Roadtrip till SKÖVDE & BILLINGEN

Vi beger oss ut på en roadtrip till Skövde, Billingen och den västgötska landsbygden! Det är mitten av juni och vi prickar in den tid då rhododendronen doftar och blommar som mest. Wow vilken lycka. Men, vi tar det från början!
 

Vi startar i Skövde centrum och parkerar på taket av gallerian. Väldigt smidigt. En lunch hos Den lilla krogen som bjuder på fin service, Wallenbergare och vegetarisk risotto! YUM! Så mysigt att sitta på uteserveringen och blicka ut över Hertig Johans Torgt. Ett otroligt vackert torg dessutom, med anor från medeltiden inringat av pampiga byggnader.

Vi strosar runt i centrum tillsammans med många glada semesterfirare - ett härligt levande centrum!


Några stopp att lägga på minnet:

Record te & kaffehandel:  ~ Skövdes (äldsta?) butik med 300 tesorter och 60 olika sorters kaffe. Doften är magisk när vi kliver över tröskeln och här har den legat sedan 40-talet. De har även en webbutik om du vil köpa online!

Boligheter: ~ nordiskt vackert, naturliga jordiga toner och fin inredning.

Sparsmakat:  ~ inredningsstudio, butik & syateljé. Fin fotokonst och väldigt inspirernade butik.

En glass hos Rådhuset - med hallon och lakrits innan vi styr kosan mot Billingen och det nyöppnade Billingehus. Vi är de allra första gästerna som checkar in och vi känner pirret av det nya som möter det gamla. Ja, det är en ståtlig byggnad som ligger på Billingens brant och här har den legat i över 50 år. Billingehus öppnade för första gången 1970. Det var då eldsjälarna och entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg påbörjade grunden till Billigehus och miljön omkring hotellet. Visionen var redan då ett friluftsparadis för själ och hjärta. Cirkeln är nu sluten - Billingehus premiäröppnar på nytt och i ny regi.


Under 1,5 år har ett omfattande renoveringsarbete pågått och nu väcks huset till liv. Vi får ett varmt mottagande. Rummen är så fina, allt noga utvalt, varma kulörer, sköna sängar och vacker konst på väggarna. Det finns stora planer inför framtiden med spa (öppnas hösten 2023) och en stor möte & evenemangslokal för 700 personer (öppnas 2024).

Drömmarna och inspirerar och utsikten likaså. Vi snör på oss vandringsskorna och ger oss ut i Billingen - ett berg av upplevelser.

Billingen är ett stort fritidsområde som bjuder in massor av rörelseglädje - vandring, cykel, bad, utegym och skidor om vintern. Vi väljer en del av Trollstigen - även kallad Billingetrollets trollstig, 2,6 km. Här går vi genom Rhodedendrondalen som blommar så vackert. Lederna är väl utmärkta och det finns många att välja mellan. Längs trollstigen finns olika stationer och lådor du kan öppna med spännande uppdrag som passar både stora och små och som sprider kunskap om djur och natur.

Vi stannar på en vacker plats för ett litet träningspass! Tränar du på semestern? Vi har med oss vår vän Carro Enberg som är PT och hon satte ihop ett enkelt pass till oss – testa gärna! Det enda du behöver är en bänk/sten/stock och en mindre sten i famnen.

Enkelt pass med bänk och sten:
(Upprepa alla rörelser 3-6 varv)

1. Step up på bänk (växelvis), 10 reps/ben
2. Armhävningar, 12-15 reps
3. Utfallsgång med rotation, 10 kliv/ben
4. Enarmsrodd, 12-15 reps/sida
5. Thruster 20 reps
6. Sittande fällkniv 12-15 reps

Här är hittar du en REEL om du vill kika in rörelserna!

Ett bad på Billingebadet som ligger granne med Billingehus och de vackra vandringslederna -  innan vi gör oss redo för middag på hotellet.
 

Ja, det kurrar i magen efter dagens äventyr och vi ha bokat bord i restautrangen med den fina utsikten. Tre-rätters med råbiff, smörstekt Väner-gös och hallonsorbe. Restaurangchefen Maria "Mia" Buchmann med personal har gjort ett strålande arbete att komponera en fin meny och goda viner därtill. Här är det lokala råvaror i fokus och smaklökarna dansar disko. Bubbel i Bar Arne efter middagen och sen väntar sängen.
 

Vi sover så sagolikt gott i de sköna sängarna hos Billingehus. Efter en ljuvlig frukost på hotellet som stålar i kapp med solen styr vi kosan mot ett morgondopp i Simsjön. 10 av 10. En väldigt vacker badplats.

Vi fortsätter vår roadtrip på den västgötska landsbygden! Vi möter passion, värdskap och smultronställen av rang!

Först ut Lilla Kvarnens Trädgård - här möts vi av ett stort leende och fantastiska Hanna! Hon har skapat en oas på Skövdes landsbygd med blomsterodling och självplock. I kvarnen torkar hon blommorna och i ladan har hon en mysig butik som säljer trädgårdstillbehör och lokalt hantverk. Vi klämmer och känner och tittar länge på tapeten Apelsinfest från Gyllenhaks Byggnadsvård som Hanna satt upp på väggen - otroligt vacker. 

Hanna visar oss runt på gården och berättar om planerna framåt. Allt är så fint och välordnat. Vi njuter en stund i hängmattan, gosar med katten Astrid och köper med oss en ljuvlig bukett hem med stjärnflocka, backsippa, pioner och lövkoja som ger en kryddig doft av nejlika. Åk hit och plocka - öppet lördagar kl 10-16.

Nästa stop är Prästakvarna Gårdsbutik som drivs av bonden Daniel. Här odlas grönsaker i prydliga rader och i växthuset växer det så att det knakar. Det är självbetjäning och du plockar det du önskar av kött och grönsaker, swishar och drar vidare! Här finns också en fin naturstig för dig som vill promenera.
 

Ingen roadtrip utan loppis! Vi besöker Hagström & Berg. Wow en riktig skattkammare fyllt med fynd i varje vrå. Josef Frank, möbler, lampor, gamla instrument, String och Parfymflaskor från en enorm samling till bra priser.

Denna härliga plats är verkligen poppis och vi möter Carina Hagström  driver Bergh som driver denna verksamhet tillsammans med sin bror. De tömmer hela bohag och har en helhetslösning för sterbhus och de tar emot så mycket saker att de knappt hinner plocka upp det. Så det får kunderna hjälpa till med. Inte dem emot. Fyller en låda och åker vidare - nöjda och glada.

Lunch hos Knidstad herrgård - en otroligt vacker miljö och fin lunchbuffé. Här kan du både äta, bo och golfa. Vi strosar runt på herrgården, knaprar kakor och dricker kaffe på terassen.
 

Vi avslutar på topp med ett besök hos Brings Blommor - en vacker odling med självplock av sommarblommor och så fina samtal med blomsterodlarna Helen och Rolf. Här kan du plocka din egna bukett direkt från åkern. Ta gärna med en hink så får blommorna komma i vatten med en gång. 

Helen och Rolf är bjussiga med tipsen om hur vi bäst kombonerar en bukett.
Att blanda olika former och lägga till lite grönt brukar bli bra säger Helen. Tänk något runt, avlångt, kompakt, luftigt och gärna något doftande.
Rensa stjälkarna från blad, fyller Rolf i.

För att din bukett ska hålla längre så gör en sned snittyta på stjälken och sätt i kallt vatten i en ren vas. Ta bort alla blad som hamnar under vattenytan. Byt till kallt, nytt vatten varje dag och snitta om stjälkarna åtminstone varannan dag. Ställ dem inte i direkt solljus och gärna lite svalare under natten. 
 

Tack för all kunskap, inspiration, god mat och fina möten! Tack Upplev Skövde för samarbetet  och många härliga platser!
Du hittar fler bilder från vår Roadtrip i höjdpunken “SKÖVDE” på Instagram.

Text och bild: Anna Linton 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-