GETTERÖN OCH de 5 vikarna

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-