FÅRÖ

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-