för vuxna får du åka upp på (om du är liten) eller bakom skotern genom att haka fast dina stavar i repet.

Betalning med Swish och du behöver inte boka innan. När det är vackert och klart väder är cafét öppet och du ser kön till skotern där du hoppar av gondolen. Klättra upp på taket på cafét och njut av en total frihet och en vacker utsikt. 

Var ska ni bo? Våra favorithotell är Hotell Åregården (Åres äldsta hotell), Hotell Fjällgården (Ski in/ski out - hit kan du också åka med Åre Bergbana från Åre Torg och här finns ett spa) eller Granen (nära byn en bit upp i backen, väldigt mysigt). Strax utanför Åre finns Fjällsätra med supermysig miljö och god mat. Här är det nära till både Åre och Edsåsdalen med superfin utförsåkning! 

Är ni ett stort gäng som vill bo tillsammans - så är min bästa rekommendation Fjällgården Hosgården. Enkelt boende, stora ytor och ett superbra kök att laga mat i! 

Ja, på tal om mat. Det är ju halva grejen. Maten varvar vi bäst mellan mattermos (ute i sol eller i värmestuga) och gourmé. I backen är det bra mat hos Hummelstugan och Buustamons fjällgård (här kan du också bo och spa:a!). Ett annat våffelställe är Igloo (bra och goda glutenfria våfflor) – här du också kan en häftig övernattningsupplevelse!). Nere i Åre By missa inte Vinbaren Åre SUPPER och Creperiet!

Åre By är väldigt mysigt. Gott specialkaffe får du hos Åre Kafferosteri, fin hemslöjd och presenter till nära och kära hos Åre Hemslöjd. Missa inte ett besök hos Recycle Åre  - en superbra butik som säljer allt inom sport secondhand med endast högkvalité märkesvaror. Allt från kompletta skidpaket, solglasögon, pjäxor, ytterplagg till vandrarkängor. Verkligen värt ett besök!

Är du som vi här i business and pleasure och söker kontor: kika in co-workingspacet House Be. Det är även bra att sitta och jobba hos Hotell Åregården - här finns gott om plats om du vill arbeta med datorn i knät. 

Och så vad det skidåkningen! Tegefjäll och Duved! Missa inte. Det är lätt att hamna i Åres skidsystem eller Björnen för de små. Men ta dig bort till Tegefjäll, åk trollstigen, i skogen och ät våfflor hos Lillåstugan (mellan Ullådalen och Tegefjäll). Med slalomskidor på är det enklast att åka från Tegefjäll skidsystem - ta fjällvallsliften upp - sedan har du en 150 m lång transportsträcka ner till cafét. Och vi vill slå ett varmt slag för att boka in några timmar hos en skidcoach även som vuxen. Mina favoriter är Johanna Skantze och Anders Fritzon - de är så bra! På berget delar de med sig av sin passion för skidåkning, möter dig där du är - tar dig en bit bortom din komfortzon så att du får upptäcka än mer glädje i härliga svängar och lekfull åkning! 

En helt fantastisk upplevelse är att göra en topptur i Årefjällen. Packa ryggsäcken med hudar, spade och sond, sätter på tranceivern tillsammans med guiderna från Outdoor Stories.  Det gjorde vi som final på denna skidsäsong. Fjälltopparna är hisnade vackra. Vi känner livet i oss. Lite pirrigt när vi börjar traska uppåt. Bergen lugnar och naturen gör något med oss. Vi landar och mjuknar. Här går det att sakta ner för att levla upp. På toppen åker termosen med kaffe fram, en energibar och vi sitter i lugn och ro och snackar en stund om livet. På nervägen får vi några sköna svängar i ett tunt lager ny snö. Wow!! Livets äventyr ju! Outdoor Stories har resor hela året runt - med weekends och träningsresor. Kika in deras hemsida

Vill också tipsa om en annan favorit i Årefjällen - Richard Rees som vi träffade tidigare i vintras. Richard driver Goathi Lodge och erbjuder fantastiska turer med hundspann och kan lära dig det mesta om ett liv i och nära naturen. 

Dessutom skapar han helt otroliga jackor - som konstverk för dig som vill investera i ett unikt och vackert hantverk. Richard hittar du nära Ottsjö.

Det var en guide till Åre! Spara till nästa vinter eller passa på nu - liftsystemet är öppet över Valborg och solen värmer. Och - har vi missat något tips eller härligt ställe? Fyll gärna på i en kommentar! 

// Roadtrip i Sverige - Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Idag vill vi ta er med er till den magiska platsen Järvsö. Vi vill tipsa om Järvsö Creperi  som i samarbete med en av våra favoritbutiker Grandpa skapat en superfin svit ovanför creperiet!  

Här bor du kungligt och sover som en prinsessa i vad som mycket väl kan vara världens minsta svit med världens bästa läge! Sviten ligger bokstavligen mitt i backen och Järvsö ligger drygt tre timmar med bil eller tåg från Stockholm, så det är smidigt att ta sig hit. Väl på plats kan du njuta av utförsåkning i Järvsös fina backar som i år är utbyggda med en helt ny lift och nya nedfarter, eller längdskidåkning i anslutning till backen alternativt i det fina “längdåknings-meckat” Harsa knappt 20 min från Järvsö.  

Huset är byggt i kärnfura, helt klädd i gran och isolerad med ekoisolering. Sviten är inredd av Grandpa, med produkter från Grandpas sortiment samt en hel del vintagetillskott som har handplockats just för det här projektet. Att blanda nytt och gammalt är Grandpas filosofi för en hållbar livsstil och unik känsla - både när det kommer till kläder och inredning. I sviten har målet varit att skapa en hemtrevlig atmosfär och ett personligt litet “fjällnäste” som uppmuntrar till en perfekt balans mellan aktivitet och avslappning.

Vi fick ett samtal med Jonas Pelz som tillsammans med sitt team på Grandpa satt en Grandpa-prägel på sviten.  

Hej Jonas! Berätta om uppdraget!  
”Järvsö är en magisk plats. Vi har kommit hit flera år med familjen för skidåkning men även på sommaren för att cykla. Att få göra om sviten och sätta en Grandpa-prägel på den har varit oerhört kul, den var ju liksom superfin från början men jag tycker att vi har höjt nivån ytterligare nu. Sviten är perfekt för två personer men vi har som sagt bott här hela familjen vid två tillfällen och ska även upp en vända i år. Det finns en utdragssäng där våra barn har sovit skavfötters. De älskar det, det är som en liten koja i backen! Och de (och vi) älskar frukostbuffén på Bergshotellet” – Jonas Pelz

Vad kan du mer tipsa om i Järvsö? 
”Utöver Järvsö Creperie skulle jag varmt rekommendera ett besöka hos Tobias på Järvsö Lanthandel. Här pratar vi om ett ställe där ALLT verkligen görs med själ och hjärta! Sen tycker jag att Stenegård är värt ett besök, beroende på när ni är i Järvsö så har de olika marknader mm men även en mycket intressant lunchbuffé som jag starkt rekommenderar i stället för att stanna på Sibylla eller Max eller liknande. Åk till Järvsö, du kommer inte ångra dig” – Jonas Pelz 

Läs mer om sviten här
Boka sviten här
Mer om Järvsö


Tack för lånet av bilder och all lycka till! 

//Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

GOTT NYTT ÅR KOMPISAR! Roadtrip i Sverige önskar er ett gott slut och ett underbart 2024 med hopp om nya härliga roadtrips längs Sveriges vackra vägar, matkärlek, livsnjuteri, loppisfynd, lyxig fika, picknick, vandring och passion! TACK alla följare för pepp delningar, kommentarer, engagemang, hjärtan och tips. TACK alla samarbetspartners som tagit oss till nya platser! Kika in i bloggen och läs om när vi var i Göteborgs Södra Skärgård, vår Roadtrip till Skaraborg och Skövde, Billingen med det nyöppnade Billingehus! Och TACK alla ambassadörer som delat med era av era bästa tips. Tillsammans är vi Roadtrip i Sverige!

Vilket år vi lägger bakom oss!
Om du ser tillbaka - vad är dina höjdpunkter när det kommer till resande?
Vad är det som gör en riktigt bra roadtrip?
Har du börjat spåna på sommarens roadtrips?
Vad finns på din önskelista?
Kanske en trip redan i vår och en lång härlig sensommar roadtrip?
Att resa när det är lugnare är vår melodi. Dels bidrar du till att flrlänga säsongen och så kan du njuta lite extra.

Som en nyårskaramell från oss till dig kommer här 9 favoriter på unika boenden runt om i Sverige – för dig att spara till det nya året som alla driva av småskaliga entreprenörer! De vårt hjärta tickar för allra mest.

Eriksson Cottage - ligger i södra Västergötland. Livskvalitet, avkoppling och smakupplevelser står i centrum. Bo i en egen stuga med glastak mitt bland blåbärsrisen, värdskap i världsklass, ät god pizza och känn naturens kraft.

Arctic Bath är ett flytande spahotell i Harads, Lapland. Älvmagi, fantastisk service och en extraordinär upplevelse med spa mat och mys - alla årstider har sin charm! 

 Sörby Glamping och deras trätält Bivack - formen av ett tält men gjort i trä inredda i olika teman efter ägarinnan Karins stora intresse för att resa. Ligger några meter från Göta Kanal. En superfin upplevelse! 

Three Pheasants  - här har du ett riktigt härligt ställe mitt på Gotland. Rest - Recharge - Repeat. Drick en drink på balkongen efter en middag i trädgården, goda viner och lokala råvaror - ät gott och vackert, allt lagat med stor varsamhet till råvarorna och vår jord. Fina rum och vackra miljöer.

 Trakt Forest Hotel i Småland. Här bor du bland trädtopparna i svävande rum. Snygg design, hållbarhet i fokus och mat från trakten. Bad i tunna avslutar dagen innan vi kryper ner i sängen och blickar upp mot stjärnhimlen. 

Hyssna Forest Resort i Hyssna utanför Borås, Västra Götaland. Här kan du välja mellan Treetop Cabin, Cliffhang Cabin eller Creek Cabin. Otroligt vackert och ett fantastiskt landskap och värdskap. Stanna en dag extra och vandra längs mysiga vandringsleder, hyr en kajak eller liten båt med picknick. Kika in blogginlägget när vi var här! 

Naturlogi utanför Linköping -  ett unikt boende du inte får missa som ger möjligheten att uppleva den svenska naturen och svenska skogen. Skogsrummen är byggda med virke från den egna skogen, maten som serveras är lokal och levereras till ditt rum och du tillagar den själv över öppen eld.

Drakamöllans Gårdshotell - som en saga på vackra Österlen. En av Drakamöllans största skatter är tystnaden. Sannerligen en magisk plats för att koppla av och njuta av livet, stockrosornas paradis, operafestival om sommaren, sköna sängar, god mat och fint värdskap. 

Sund Nergården - ett boutiquehotell i Sörmland och något alldeles speciellt. Personligt inredda rum, genomtänkta detaljer, fantastiskt värdskap och ljuvligt god mat!


Har du önskemål inför 2024 – dela gärna i en kommentar!

Allt gott till dig
Anna Linton & team Roadtrip i Sverige

Läs hela inlägget »

Julmarknadernas tid är här! Vi smygstartade i Falkenberg förra helgen med eldshow, rykande varm choklad, grillade marchmellows och kassen full med mathantverk från lokala producenter. Det är ju bäst i test!

Här kommer några julmarknader vi ser fram emot:

Julmarknaden hos Sonjas Veranda 2-3 december i Tvååker. Hela Sonjas är fullt av julstämning hela december, julkonserter och julbord. In och kika!

 Jul på Håkesgård flera helger inför jul! Otroligt mysigt! Här finns även ett väldigt mysigt BnB som är öppet året runt! 

 Medeltida jul i Visby 8-10 dec! Visby om vintern. Alldeles magiskt! Boka in andra advent för ett medeltida juläventyr i Världsarvet Visby. Här väntas konserter, eld, föreläsningar, mat och dryck, marknad och glögg.

Julstök i Borås 9 dec bjuder Borås Museum in till Julstök i Ramnaparken! Julstök är det vi traditionellt kallar förberedelserna inför jul men är också ett slags tjuvstartande av julfirandet. Julstök i Ramnaparken bjuder in stora och små att pyssla, slöjda och uppleva julen förr.
Alla aktiviteter är kostnadsfria! Vår kompis Fridas Blomster hittar du här, superduktig florist! Vill du har mysiga tips i Borås kika in detta inlägget för att bo, äta och göra! 
 

I Piteå finns favoriten Pensionatet Malmgatan med deras julmarknad 1-2 dec - de tänder tusen juleljus och skapar en vintervärld med hantverk, mat, eld, livemusik och massor av mys.
Bland utställarna kommer du hitta keramik, julgodis, mathantverk, stickat, silversmide och mycket mer. Flera olika matställen och butiken är öppen under dagen. 

 JUL i Kvarnbyn, Mölndal 2-3 dec. Första helgen i advent bjuds det in till en annorlunda julupplevelse i den historiska industrimiljön Kvarnbyn i Mölndal! Där forsen rusar fram mellan Kvarnbyns gamla fabriksbyggnader samlas idag en blandning av kulturföreningar, konstateljéer, museer, företag, hantverkare och butiker. Julmarknad, program och upplevelser i den stämningsfulla kulturmiljön. Missa inte! 

Storaholms säteri har en klassisk julmarknad den 9-10 dec som de haft sedan 70-talet. WOW! Här hittar du genuin julstämning, mat och godsaker, hantverk, konst och blomster från lokala leverantörer. 


Och du! Julmarknader är den perfekta tiden att handla lokala råvaror, stötta alla svenska bönder, lokala mathantverkare och kreatörer genom att handla våra julklappar och maten vi njuter av lokalt! Det smakar så mycket godare, är genuint, vackert och ger så mycket ringar på vattnet: människor får arbeten, din plats glittrar och den lokala ekonomin stärks.

Kram på er i stundande julhandel✨✨
Anna Linton - Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika! 

Ingen av oss har paddlat kajak innan men med Davids tydliga instruktioner går det fint. Även om vi skrattar högt åt vår osmidighet. Men ner kommer vi till slut och vi trillar inte i.  Paddlar längs sjökanten innan vid dukar upp fikan på trappen vid den lilla sjöstugan och äter köttbullsmackor med rödbetssallad, kaffe, vatten och en god kaka. 

Innan vi åker hem från denna magiska plats har vi bestämt träff med David som ska visa oss runt i de andra Cabinsen.

Vi är ju så nyfikna på tankarna bakom denna plats och vill dela med oss av allt såkalrt.  Sänder live på instagram med David som visar oss runt. 

David berättar att han och hans bror byggt kojor i skogen sedan de var små. De sprang runt och lekte och fick superkoll på skogens alla vrår. De är båda snickare och har tillsammans med god hjälp från familjen byggt hela resortet. WOW vi är enormt imponerade. Kika in liven - du hittar den i höjdpunken "Hyssna" på instagram. 

Cliffhang Cabin - huset hängande ut över en klippa i skogen med full kontakt med den lilla skogsravinen och bäcken som ringlar sig fram genom mossan nedanför.

Creek Cabins, i en liten ravin, vid den trolska skogsbäcken hittar du Creek Cabin. Här möts du av en spång som vindlar sig fram över den lilla bäcken.

Cliffhang Cabin och Creek Cabins ligger i anslutning till varandra så är ni ett sällskap om 6 personser så hyr båda dessa. Creek Cabins har två små stugor och här får ni gott plats 4. Det finns en kall källa och ett varmt bad. Kök och magiskt utsikt mot bäcken. Det är öppet året runt. Frukost ingår alltid. Middagspaket och aktiviteter kan läggas till i samband med bokning.

I Varje Cabin ligger boken "När själen får grönska" av Eva Robild. Den passar verkligen in här och är full av kloka ord om skogens magi.

Fågelsång, en viskande skog och en porlande bäck ger sinnesro. Nu visar även forskningen ett samband mellan natur och hälsa. När vi vistas i gröna rum läger vi, återhämtar vi oss och inspirationen fylls på.  Allt det där känns i hjärtat när vi samlar ihop våra saker, säger TACK till David, hans team och skogen. Vi kommer snart tillbaka! 

Tack till dig som läser och följer med på våra äventyr! Vi dröm är att ni alla ska känna livet i er när ni är ute och reser längs Sveriges vackra vägar.  Vi brinner för att skapa communitys och vara en digital mötesplats och mäklare mellan er som reser och ni som skapar upplevelserna.

Tusen tack! 
Anna Linton - Roadtrip i Svergie 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med! 

Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.  

 Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis

På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT  är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan. 

Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.

Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande! 

Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren! 

Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!  

Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö. 

Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt  - som blir både bredare och djupare.

Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning.  Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".

När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken. 

Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert. 

Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.  

Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar! 

Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten.  Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv. 

Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare.  Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.

DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och  turister från när och fjärran.

Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från. 

Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.

I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet

Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake. 

Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken -  så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?

Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats. 

Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.

Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet. 

Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga. 

Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.

Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:

1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget. 
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken. 
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.  
Låt stå 30 min. 
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna. 
Lägg ner i glas burken. 
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst. 
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås. 
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet. 
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i  - med samma salthalt som kålen 
(15 g till 1 liter). 
Knyt påsen och stäng locket. 
Klart! 
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur. 
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.  
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst. 

TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän  som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!

Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.  

I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!

Text & bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Ni är många aktiva livsnjutare som vi vet uppskattar tips på friluftsliv med guldkant. 
Idag vill vi ta er med till en riktigt härlig plats som bjuder in till rörelseglädje för hela familjen: Billingen. Här har ni en roadtrip som passar sommarens alla väder och familjens alla åldrar. Vi kör upp på berget Billingen och checkar in hos Billingehus – äter gott, sover flott och tar på oss träningsskorna för att klättra och ut cykla! Parkerar bilen för här är det nära och gångavstånd till allt. Vi var här för ett år sedan. Nu är vi tillbaka för att uppleva det nya spaat och mysa tillsammans med familjen!

Efter en härlig tur runt om i Skaraborg och ett besök hos Ekehagens Forntidsb så känns det extra skönt att ta en varm dusch och krypa ner i en skön säng. Vi har sovit i många olika hotellsängar genom åren men dessa sängar är något utöver det vanliga. Både täcket och kudden är alldeles ljuvliga och perfekt fluffiga. Bra val! Rummet passar familjen superbra. Det är connecting door med extra sängar som går att fälla ner från väggen och passar familjer upp till 6 personer. Spana in 114 och 116 i kombination!

På hotellet finns konst på väggarna, det är väl genomtänkt med vackra detaljer. En tydlig röd tråd i både mat, dryck och miljö. Både tryggt och kreativt i en skön kombo.

Billingehus ligger på berget Billingen, ca 3 km från Skövde centrum. Det är ett stort fritidsområde som bjuder in till massor av aktivitet - vandring, cykel, bad, klättring, lek, fiske och utegym. Visste du att Billingen är en del av platåbergets geopark - den första geoparken i Sverige att utses till Unesco Global Geopark! Vintertid förvandlas Billingen till ett riktigt vinterparadis. Vasaloppet har utsett Billingen Skövde till officiellt vasaloppscenter. Det innebär att Billingen har det som krävs för att vara den ultimata platsen att träna inför något av vasaloppen. Ska du köra Vasaloppet är det ett varmt tips att ladda upp här!

Vi är här för att cykla mountainbike, klättra i höghöjdsbanan och leka på bergets alla lekplatser.  Med oss har vi barnen Siri, 14 år och Fred, 6 år. 

När du checkar in på hotellet så får du en karta över Skogsmulleriket. Med den i hand blir det extra roligt att upptäcka berget med mindre barn. Det är väl skyltat på hela området och lätt att hitta. 
Besök kojorna i Skogsmulleriket och lista ut vilket djur som är kompis med Billingetrollet. Ta reda på vilket djuret är, kolla kartan och besök ledtrådsplatserna. Samla ord och lös koder. Till slut får du ett ord som du kan ta med tillbaka till hotellet - en fin liten överraskning i receptionen väntar. Vi hinner även med lekplatsen Äventyret och en runda på äventyrsgolfbanan innan det är dags för middag i Sandbergs matsal på Billingehus. 

I Bar Arne kan du ta dig en go drink och i restuarangen blir det trerätters med gott vin därtill, utvalt av sommelier Henrik. Barnen får hamburgare och smiter sedan iväg till bion som visas i den stora konferenssalen som ligger strax bedvid matsalen. Här finns även ett lekrum och allt känns väldigt välordnat för att alla ska ha det bra. Vi frågade i stories vad ni uppskattar på en roadtrip med hela familjen. I topp kom kritor och papper att måla på vid matbordet, lokala råvaror, smidiga elbilsladdare, ett genomgående hållbart tänk och separerad mat till de små. Här är det full pott på allt.

Köket filosofi är vällagad klassisk mat på ett modernt och medvetet sätt med en gnutta attityd och glimten i ögat. Inspirationen bottnar i västgötaslättens matkultur och följer årets skiftningar. Till förrätt får vi Carpaccio från Böja Stommen med tryffel rostad mandel parmesan vinbär och torkad oliv och en mustig fisk och skaldjurssoppa med musslor och tångolja. Till varmrätt bakad svensk fjällröding från Vilhelmina, smörsås (!!), avrugacaviar, cashewnöt, rostad selleripure, morot, sockerärta och vreta gulärt. Till dessert klassisk vaniljpanacotta med jordgubbar. WOW! 

Efter en tidig frukost smyger vi ner i spat. På förmiddagarna får även barnen vara med i spat Earth Spa och vi är här först av alla. Så fint när hela familjen får njuta och koppla av tillsammans.

Här finns: 
Bad & varma källor
DJUP VARMKÄLLA – medeltempererad
GRUND VARMKÄLLA – varmt stilla bad
LIGGANDE VARMKÄLLA – lätt bubblande
VATTENFALL, DUSCHAR OCH FOTBAD

Bastuoas
TORRBASTU – hög- och lågtempererad
ÅNGBASTU – arom efter säsong
SALTBASTU – med naturligt havssalt
KALL KÄLLA – med kalldusch och is

Vi badar i varma källor, hoppar ner i kalla kar, bastar i ångbastun, fotbadar och testar upplevelseduschar. Till sist landar vi ner i Bergsrummet där hela familjen kommer ner i en skön vila. Här finns frukt, vatten, teer och fågelkvitter i hörlurar. 

Men ny energi och påfyllda depåer snörar vi på oss skorna och tar siktet mot Träningskonsulten som har sin verksamhet i Billingecenter, ca 100 meter från hotellet. I Billingecenter finns allt du behöver när du är på berget - ved till grillplatser, fika och omklädningsrum, vallrum, värmestuga och en bra butik, proffsig service och uthyrning av cyklar och hjälmar. 

Vi ger oss sedan ut. Barnen har aldrig cyklat mountainbike innan så vi testar lite på asfalterade vägar och ger oss sedan ut i parken och MTB-banorna.

I parken hittar du:
- Två asfalterade pumptracks
- Mountainbikeleder i olika svårighetsgrader 
- Billingerundan 35 km gravelcykel 

Det var längesedan jag cyklade MTB och det bubblade av liv och lycka ur allas magar. Superfina banor och alldeles lagom svåra som passar oss barnfamiljer, nybörjare som avancerade cyklister som i hög fart susar fram genom Gravity Zone. En otroligt rolig upplevelse för hela familjen som gav mersmak. Vi avslutar med Sjörundan innan det är dags för lunch.

 Vi är tillbaka i Sandbergs matsal för lunch på hotellet. På dagens lunch erbjuds alltid en kötträtt, en vegetarisk rätt samt veckans fångst. För barnen blir det pannbiff och vi vuxna väljer dagens fisk. Supersmarrig potatis- och purjolökssoppa till förrätt och en skön stund i soffan med kaffe i koppen efteråt. Här är det som i fjällen - att käka lunch i träningskläder är mer än OK och det är skönt att känna sig bekväm utan att behöva byta om, eller hur!

När vi dricker vår kaffe kommer ägaren av hotellet förbi och berättar om den spännande historien bakom Billingehus. På 70-talet hade entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg en vision om att få skapa en träffpunkt för rekreation där motion och avkoppling gick hand i hand. En mötesplats för Skövdebor såväl som tillresta med syftet att ta hand om hela människan. En plats att råda bot på stress och en plats ”för själ och hjärta”. En utebliven betalning av en kund förde in Arne på det som kom att bli hans livsverk - bensin.  Istället för betalt fick Sandberg erbjudande om att starta den svenska filialen för ett litet norskt bensinbolag. Så kom det sig att Arne grundade Uno-X i Sverige 1960. Resan var krokig men inget kunde stoppa Arne. Med smart marknadsföring växte hans två bensinstationer snabbt till 300. När Arne fyllde 50 år sålde han bensinbolaget till Burmah Castrol för 30 miljoner. ”Vi gör något rolig istället för att köpa aktier” sa Arne, har hans fru Maja berättat – och det roliga, det blev projektet på Billingen. Ett friluftsparadis växte fram som Skövde kommun fick ta emot som gåva. Vilka eldsjälar och samhällsentreprenörer! Sedan 2022 ägs och drivs hotellet av Lotus Hotel Group. Läs hela historien här och alla ni destinationsnördar läs affärsplanen för Billingen här - otroligt imponerande, ett gott exempel på ett fint samarbete och vad som är möjligt mellan privat, offentlig sektor och ideella förenigar. 

Tillbaka till vår roadtrip. Så var det dags för vår sista aktivitet - att ta oss upp i trädens toppar, klättra 14 meter ovan mark och susa runt mellan träden. Upzone! Har du testat? WOW - WOW  - WOW vad spännande. Vi möts av guiderna Modar och David som ger oss en trygg introduktion. Vår 6-åring kan också vara med och klättra och det finns banor anpassade för barn på lägre höjder. Lagom tills vi ska börja klättra börjar det regna. Duggregn går över i spöregn men inget hindrar oss – det är faktiskt riktigt coolt att klättra runt i regnet. Inga köer och vi testar olika banor. När vi hoppar ner från det sista hoppet på den svarta banan RISK ZONE - då känns livet och vi kör ett sommarskrik över hela berget!

TACKSAMMA, påfyllda och innerligt glada packar vi ner oss i bilen och kör hem. Barnen har somnat i baksätet redan innan vi kommit ner från berget. Tack Billingen och Billingehus för ett fint samarbete och en fin roadtrip. Våra varmaste rekommendationer att boka in er här i sommar, höst, vinter eller vår! Vi längtar redan tillbaka. Kanske kommer vi redan senare i vinter när det nya spadelen öppnat och när det i Billingen finns preppade längdspår och utförsåkning. 

TACK du som följer med oss på våra äventyr - läser och upplever!

Allt gott till er alla 
Familjen Linton genom mig Anna - Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

Idag vill vi ta er med på ett spännande äventyr mellan Vänern och Vättern: följ med oss på en familjeroadtrip till Skaraborg. Ni är många som vill ha mer tips för barn och familjevänliga roadtrips! Detta är för er! Skaraborg har samlat härliga platser anpassade för familjer ”Familjeresan i Skaraborg”. Vi är här för att uppleva några av dem. Häng med!

Vi åker längs slingriga vägar, genom vackra vidder och stora fält. En vacker bygd perfekt för en roadtrip. Här är det nära till det mesta vilket vi uppskattar när det är barn med i bilen. Ni kan enkelt göra en aktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. Första stoppet är Läckö Slott och förväntan är kungligt stor. Vi har åkt bil sedan tidig morgon så efter att ha slagit några volter och sprungit av oss på gräsmattorna styr vi kosan mot Naturum och Hvita Hjorten. Här väntar en superfin lunch. Alla var hungriga och det nybakade brödet var väldigt poppis. Restaurangen arbetar med hållbarhet i fokus, råvaror i säsong från trädgården på slottet och med lite support av närliggande bönder. Idag kom spenaten från Lilla Labeck medan salladen och alla örter kommer från slottsträdgården. Vi äter Gös, spenat och ramslök. Oxfilé från Läcke Kött, broccoli & örtsmör. Till barn serveras samma måltid men i mindre portioner och allt separerat. Hurra för er! Hvita Hjorten är öppen året runt och väl värt ett besök.

Mätta och belåtna ger vi oss ut på äventyr – det är dags för ”Jakten på halsbandet” – ett äventyr på Läckö slott. Det passar barn i åldern 4 – 12 år som får springa runt på slottet tillsammans med pigan Signe och drängen Kalle. Slottet är ett riktigt ”Cinderella Castle”, ett medeltida ursprung med 248 rum. Äventyret tar barnen genom olika salar, köket, skattkammaren, ner till fängelsehålan och ut i den vackra slottsträdgården. Barnen letar efter ledtrådar och får samarbeta för att tillslut komma upp i drottningens sovrum där de kan lämna tillbaka halsbandet på sin rätta plats. Vi vuxna strosar runt på slottet i en något lugnare takt. Äventyret får högsta betyg av vår 6-åring Fred och han är väldigt stolt att han hittade en av ledtrådarna.

Runt om Slottet strosar besökare, fikar och kikar. Här är en fin verksamhet och mycket kultur. Just nu pågår foto-utställningen Wonderland av Kirsty Mutchell, helt makalösa bilder och La Gazzetta, Rossinis komiska opera från 1816. Ett plus i kanten för el-bils-parkering, gott värdskap och fint hållbarhetsarbete både på slottet och i restaurangen. Ja, vi har allt lite svårt att slita oss men ska vidare.

Nästa stop är nämligen en riktig gofika på Vischans bageri i Lidköping. En biltur på ca 30 minuter vilket är alldeles perfekt för att hinna vila benen och samla intrycken. Vischans bageri är ett riktigt roadtrip-stop - ett litet bageri som använder närproducerade råvaror och bakar allt från grunden! Det ligger strax utanför staden och det är lätt att parkera precis utanför. Vi möts av en mysig miljö och sagolik gelato som görs här på bageriet. Väljer olika smaker gelato, smakar av varandra och så några kakor förstås. Är det semester så får en ju välja allt, eller hur.

Strax bredvid ligger Vischans torg. En mötesplats och handelsplats med lokala produkter som öppnade 1 december 2023. Här möts vi av Anna och Sara Möller som annars driver cafét vi just besökt och som idag står i butiken. De berättar om konceptet. Här turas olika hantverkare om att driva butiken, alla har en gemensam kassa - vilket möjliggör att ha öppet butiken varje dag! Älskar smarta samarbete!

Här finns massor av fina ting – vintage, keramik, ull, god mat och blommor mm. Fina minnen och en klubba till senare hamnar i påsen innan vi drar vidare. Denna gång ska vi inte så långt. 5 min i bilen och vi parkerar utanför Vänermuseet som både handlar om och ligger precis bredvid Vänern.

Vänermuseet startade som ett hantverksmuseum i början av 1900-talet och är fullt av interaktiva utställningar som bjuder in till lek och lärande för både barn och vuxna. Det finns flera basutställingar och några tillfälliga. Vi börjar längst ner i basutställningen som handlar om Lidköping stad – ”Berättelser från Lidköping". Genom folkets berättelser skildras livet i staden med omgivningar genom århundradena. Vi hamnar länge vid skärmarna där vi genom att dra fingret på en skärm kan se olika delar ur Lidköping som visar både då och nu.

De som får plats i det lilla hålet får krypa in i Sjöfruns gömma. Sjöfrun är som Vänern själv - gränslöst vacker men farlig om hon blir uppretad. Hon bor på sin gård på Vänerns botten. Fred kryper in till hennes gömma - där har hon sina skatter som folk offrat till henne.

Favoriten hos barnen blev "På djupet" om fiskarna och livet i Vänern, Sjöfrus gömma och skaparverkstaden. Den hittar du på ovanvåningen strax bredvid utställningen ”Min Djuriska park” - av Eric Langert. En utställning som imponerande nog turnerat sedan 1997 och är aktuellare nu än någonsin. Djur gjorda av återbruk. En otrolig kreativitet och fantasi och får ett stort WOW från både stora och små! Den är kvar till 15 sep – missa inte.

I skaparverkstaden finns fullt av pyssel, material och här kan du göra ditt eget djur av återbruk. Vi skapade en fjärilsmyra som vi ställde till samlingen och en annan kreativ figur som fick följa med oss ner till den alldeles nyinvigda strandpromenaden längs Vänern.

Efter museebesöket är det gott att bada fötterna, vila och leka sanden en stund. Vi konstaterar att Lidköping är en stad som verkligen lever och satsar – de vill bygga ihop Lidköping och Vänern och har många framtidsplaner.

Som final på denna dag landar vi trötta och glada ner hos på Lundsbrunns resort & spa. Stannar till vid en fårhage och drar in sommaren. Kör förbi ett rosa slott. Skaraborg är bra fint alltså!

Väl framme på Lundsbrunn möts vi av stora gröna ytor att springa på, ett spa, vacker natur och bra rum. Välj mellan dubbelrum och familjerum! Barn får vara med i spat på torsdagar. Vi tar med oss tonåringen ner i spat medan de små vilar inför middagen.

Vi är här strax innan de stänger så får hela miljön för oss själva, väldigt lyxigt. Varma källor, en reningsritual för ansiktet, kalla duschar och ett härligt solrum. Vi kopplar av och depåerna fylls på med ny energi.

I matsalen väntar kvällens middag. Säsongens primörer, lantchips och Löjrom till förrätt. Ryggbiff, Fisksoppa och Köttbullar till de små. Glass och pannakotta till dessert. När barnen är klara sticker de till lekrummet som öppnas upp om sommaren. Här finns massor av spel och roligheter. Utanför ett biljardbord och shuffelboard. Vill du ut i naturen finns disco-golf och även vanlig golf! Vi vuxna sitter kvar en stund, förundras över alla vackra platser vi varit på och sedan somnar vi alla tidigt. Vi ser fram emot att vår roadtrip fortsätter imorgon.

Checkar ut från Lundsbrunn. Ett plus i kanten för el-bils-parkering och vi startar dagen med ett fullt bilbatteri och en god frukost i magen. Knappar sedan in ”Balthazar" i Skövde på GPS:en och äventyret fortsätter.

Baltzar Science Center är ett superroligt science center som vill bjuda alla kunskapstörstande med barnasinnet i behåll på fascinerande insikter i naturvetenskap och teknik. Här hittar du en legovärld, kan testa på massor av olika experiment, lära dig mer om återvinning, energi, rörelse och rymden. I markerspacet kan du bygga olika saker och verkligen låta fantasin och kreativiteten gå loss. Vi gör var sin båt och limpistolen går varm. Dessa tar vi med oss till kanalen och testar om båtarna håller. Med blandad framgång och många skratt senare så tackar vi för en go stund. Utanför finns små elbilar och en hel liten värld uppbyggd. Så från start till mål var detta ett väldigt populärt stop för båda stora och små. Du som älskar lego - kika in Balthazars youtubekanal så kan du bygga legogubbar med bitar som du oftast har hemma tillsammans med Rickard Stensby, vinnare av LEGO Masters Sverige 2020! 

Efter lek, ny kunskap och många experiment senare åker vi in till torget i Skövde för en lunch. Vi siktar in oss på MoccaDeli och äter pizza och pasta.

Lasagnen var supergod och den glutenfria pastan med burrata får högsta betyg. Torget är fullt av liv och Skövde har aktivitetsvärldar som bjuder in till ansiktsmålning, pingis och skateboard. Vi pysslar lite och kikar i butikerna. Tar en gelato hos Henrys bageri (minst en glass om dagen eller hur!) och hoppar sedan in i bilen igen.

Denna gång ska vi åka ca 40 min söderut. Från framtiden i Balthazars värld till dåtiden hos Ekehagens Fornstidsby. Har du varit här? En otroligt spännande plats, ett riktigt äventyr och Sveriges största forntidsby.

Vi går genom tidsportalen och vandrar sedan genom årtusenden i ett arkeologiskt friluftsmuseum och en promenad på ca 800 meter. Vi får uppleva stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Olika hyddor, hus och miljöer är uppbyggda. Alla mår vi gott i den vackra naturen. Du kan välja mellan att gå på guidad tur eller upptäcka själv – det gör vi.

Det finns tydliga kartor, pedagogiska skyltar och flera aktivitetsplatser så det är lätt att hitta. Ja, även denna plats bjuder in till lek och upplevelsebaserat lärande. Det finns skrindor att hyra om du har med dig picknick och inte vill bära packningen. Bra även för trötta ben som vill vila en stund. Fika och lunch finns även i restaurangen vid entrén.

Speciellt kul tyckte alla det var att paddla stockbåt. Stockbåtarna användes av människor från jägarstenåldern ända in på 1900-talet. Med hjälp av urholkade trädstammar förvandlades åar och sjöar till handelsvägar i tider där inga andra vägar fanns. Vi skjuter pilbåge, hälsar på vildsvinen, linderögrisarna och bakar bröd över öppen eld. Vi knaprar på brödet och spelar lekar från förr. Pratar med guiden som instruerar så fint och visar hur hon gör penslar av hästman till konstverk och tavlor som ska målas kommande helg. 

Vi tar även små avstickare på naturstigarna runt om och en promenad in på Fällestigen som visar jaktmetoder och fällor från forntiden. VI går genom forntidsskafferiet "Örtagården" och lär om växter som vi idag betraktar som ogräs och som tidigare har använts som läkemedel eller kryddor. Viktig kunskap! Sist tar vi oss genom tidsportalen igen. ”SUPERKUL” ropar Fred när vi är tillbaka till nutiden.

Vi kikar in i butiken och handlar en bok om ätbara växter från naturen, fikar i cafet och säger HEJ till ”Bredgårdsmannen” – Sveriges äldsta ansikte och en man från stenåldern som finns här. Det är riktigt bra gjort och att ställa sig mitt emot honom och se in i hans ögon berör på djupet. Vem var han? Hur var det att leva för 10 000 år sedan? Ja, det har vi fått en liten provsmak på nu och känner att det känns riktigt gott att vara nutidsmänniska ändå - hoppa in i en bil, checka in på ett hotell och duscha varmt. Vårt sista stop denna roadtrip är hotell Billingehus. Här väntar nya äventyr och mer om det i nästa blogginlägg.

Tusen tack för att ni hängde med oss på vårt äventyr med lek & lärande, vackra miljöer och god mat. Här är det verkligen nära till allt, passar både stora och små - i alla väder. Tack Skaraborg för ett fint samarbete och för att ni skapat  Familjeresan i Skaraborg som gör det lätt att hitta! 


Här är 14 grymma tips: 
Vattenland och nöjesparken: Skara Sommarland
Guldjakt i fästningen hos Karlsborgs Fästning
Slott vid vår största sjö: Läckö slott
Mountainbike, bikepark, vandring på berget Billingen  
Falbygdens museum och kolla in Nordens äldska tamhund
Klappa bondgårdsdjur hos Tibro Mini-Zoo
Prova på att leva i forntiden: Ekehagens Forntidsby
Barnens hus i Tidaholm
Upplevelsebad i Skövde 
Kolla in hur man bodde förr i tiden hos Västergötlands museum 
Spana in Vänerns fiskar hos Vänermuseet 
Kul med kultur, sommaraktiviteter i Skövde 
Testa på experiment hos Balthazar 
Cykla dressing i Gullspång
 
// Familjen Linton och Roadtrip i Sverige

Läs hela inlägget »

Vi älskar Åre och Jämtlandsfjällen. En plats vi gärna kommer tilllbaka till och som vi besökt många gånger för både Business & Pleasure. Känner glädjen i att vara i rörelse, utomhus. I snö, kyla och sol. Här kommer vår bästa samlade tips.

När solen skiner från klarblå himmel: ta på er stighudar och gå ca 30 minuter upp till Topptugan på Skutan (1420möh). Eller åk skoter upp och ät våfflor i det mysiga cafét! För 50 kr för barn och 100 kr för vuxna får du åka upp på (om du är liten) eller bakom skotern genom att haka fast dina stavar i repet.

Betalning med Swish och du behöver inte boka innan. När det är vackert och klart väder är cafét öppet och du ser kön till skotern där du hoppar av gondolen. Klättra upp på taket på cafét och njut av en total frihet och en vacker utsikt. 

Var ska ni bo? Våra favorithotell är Hotell Åregården (Åres äldsta hotell), Hotell Fjällgården (Ski in/ski out - hit kan du också åka med Åre Bergbana från Åre Torg och här finns ett spa) eller Granen (nära byn en bit upp i backen, väldigt mysigt). Strax utanför Åre finns Fjällsätra med supermysig miljö och god mat. Här är det nära till både Åre och Edsåsdalen med superfin utförsåkning! 

Är ni ett stort gäng som vill bo tillsammans - så är min bästa rekommendation Fjällgården Hosgården. Enkelt boende, stora ytor och ett superbra kök att laga mat i! 

Ja, på tal om mat. Det är ju halva grejen. Maten varvar vi bäst mellan mattermos (ute i sol eller i värmestuga) och gourmé. I backen är det bra mat hos Hummelstugan och Buustamons fjällgård (här kan du också bo och spa:a!). Ett annat våffelställe är Igloo (bra och goda glutenfria våfflor) – här du också kan en häftig övernattningsupplevelse!). Nere i Åre By missa inte Vinbaren Åre SUPPER och Creperiet!

Åre By är väldigt mysigt. Gott specialkaffe får du hos Åre Kafferosteri, fin hemslöjd och presenter till nära och kära hos Åre Hemslöjd. Missa inte ett besök hos Recycle Åre  - en superbra butik som säljer allt inom sport secondhand med endast högkvalité märkesvaror. Allt från kompletta skidpaket, solglasögon, pjäxor, ytterplagg till vandrarkängor. Verkligen värt ett besök!

Är du som vi här i business and pleasure och söker kontor: kika in co-workingspacet House Be. Det är även bra att sitta och jobba hos Hotell Åregården - här finns gott om plats om du vill arbeta med datorn i knät. 

Och så vad det skidåkningen! Tegefjäll och Duved! Missa inte. Det är lätt att hamna i Åres skidsystem eller Björnen för de små. Men ta dig bort till Tegefjäll, åk trollstigen, i skogen och ät våfflor hos Lillåstugan (mellan Ullådalen och Tegefjäll). Med slalomskidor på är det enklast att åka från Tegefjäll skidsystem - ta fjällvallsliften upp - sedan har du en 150 m lång transportsträcka ner till cafét. Och vi vill slå ett varmt slag för att boka in några timmar hos en skidcoach även som vuxen. Mina favoriter är Johanna Skantze och Anders Fritzon - de är så bra! På berget delar de med sig av sin passion för skidåkning, möter dig där du är - tar dig en bit bortom din komfortzon så att du får upptäcka än mer glädje i härliga svängar och lekfull åkning! 

En helt fantastisk upplevelse är att göra en topptur i Årefjällen. Packa ryggsäcken med hudar, spade och sond, sätter på tranceivern tillsammans med guiderna från Outdoor Stories.  Det gjorde vi som final på denna skidsäsong. Fjälltopparna är hisnade vackra. Vi känner livet i oss. Lite pirrigt när vi börjar traska uppåt. Bergen lugnar och naturen gör något med oss. Vi landar och mjuknar. Här går det att sakta ner för att levla upp. På toppen åker termosen med kaffe fram, en energibar och vi sitter i lugn och ro och snackar en stund om livet. På nervägen får vi några sköna svängar i ett tunt lager ny snö. Wow!! Livets äventyr ju! Outdoor Stories har resor hela året runt - med weekends och träningsresor. Kika in deras hemsida

Vill också tipsa om en annan favorit i Årefjällen - Richard Rees som vi träffade tidigare i vintras. Richard driver Goathi Lodge och erbjuder fantastiska turer med hundspann och kan lära dig det mesta om ett liv i och nära naturen. 

Dessutom skapar han helt otroliga jackor - som konstverk för dig som vill investera i ett unikt och vackert hantverk. Richard hittar du nära Ottsjö.

Det var en guide till Åre! Spara till nästa vinter eller passa på nu - liftsystemet är öppet över Valborg och solen värmer. Och - har vi missat något tips eller härligt ställe? Fyll gärna på i en kommentar! 

// Roadtrip i Sverige - Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Idag vill vi ta er med er till den magiska platsen Järvsö. Vi vill tipsa om Järvsö Creperi  som i samarbete med en av våra favoritbutiker Grandpa skapat en superfin svit ovanför creperiet!  

Här bor du kungligt och sover som en prinsessa i vad som mycket väl kan vara världens minsta svit med världens bästa läge! Sviten ligger bokstavligen mitt i backen och Järvsö ligger drygt tre timmar med bil eller tåg från Stockholm, så det är smidigt att ta sig hit. Väl på plats kan du njuta av utförsåkning i Järvsös fina backar som i år är utbyggda med en helt ny lift och nya nedfarter, eller längdskidåkning i anslutning till backen alternativt i det fina “längdåknings-meckat” Harsa knappt 20 min från Järvsö.  

Huset är byggt i kärnfura, helt klädd i gran och isolerad med ekoisolering. Sviten är inredd av Grandpa, med produkter från Grandpas sortiment samt en hel del vintagetillskott som har handplockats just för det här projektet. Att blanda nytt och gammalt är Grandpas filosofi för en hållbar livsstil och unik känsla - både när det kommer till kläder och inredning. I sviten har målet varit att skapa en hemtrevlig atmosfär och ett personligt litet “fjällnäste” som uppmuntrar till en perfekt balans mellan aktivitet och avslappning.

Vi fick ett samtal med Jonas Pelz som tillsammans med sitt team på Grandpa satt en Grandpa-prägel på sviten.  

Hej Jonas! Berätta om uppdraget!  
”Järvsö är en magisk plats. Vi har kommit hit flera år med familjen för skidåkning men även på sommaren för att cykla. Att få göra om sviten och sätta en Grandpa-prägel på den har varit oerhört kul, den var ju liksom superfin från början men jag tycker att vi har höjt nivån ytterligare nu. Sviten är perfekt för två personer men vi har som sagt bott här hela familjen vid två tillfällen och ska även upp en vända i år. Det finns en utdragssäng där våra barn har sovit skavfötters. De älskar det, det är som en liten koja i backen! Och de (och vi) älskar frukostbuffén på Bergshotellet” – Jonas Pelz

Vad kan du mer tipsa om i Järvsö? 
”Utöver Järvsö Creperie skulle jag varmt rekommendera ett besöka hos Tobias på Järvsö Lanthandel. Här pratar vi om ett ställe där ALLT verkligen görs med själ och hjärta! Sen tycker jag att Stenegård är värt ett besök, beroende på när ni är i Järvsö så har de olika marknader mm men även en mycket intressant lunchbuffé som jag starkt rekommenderar i stället för att stanna på Sibylla eller Max eller liknande. Åk till Järvsö, du kommer inte ångra dig” – Jonas Pelz 

Läs mer om sviten här
Boka sviten här
Mer om Järvsö


Tack för lånet av bilder och all lycka till! 

//Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

GOTT NYTT ÅR KOMPISAR! Roadtrip i Sverige önskar er ett gott slut och ett underbart 2024 med hopp om nya härliga roadtrips längs Sveriges vackra vägar, matkärlek, livsnjuteri, loppisfynd, lyxig fika, picknick, vandring och passion! TACK alla följare för pepp delningar, kommentarer, engagemang, hjärtan och tips. TACK alla samarbetspartners som tagit oss till nya platser! Kika in i bloggen och läs om när vi var i Göteborgs Södra Skärgård, vår Roadtrip till Skaraborg och Skövde, Billingen med det nyöppnade Billingehus! Och TACK alla ambassadörer som delat med era av era bästa tips. Tillsammans är vi Roadtrip i Sverige!

Vilket år vi lägger bakom oss!
Om du ser tillbaka - vad är dina höjdpunkter när det kommer till resande?
Vad är det som gör en riktigt bra roadtrip?
Har du börjat spåna på sommarens roadtrips?
Vad finns på din önskelista?
Kanske en trip redan i vår och en lång härlig sensommar roadtrip?
Att resa när det är lugnare är vår melodi. Dels bidrar du till att flrlänga säsongen och så kan du njuta lite extra.

Som en nyårskaramell från oss till dig kommer här 9 favoriter på unika boenden runt om i Sverige – för dig att spara till det nya året som alla driva av småskaliga entreprenörer! De vårt hjärta tickar för allra mest.

Eriksson Cottage - ligger i södra Västergötland. Livskvalitet, avkoppling och smakupplevelser står i centrum. Bo i en egen stuga med glastak mitt bland blåbärsrisen, värdskap i världsklass, ät god pizza och känn naturens kraft.

Arctic Bath är ett flytande spahotell i Harads, Lapland. Älvmagi, fantastisk service och en extraordinär upplevelse med spa mat och mys - alla årstider har sin charm! 

 Sörby Glamping och deras trätält Bivack - formen av ett tält men gjort i trä inredda i olika teman efter ägarinnan Karins stora intresse för att resa. Ligger några meter från Göta Kanal. En superfin upplevelse! 

Three Pheasants  - här har du ett riktigt härligt ställe mitt på Gotland. Rest - Recharge - Repeat. Drick en drink på balkongen efter en middag i trädgården, goda viner och lokala råvaror - ät gott och vackert, allt lagat med stor varsamhet till råvarorna och vår jord. Fina rum och vackra miljöer.

 Trakt Forest Hotel i Småland. Här bor du bland trädtopparna i svävande rum. Snygg design, hållbarhet i fokus och mat från trakten. Bad i tunna avslutar dagen innan vi kryper ner i sängen och blickar upp mot stjärnhimlen. 

Hyssna Forest Resort i Hyssna utanför Borås, Västra Götaland. Här kan du välja mellan Treetop Cabin, Cliffhang Cabin eller Creek Cabin. Otroligt vackert och ett fantastiskt landskap och värdskap. Stanna en dag extra och vandra längs mysiga vandringsleder, hyr en kajak eller liten båt med picknick. Kika in blogginlägget när vi var här! 

Naturlogi utanför Linköping -  ett unikt boende du inte får missa som ger möjligheten att uppleva den svenska naturen och svenska skogen. Skogsrummen är byggda med virke från den egna skogen, maten som serveras är lokal och levereras till ditt rum och du tillagar den själv över öppen eld.

Drakamöllans Gårdshotell - som en saga på vackra Österlen. En av Drakamöllans största skatter är tystnaden. Sannerligen en magisk plats för att koppla av och njuta av livet, stockrosornas paradis, operafestival om sommaren, sköna sängar, god mat och fint värdskap. 

Sund Nergården - ett boutiquehotell i Sörmland och något alldeles speciellt. Personligt inredda rum, genomtänkta detaljer, fantastiskt värdskap och ljuvligt god mat!


Har du önskemål inför 2024 – dela gärna i en kommentar!

Allt gott till dig
Anna Linton & team Roadtrip i Sverige

Läs hela inlägget »

Julmarknadernas tid är här! Vi smygstartade i Falkenberg förra helgen med eldshow, rykande varm choklad, grillade marchmellows och kassen full med mathantverk från lokala producenter. Det är ju bäst i test!

Här kommer några julmarknader vi ser fram emot:

Julmarknaden hos Sonjas Veranda 2-3 december i Tvååker. Hela Sonjas är fullt av julstämning hela december, julkonserter och julbord. In och kika!

 Jul på Håkesgård flera helger inför jul! Otroligt mysigt! Här finns även ett väldigt mysigt BnB som är öppet året runt! 

 Medeltida jul i Visby 8-10 dec! Visby om vintern. Alldeles magiskt! Boka in andra advent för ett medeltida juläventyr i Världsarvet Visby. Här väntas konserter, eld, föreläsningar, mat och dryck, marknad och glögg.

Julstök i Borås 9 dec bjuder Borås Museum in till Julstök i Ramnaparken! Julstök är det vi traditionellt kallar förberedelserna inför jul men är också ett slags tjuvstartande av julfirandet. Julstök i Ramnaparken bjuder in stora och små att pyssla, slöjda och uppleva julen förr.
Alla aktiviteter är kostnadsfria! Vår kompis Fridas Blomster hittar du här, superduktig florist! Vill du har mysiga tips i Borås kika in detta inlägget för att bo, äta och göra! 
 

I Piteå finns favoriten Pensionatet Malmgatan med deras julmarknad 1-2 dec - de tänder tusen juleljus och skapar en vintervärld med hantverk, mat, eld, livemusik och massor av mys.
Bland utställarna kommer du hitta keramik, julgodis, mathantverk, stickat, silversmide och mycket mer. Flera olika matställen och butiken är öppen under dagen. 

 JUL i Kvarnbyn, Mölndal 2-3 dec. Första helgen i advent bjuds det in till en annorlunda julupplevelse i den historiska industrimiljön Kvarnbyn i Mölndal! Där forsen rusar fram mellan Kvarnbyns gamla fabriksbyggnader samlas idag en blandning av kulturföreningar, konstateljéer, museer, företag, hantverkare och butiker. Julmarknad, program och upplevelser i den stämningsfulla kulturmiljön. Missa inte! 

Storaholms säteri har en klassisk julmarknad den 9-10 dec som de haft sedan 70-talet. WOW! Här hittar du genuin julstämning, mat och godsaker, hantverk, konst och blomster från lokala leverantörer. 


Och du! Julmarknader är den perfekta tiden att handla lokala råvaror, stötta alla svenska bönder, lokala mathantverkare och kreatörer genom att handla våra julklappar och maten vi njuter av lokalt! Det smakar så mycket godare, är genuint, vackert och ger så mycket ringar på vattnet: människor får arbeten, din plats glittrar och den lokala ekonomin stärks.

Kram på er i stundande julhandel✨✨
Anna Linton - Roadtrip i Sverige 

Läs hela inlägget »

De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika!