MED FAMILJEN PÅ ROADTRIP i SKARABORG

Idag vill vi ta er med på ett spännande äventyr mellan Vänern och Vättern: följ med oss på en familjeroadtrip till Skaraborg. Ni är många som vill ha mer tips för barn och familjevänliga roadtrips! Detta är för er! Skaraborg har samlat härliga platser anpassade för familjer ”Familjeresan i Skaraborg”. Vi är här för att uppleva några av dem. Häng med!

Vi åker längs slingriga vägar, genom vackra vidder och stora fält. En vacker bygd perfekt för en roadtrip. Här är det nära till det mesta vilket vi uppskattar när det är barn med i bilen. Ni kan enkelt göra en aktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. Första stoppet är Läckö Slott och förväntan är kungligt stor. Vi har åkt bil sedan tidig morgon så efter att ha slagit några volter och sprungit av oss på gräsmattorna styr vi kosan mot Naturum och Hvita Hjorten. Här väntar en superfin lunch. Alla var hungriga och det nybakade brödet var väldigt poppis. Restaurangen arbetar med hållbarhet i fokus, råvaror i säsong från trädgården på slottet och med lite support av närliggande bönder. Idag kom spenaten från Lilla Labeck medan salladen och alla örter kommer från slottsträdgården. Vi äter Gös, spenat och ramslök. Oxfilé från Läcke Kött, broccoli & örtsmör. Till barn serveras samma måltid men i mindre portioner och allt separerat. Hurra för er! Hvita Hjorten är öppen året runt och väl värt ett besök.

Mätta och belåtna ger vi oss ut på äventyr – det är dags för ”Jakten på halsbandet” – ett äventyr på Läckö slott. Det passar barn i åldern 4 – 12 år som får springa runt på slottet tillsammans med pigan Signe och drängen Kalle. Slottet är ett riktigt ”Cinderella Castle”, ett medeltida ursprung med 248 rum. Äventyret tar barnen genom olika salar, köket, skattkammaren, ner till fängelsehålan och ut i den vackra slottsträdgården. Barnen letar efter ledtrådar och får samarbeta för att tillslut komma upp i drottningens sovrum där de kan lämna tillbaka halsbandet på sin rätta plats. Vi vuxna strosar runt på slottet i en något lugnare takt. Äventyret får högsta betyg av vår 6-åring Fred och han är väldigt stolt att han hittade en av ledtrådarna.

Runt om Slottet strosar besökare, fikar och kikar. Här är en fin verksamhet och mycket kultur. Just nu pågår foto-utställningen Wonderland av Kirsty Mutchell, helt makalösa bilder och La Gazzetta, Rossinis komiska opera från 1816. Ett plus i kanten för el-bils-parkering, gott värdskap och fint hållbarhetsarbete både på slottet och i restaurangen. Ja, vi har allt lite svårt att slita oss men ska vidare.

Nästa stop är nämligen en riktig gofika på Vischans bageri i Lidköping. En biltur på ca 30 minuter vilket är alldeles perfekt för att hinna vila benen och samla intrycken. Vischans bageri är ett riktigt roadtrip-stop - ett litet bageri som använder närproducerade råvaror och bakar allt från grunden! Det ligger strax utanför staden och det är lätt att parkera precis utanför. Vi möts av en mysig miljö och sagolik gelato som görs här på bageriet. Väljer olika smaker gelato, smakar av varandra och så några kakor förstås. Är det semester så får en ju välja allt, eller hur.

Strax bredvid ligger Vischans torg. En mötesplats och handelsplats med lokala produkter som öppnade 1 december 2023. Här möts vi av Anna och Sara Möller som annars driver cafét vi just besökt och som idag står i butiken. De berättar om konceptet. Här turas olika hantverkare om att driva butiken, alla har en gemensam kassa - vilket möjliggör att ha öppet butiken varje dag! Älskar smarta samarbete!

Här finns massor av fina ting – vintage, keramik, ull, god mat och blommor mm. Fina minnen och en klubba till senare hamnar i påsen innan vi drar vidare. Denna gång ska vi inte så långt. 5 min i bilen och vi parkerar utanför Vänermuseet som både handlar om och ligger precis bredvid Vänern.

Vänermuseet startade som ett hantverksmuseum i början av 1900-talet och är fullt av interaktiva utställningar som bjuder in till lek och lärande för både barn och vuxna. Det finns flera basutställingar och några tillfälliga. Vi börjar längst ner i basutställningen som handlar om Lidköping stad – ”Berättelser från Lidköping". Genom folkets berättelser skildras livet i staden med omgivningar genom århundradena. Vi hamnar länge vid skärmarna där vi genom att dra fingret på en skärm kan se olika delar ur Lidköping som visar både då och nu.

De som får plats i det lilla hålet får krypa in i Sjöfruns gömma. Sjöfrun är som Vänern själv - gränslöst vacker men farlig om hon blir uppretad. Hon bor på sin gård på Vänerns botten. Fred kryper in till hennes gömma - där har hon sina skatter som folk offrat till henne.

Favoriten hos barnen blev "På djupet" om fiskarna och livet i Vänern, Sjöfrus gömma och skaparverkstaden. Den hittar du på ovanvåningen strax bredvid utställningen ”Min Djuriska park” - av Eric Langert. En utställning som imponerande nog turnerat sedan 1997 och är aktuellare nu än någonsin. Djur gjorda av återbruk. En otrolig kreativitet och fantasi och får ett stort WOW från både stora och små! Den är kvar till 15 sep – missa inte.

I skaparverkstaden finns fullt av pyssel, material och här kan du göra ditt eget djur av återbruk. Vi skapade en fjärilsmyra som vi ställde till samlingen och en annan kreativ figur som fick följa med oss ner till den alldeles nyinvigda strandpromenaden längs Vänern.

Efter museebesöket är det gott att bada fötterna, vila och leka sanden en stund. Vi konstaterar att Lidköping är en stad som verkligen lever och satsar – de vill bygga ihop Lidköping och Vänern och har många framtidsplaner.

Som final på denna dag landar vi trötta och glada ner hos på Lundsbrunns resort & spa. Stannar till vid en fårhage och drar in sommaren. Kör förbi ett rosa slott. Skaraborg är bra fint alltså!

Väl framme på Lundsbrunn möts vi av stora gröna ytor att springa på, ett spa, vacker natur och bra rum. Välj mellan dubbelrum och familjerum! Barn får vara med i spat på torsdagar. Vi tar med oss tonåringen ner i spat medan de små vilar inför middagen.

Vi är här strax innan de stänger så får hela miljön för oss själva, väldigt lyxigt. Varma källor, en reningsritual för ansiktet, kalla duschar och ett härligt solrum. Vi kopplar av och depåerna fylls på med ny energi.

I matsalen väntar kvällens middag. Säsongens primörer, lantchips och Löjrom till förrätt. Ryggbiff, Fisksoppa och Köttbullar till de små. Glass och pannakotta till dessert. När barnen är klara sticker de till lekrummet som öppnas upp om sommaren. Här finns massor av spel och roligheter. Utanför ett biljardbord och shuffelboard. Vill du ut i naturen finns disco-golf och även vanlig golf! Vi vuxna sitter kvar en stund, förundras över alla vackra platser vi varit på och sedan somnar vi alla tidigt. Vi ser fram emot att vår roadtrip fortsätter imorgon.

Checkar ut från Lundsbrunn. Ett plus i kanten för el-bils-parkering och vi startar dagen med ett fullt bilbatteri och en god frukost i magen. Knappar sedan in ”Balthazar" i Skövde på GPS:en och äventyret fortsätter.

Baltzar Science Center är ett superroligt science center som vill bjuda alla kunskapstörstande med barnasinnet i behåll på fascinerande insikter i naturvetenskap och teknik. Här hittar du en legovärld, kan testa på massor av olika experiment, lära dig mer om återvinning, energi, rörelse och rymden. I markerspacet kan du bygga olika saker och verkligen låta fantasin och kreativiteten gå loss. Vi gör var sin båt och limpistolen går varm. Dessa tar vi med oss till kanalen och testar om båtarna håller. Med blandad framgång och många skratt senare så tackar vi för en go stund. Utanför finns små elbilar och en hel liten värld uppbyggd. Så från start till mål var detta ett väldigt populärt stop för båda stora och små. Du som älskar lego - kika in Balthazars youtubekanal så kan du bygga legogubbar med bitar som du oftast har hemma tillsammans med Rickard Stensby, vinnare av LEGO Masters Sverige 2020! 

Efter lek, ny kunskap och många experiment senare åker vi in till torget i Skövde för en lunch. Vi siktar in oss på MoccaDeli och äter pizza och pasta.

Lasagnen var supergod och den glutenfria pastan med burrata får högsta betyg. Torget är fullt av liv och Skövde har aktivitetsvärldar som bjuder in till ansiktsmålning, pingis och skateboard. Vi pysslar lite och kikar i butikerna. Tar en gelato hos Henrys bageri (minst en glass om dagen eller hur!) och hoppar sedan in i bilen igen.

Denna gång ska vi åka ca 40 min söderut. Från framtiden i Balthazars värld till dåtiden hos Ekehagens Fornstidsby. Har du varit här? En otroligt spännande plats, ett riktigt äventyr och Sveriges största forntidsby.

Vi går genom tidsportalen och vandrar sedan genom årtusenden i ett arkeologiskt friluftsmuseum och en promenad på ca 800 meter. Vi får uppleva stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Olika hyddor, hus och miljöer är uppbyggda. Alla mår vi gott i den vackra naturen. Du kan välja mellan att gå på guidad tur eller upptäcka själv – det gör vi.

Det finns tydliga kartor, pedagogiska skyltar och flera aktivitetsplatser så det är lätt att hitta. Ja, även denna plats bjuder in till lek och upplevelsebaserat lärande. Det finns skrindor att hyra om du har med dig picknick och inte vill bära packningen. Bra även för trötta ben som vill vila en stund. Fika och lunch finns även i restaurangen vid entrén.

Speciellt kul tyckte alla det var att paddla stockbåt. Stockbåtarna användes av människor från jägarstenåldern ända in på 1900-talet. Med hjälp av urholkade trädstammar förvandlades åar och sjöar till handelsvägar i tider där inga andra vägar fanns. Vi skjuter pilbåge, hälsar på vildsvinen, linderögrisarna och bakar bröd över öppen eld. Vi knaprar på brödet och spelar lekar från förr. Pratar med guiden som instruerar så fint och visar hur hon gör penslar av hästman till konstverk och tavlor som ska målas kommande helg. 

Vi tar även små avstickare på naturstigarna runt om och en promenad in på Fällestigen som visar jaktmetoder och fällor från forntiden. VI går genom forntidsskafferiet "Örtagården" och lär om växter som vi idag betraktar som ogräs och som tidigare har använts som läkemedel eller kryddor. Viktig kunskap! Sist tar vi oss genom tidsportalen igen. ”SUPERKUL” ropar Fred när vi är tillbaka till nutiden.

Vi kikar in i butiken och handlar en bok om ätbara växter från naturen, fikar i cafet och säger HEJ till ”Bredgårdsmannen” – Sveriges äldsta ansikte och en man från stenåldern som finns här. Det är riktigt bra gjort och att ställa sig mitt emot honom och se in i hans ögon berör på djupet. Vem var han? Hur var det att leva för 10 000 år sedan? Ja, det har vi fått en liten provsmak på nu och känner att det känns riktigt gott att vara nutidsmänniska ändå - hoppa in i en bil, checka in på ett hotell och duscha varmt. Vårt sista stop denna roadtrip är hotell Billingehus. Här väntar nya äventyr och mer om det i nästa blogginlägg.

Tusen tack för att ni hängde med oss på vårt äventyr med lek & lärande, vackra miljöer och god mat. Här är det verkligen nära till allt, passar både stora och små - i alla väder. Tack Skaraborg för ett fint samarbete och för att ni skapat  Familjeresan i Skaraborg som gör det lätt att hitta! 


Här är 14 grymma tips: 
Vattenland och nöjesparken: Skara Sommarland
Guldjakt i fästningen hos Karlsborgs Fästning
Slott vid vår största sjö: Läckö slott
Mountainbike, bikepark, vandring på berget Billingen  
Falbygdens museum och kolla in Nordens äldska tamhund
Klappa bondgårdsdjur hos Tibro Mini-Zoo
Prova på att leva i forntiden: Ekehagens Forntidsby
Barnens hus i Tidaholm
Upplevelsebad i Skövde 
Kolla in hur man bodde förr i tiden hos Västergötlands museum 
Spana in Vänerns fiskar hos Vänermuseet 
Kul med kultur, sommaraktiviteter i Skövde 
Testa på experiment hos Balthazar 
Cykla dressing i Gullspång
 
// Familjen Linton och Roadtrip i Sverige

Kommentera gärna: