Genom Halland med en app

Det är bara några dagar kvar till den första högsommarveckan, när vi beger oss på roadtrip i Halland. Lite känns det som att det är ett genrep när ni vi tar oss runt och besöker gårdsbutiker och restauranger, fik och museum. Det preppas och bakas, fixas och skyltas upp. Det är lätt att hålla avstånd till varandra och alla visar att de tar ansvar, besöksmål liksom andra kunder. Rosorna börjar blomma ut men stockrosorna står i sin fulla prakt, redo att möta hemestrare och turister.

Vi har planerat dagens rutt i detalj med hjälp av appen ”A day in Halland”. På en karta kan man hitta allt från naturområden att vandra och cykla i, sjöar och hav att bada i och ställen att äta på, handla hos och titta på. Let’s do this!

Vi inleder dagen med en take away-frukost från Steninge kuststation som ligger mellan Falkenberg och Halmstad. Det är dock så mysigt där och inte fullsatt så vi packar upp vår frukost i restaurangen. Magisk OCH dessutom certifierad enligt One Planet Plate, vilket innebär att den består av råvaror som underskrider 0,4 koldioxidekvivalenter - en siffra som vi bör hålla oss under, per portion, för att stoppa den globala uppvärmningen.

Det är en blåsig dag med växlande molnighet - perfekt för en roadtrip. Vi drar vidare till Hafi fabriksbutik där man producerar och säljer sylt, marmelad, the och saft mm. Är man fikasugen finns här också ett café. Vi har planerat rutten utifrån att i vill handla lokala produkter och äta mycket mat! Här får vi med oss både apelsinmarmelad med saffran, deras egen teblandning, smoothie och torkade äppletärningar. Nu vill vi ha ost till marmeladen och hittar Skottorps ost som ligger på väg till nästa anhalt Månstorps gård. Vi kör genom pittoreska och vänliga Skottorp för att komma fram till slottet med gårdens ostfabrik. Här hittas en alpost lika god som självaste Gruyere och en grillost.

Spontant hittar vi sedan en antik- och loppisbutik längs vägen. Ann-tikt och loppis heter den och drivs av, föga förvånat, Ann:) Den svischar snabbt förbi och vi måste vända för att köra tillbaka och utforska. Lämnar butiken med vintageklänningar, kuddfodral gjorda på vintagetyg och ett gammalt brickbord.

Väl på Månstorps gård, en vacker skånelänga omringad av åkrar och hundra år gamla träd, blir det en lunch bestående av fyra sorters potatis-, rödbets-, och halloumivåfflor.

Nu är vi redo för lite aktivitet. Regnet hänger i luften så vi väljer att besöka Teckningamuseet i Laholm, framför en promenad i skogen. Och det ångrar vi inte! Utställningen just nu, och fortsatt under sommaren, är med Petra Börner och Annelie Carlström. På nedervåningen finns en teckningsatelje där liten som stor får pröva på att teckna och skapa kollage. Riktigt smakfullt designat, städat och pedagogiskt!

Tro det eller ej, men nu är vi sugna på kaffe och något gott till. Vi hittar till utkanten av Hallands län - Kornhult och den gamla kvarnen där som drivs av Olga. Hennes danska ursprung lyser genom alla smakfullt utvalda detaljer, de ljusa trätonerna och pastellfärgade gamla industrilamporna. Och det bakade är.... UTSÖKT! Så väl värt ett besök i lugnet och skogen, 25 min från Laholm.

Nu är vi nästan så långt sydost vi kan komma i Halland. Vi vänder tillbaka norrut mot kvällens middag, tillika nattens inackordering. Istället för att köra motorväg så väljer vi kustvägen där vi hittar ytterligare en gårdsbutik, Ugglarps grönt söder om Falkenberg, i appen A day in Halland. Det fullkomligt kryllar av små gårdsbutiker i Halland! Och just nu är de välfyllda med primörer.

Dagens mest överraskande destination blir vår sista innan kvällen - Svedinos bil- och flygmuseum. Dess storhet syns inte på utsidan men bara innergården väcker ”Wow!” Sedan haglar Wow:en medan vi går runt bland nostalgibilar och gamla flygplan. Alltså, färgerna man kombinerade i dåtidens automobiler slår dagens försök till bilkulörer med hästlängder. Kolla in bara!

Slutligen är det dags att checka in på Flipflop beachbar i Olofsbo, norr om Falkenberg. Efter en löptur och ett dopp i höga vågor äter vi den godaste trerättersmiddagen på länge. Karibiskt influerad meny med smaker som bara ett riktigt proffs kan få till. Efter en sotad lax till förrätt och en halstrad tonfisk till varmrätt klämmer vi i med en banana split till dessert. Behöver vi nämna att vi rullar till kojs den kvällen!?...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-