De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika! 

Ingen av oss har paddlat kajak innan men med Davids tydliga instruktioner går det fint. Även om vi skrattar högt åt vår osmidighet. Men ner kommer vi till slut och vi trillar inte i.  Paddlar längs sjökanten innan vid dukar upp fikan på trappen vid den lilla sjöstugan och äter köttbullsmackor med rödbetssallad, kaffe, vatten och en god kaka. 

Innan vi åker hem från denna magiska plats har vi bestämt träff med David som ska visa oss runt i de andra Cabinsen.

Vi är ju så nyfikna på tankarna bakom denna plats och vill dela med oss av allt såkalrt.  Sänder live på instagram med David som visar oss runt. 

David berättar att han och hans bror byggt kojor i skogen sedan de var små. De sprang runt och lekte och fick superkoll på skogens alla vrår. De är båda snickare och har tillsammans med god hjälp från familjen byggt hela resortet. WOW vi är enormt imponerade. Kika in liven - du hittar den i höjdpunken "Hyssna" på instagram. 

Cliffhang Cabin - huset hängande ut över en klippa i skogen med full kontakt med den lilla skogsravinen och bäcken som ringlar sig fram genom mossan nedanför.

Creek Cabins, i en liten ravin, vid den trolska skogsbäcken hittar du Creek Cabin. Här möts du av en spång som vindlar sig fram över den lilla bäcken.

Cliffhang Cabin och Creek Cabins ligger i anslutning till varandra så är ni ett sällskap om 6 personser så hyr båda dessa. Creek Cabins har två små stugor och här får ni gott plats 4. Det finns en kall källa och ett varmt bad. Kök och magiskt utsikt mot bäcken. Det är öppet året runt. Frukost ingår alltid. Middagspaket och aktiviteter kan läggas till i samband med bokning.

I Varje Cabin ligger boken "När själen får grönska" av Eva Robild. Den passar verkligen in här och är full av kloka ord om skogens magi.

Fågelsång, en viskande skog och en porlande bäck ger sinnesro. Nu visar även forskningen ett samband mellan natur och hälsa. När vi vistas i gröna rum läger vi, återhämtar vi oss och inspirationen fylls på.  Allt det där känns i hjärtat när vi samlar ihop våra saker, säger TACK till David, hans team och skogen. Vi kommer snart tillbaka! 

Tack till dig som läser och följer med på våra äventyr! Vi dröm är att ni alla ska känna livet i er när ni är ute och reser längs Sveriges vackra vägar.  Vi brinner för att skapa communitys och vara en digital mötesplats och mäklare mellan er som reser och ni som skapar upplevelserna.

Tusen tack! 
Anna Linton - Roadtrip i Svergie 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med! 

Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.  

 Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis

På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT  är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan. 

Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.

Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande! 

Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren! 

Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!  

Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö. 

Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt  - som blir både bredare och djupare.

Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning.  Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".

När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken. 

Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert. 

Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.  

Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar! 

Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten.  Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv. 

Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare.  Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.

DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och  turister från när och fjärran.

Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från. 

Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.

I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet

Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake. 

Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken -  så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?

Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats. 

Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.

Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet. 

Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga. 

Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.

Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:

1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget. 
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken. 
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.  
Låt stå 30 min. 
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna. 
Lägg ner i glas burken. 
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst. 
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås. 
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet. 
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i  - med samma salthalt som kålen 
(15 g till 1 liter). 
Knyt påsen och stäng locket. 
Klart! 
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur. 
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.  
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst. 

TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän  som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!

Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.  

I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!

Text & bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Foodisar, music- & countryside lovers! Se hit! Nu drar vi dit maten växer. Möter odlare och matkreatörer. Besöker gårdsbutiker och matställen. Går på sommarkonsert och handlar med oss närodlat. Ja, häng med oss på en Roadtrip till Skaraborg där den lokala maten och alla hjältarna som odlar och lagar den står i fokus!

Vi kör från västkusten till Skara och gör ett stop i Alingsås. Stannar till på ett ställe vi haft på vår önskelista länge: Nolbygårds ekobageri – en trädgård, butik, kafé och bageri i en fantastisk sekelskiftesmiljö med trädgårdsservering. Här brinner de för ekologi och hållbarhet. I bageriet bakas allt från grunden. Vaniljkrämen kokas på spisen, kardemumman mals precis innan bullarna bakas och mazarinerna trycks ut och fylls för hand. Alla bröd, kakor och bullar bakas av ekologiskt och närproducerat kulturspannmål från Wästgötarna.


​​​​​Vi tar en promenad i den vackra trädgården innan cafét öppnar. Trädgården är den sammanfogande länken mellan de olika rörelserna på Nolbygård. Här hittar du en stor rabatt med tidstypisk flora från sekelskiftet, en köksträdgård som används av kaféet och stora ytor att leka på.  Missa inte att kika in i den gamla rälsbussen som ligger längst bort i trädgården.

När klockan slår 11 går vi in i cafét. Vi står en lång stund i hallen och tar in miljön. Alla kakor är uppdukade så vackert på ett stort runt bord och det dignar av läckerheter. Vi fyller påsen med frukostbröd, äppelmust och Annas kombucha. Och tar en fika såklart i den mysiga trädgården. Soda och nötkaka blir det denna gång. Här finns även butiken Hem till Hem, som omhändertar och säljer byggnadsvårdsprodukter och återvunnet byggmaterial för att vårda och renovera hus. Väl värt ett besök! 

Läs hela inlägget »

Vi beger oss ut på en roadtrip till Skövde, Billingen och den västgötska landsbygden! Det är mitten av juni och vi prickar in den tid då rhododendronen doftar och blommar som mest. Wow vilken lycka. Men, vi tar det från början!
 

Vi startar i Skövde centrum och parkerar på taket av gallerian. Väldigt smidigt. En lunch hos Den lilla krogen som bjuder på fin service, Wallenbergare och vegetarisk risotto! YUM! Så mysigt att sitta på uteserveringen och blicka ut över Hertig Johans Torgt. Ett otroligt vackert torg dessutom, med anor från medeltiden inringat av pampiga byggnader.

Vi strosar runt i centrum tillsammans med många glada semesterfirare - ett härligt levande centrum!


Några stopp att lägga på minnet:

Record te & kaffehandel:  ~ Skövdes (äldsta?) butik med 300 tesorter och 60 olika sorters kaffe. Doften är magisk när vi kliver över tröskeln och här har den legat sedan 40-talet. De har även en webbutik om du vil köpa online!

Boligheter: ~ nordiskt vackert, naturliga jordiga toner och fin inredning.

Sparsmakat:  ~ inredningsstudio, butik & syateljé. Fin fotokonst och väldigt inspirernade butik.

En glass hos Rådhuset - med hallon och lakrits innan vi styr kosan mot Billingen och det nyöppnade Billingehus. Vi är de allra första gästerna som checkar in och vi känner pirret av det nya som möter det gamla. Ja, det är en ståtlig byggnad som ligger på Billingens brant och här har den legat i över 50 år. Billingehus öppnade för första gången 1970. Det var då eldsjälarna och entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg påbörjade grunden till Billigehus och miljön omkring hotellet. Visionen var redan då ett friluftsparadis för själ och hjärta. Cirkeln är nu sluten - Billingehus premiäröppnar på nytt och i ny regi.


Under 1,5 år har ett omfattande renoveringsarbete pågått och nu väcks huset till liv. Vi får ett varmt mottagande. Rummen är så fina, allt noga utvalt, varma kulörer, sköna sängar och vacker konst på väggarna. Det finns stora planer inför framtiden med spa (öppnas hösten 2023) och en stor möte & evenemangslokal för 700 personer (öppnas 2024).

Drömmarna och inspirerar och utsikten likaså. Vi snör på oss vandringsskorna och ger oss ut i Billingen - ett berg av upplevelser.

Billingen är ett stort fritidsområde som bjuder in massor av rörelseglädje - vandring, cykel, bad, utegym och skidor om vintern. Vi väljer en del av Trollstigen - även kallad Billingetrollets trollstig, 2,6 km. Här går vi genom Rhodedendrondalen som blommar så vackert. Lederna är väl utmärkta och det finns många att välja mellan. Längs trollstigen finns olika stationer och lådor du kan öppna med spännande uppdrag som passar både stora och små och som sprider kunskap om djur och natur.

Läs hela inlägget »

Förra sommaren åkte vi på roadtrip längs Falkenbergs kust.  Ljuvliga sensommardagar att drömma oss tillbaka till och fint sätt att förlänga sommaren på. 

En riktigt bra roadtrip börjar alltid med nybakade bullar, eller hur?! Vi kikar in hos Bageri Säf och köper vår frukost. Surdegsfralla med ost och grönt, en lemonad, kaffe och sockerbulle med rabarber och vaniljsås. Packar ner allt i påse och åker söderut till Vesslunda naturreservat .

Vi parkerar vid Suseåns mynning. Tar en långsam promenad i det vackra landskapet. Tallskog och ljungbeväxta klippor möter sandstrand. Hittar en perfekt bänk, slår oss ner och drar in havet långt ner i magen. Sitter här en lång stund, äter vår frukost och andas djupt. Tacksam för livet. På väg mot bilen plockar vi med oss lite ljung. Detta ska vi torka och ha som te i vinter. Ett fint minne och en lugnande dryck som gör gott för magen.


TIPS! Gör ditt eget ljungte!
Plocka ljung, torka, lägg i glasburk, häll över hett vatten, en sked honung och drick.
 

Denna sträck gick vi! Här får du både vackra vyer, tallskog och ljung. Kryssen är fina bänkar att sitta på! 


Nästa stopp är Kilagårds Gröna som drivs av en liten familj bestående av Linnéa, John och sonen Arthur. De bor på gården tillsammans med hund, katter & höns och sysslar med krav-certifierade grönsaksodling, höns och livsnjuteri. Drömmen ju!

De startade igång sin verksamhet förra året och har verkligen skapat en riktigt härlig plats med gårdsbutik och café. Stora ytor att strosa runt eller leka på. Kattegattleden går precis utanför och många trötta ben stannar här för att samla ny energi. Vi fyller bilen full med nyskördat från gården: hallon, lök, mangold och ägg. 

TIPS! Ta med en (stor och tom) kylbag i bilen så klarar det sig fint över natten! Vi har en med sladd som är extra bra!

Tar Hallands kustväg och gör en micro-paus vid Bobergs kraftstation. Här är även platsen för dig som gillar att SUP:a. Parkera bilen här och bär ner brädan till Suseån. En exotisk smått djungelliknande känsla att paddla på ån. Hyr din bräda här eller här.

Med siktet inställt på LUNCH drar vi oss vidare till Kullängs Påtår i Skrea och serveras de allra lyxigaste smörrebröden med Lax & pepparrot, pulled pork och skagen. Till efterrätt blir det hemgjord gelato gjord på mjölk från granngården. Vi väljer ”brynt smör & rosmarin” och ”hallon” – kan vara årets bästa glass! I Falkenberg är de verkligen grymma på MAT och samverkan!!

Läs hela inlägget »

Förra helgen spenderade vi i Kungälv och på Marstrand. En ljuvlig hösthelg att drömma oss tillbaka till. 

Det var en härlig morgon för att starta en roadtrip från norra Bohuslän, med siktet inställt på Kungälv i södra Bohuslän. En outforskad pärla visade det sig. Vi tog oss upp mot Bohus Fästning för att utforska området där. Snabbt blev vi distraherade av urgulliga får, som dessutom ledde oss in på fel stig. Men, vi hittade rätt till slut och fortsatte längs med Nordre Älv tills vi kom tillbaka till parkeringen. Det var en fin promenad med fina utsiktsplatser och träd att klättra i för barnen. 

Tjugo minuters promenad från Bohus fästning finns Hamburgebar Oskar. Många känner säkert till Lilla Napoli i Falkenberg och här har vi alltså ett ställe som liksom Lilla Napoli gör mirakulöst goda napoletanska pizzor. Anonymt men värt en omväg om man inte ens har vägarna förbi. Här fanns riktigt goda hamburgare och pizzor samt ett brett utbud av delikatesser.

Förresten! När ni är i krokarna får ni absolut inte missa att promenera längs med Västra Gatan. En helt fantastisk miljö med riktigt gamla trädhus och fantastiska trädgårdar. Och missa absolut inte att ta en fika i Bergfeltska trädgården eller varför inte en hurtig promenad längs Kärleksstigen upp till Kungälvs bästa utkiksplats.

Om ni precis som vi gillar lite udda och härlig inredning så är ett besök på Trankärrsgården ett måste! Det är ett stort hus där de har möjlighet till konferans, bröllop, födelsedagar, övernattningar mm. Och nu har de öppnat upp en alldeles fantastiskt mysig inredningsbutik i källaren av huset. De är väldigt måna om vilka produkter de tar in och ni måste absolut smaka på pistagekrämen, mums! 

Efter shopping turen började vi röra oss mot Marstrand men gjorde en liten avstickare till Skårs bageri för att fylla upp energinivåerna. Ett fantastiskt lantligt bageri som är perfekt om man behöver något värmande i vinterrusket. De har byggt ett alldeles magiskt växthus intill som gör att man kan blicka ut över ängarna under sitt besök. Bageriet värnar starkt om lokalproducerade produkter och har allt möjligt från mindre producenter. De har även väldigt populära syriska lunchrätter.

Vi parkerade bilen på Koön och tog färjan över till Marstrand. Väl på land möttes vi av Charles, vår hotellvärd. Charles skjutsade oss med en golfbil uppför backarna till Soldathotellet på Carlstens Fästning.  Vi fick nycklarna och tog oss in på hotellrummet, ett rum som var svårt att tro att före detta adelsfångar har levt i! Rummet var riktigt ombonat och mysigt. För att vara en sådan gammal plats med så mycket historia i väggarna så var rummen väldigt fräscha. Men det var lite kusligt att sova mitt emot Lasse-Majas gamla fängelsecell. 

På kvällen åt vi supergod middag på Lasse Majas Krog. Vi tog risotto och rödspätta. Det var inte lätt att ta sig upp för backarna hem till hotellet efteråt, så mätta som vi var. 

Efter en god natts sömn bjöds det på en smarrig frukostbuffé. Här ordnades det med många veganska alternativ på efterfrågan vid bokning. Vi avslutade äventyret med en intressant guidad visning av Carlstens fästning. Charles, vår guide, bjöd på många intressanta historier om fångar som levt där och hur livet där en gång hade sett ut.

Läs hela inlägget »

Det är bara några dagar kvar till den första högsommarveckan, när vi beger oss på roadtrip i Halland. Lite känns det som att det är ett genrep när ni vi tar oss runt och besöker gårdsbutiker och restauranger, fik och museum. Det preppas och bakas, fixas och skyltas upp. Det är lätt att hålla avstånd till varandra och alla visar att de tar ansvar, besöksmål liksom andra kunder. Rosorna börjar blomma ut men stockrosorna står i sin fulla prakt, redo att möta hemestrare och turister.

Vi har planerat dagens rutt i detalj med hjälp av appen ”A day in Halland”. På en karta kan man hitta allt från naturområden att vandra och cykla i, sjöar och hav att bada i och ställen att äta på, handla hos och titta på. Let’s do this!

Vi inleder dagen med en take away-frukost från Steninge kuststation som ligger mellan Falkenberg och Halmstad. Det är dock så mysigt där och inte fullsatt så vi packar upp vår frukost i restaurangen. Magisk OCH dessutom certifierad enligt One Planet Plate, vilket innebär att den består av råvaror som underskrider 0,4 koldioxidekvivalenter - en siffra som vi bör hålla oss under, per portion, för att stoppa den globala uppvärmningen.

Det är en blåsig dag med växlande molnighet - perfekt för en roadtrip. Vi drar vidare till Hafi fabriksbutik där man producerar och säljer sylt, marmelad, the och saft mm. Är man fikasugen finns här också ett café. Vi har planerat rutten utifrån att i vill handla lokala produkter och äta mycket mat! Här får vi med oss både apelsinmarmelad med saffran, deras egen teblandning, smoothie och torkade äppletärningar. Nu vill vi ha ost till marmeladen och hittar Skottorps ost som ligger på väg till nästa anhalt Månstorps gård. Vi kör genom pittoreska och vänliga Skottorp för att komma fram till slottet med gårdens ostfabrik. Här hittas en alpost lika god som självaste Gruyere och en grillost.

Spontant hittar vi sedan en antik- och loppisbutik längs vägen. Ann-tikt och loppis heter den och drivs av, föga förvånat, Ann:) Den svischar snabbt förbi och vi måste vända för att köra tillbaka och utforska. Lämnar butiken med vintageklänningar, kuddfodral gjorda på vintagetyg och ett gammalt brickbord.

Väl på Månstorps gård, en vacker skånelänga omringad av åkrar och hundra år gamla träd, blir det en lunch bestående av fyra sorters potatis-, rödbets-, och halloumivåfflor.

Nu är vi redo för lite aktivitet. Regnet hänger i luften så vi väljer att besöka Teckningamuseet i Laholm, framför en promenad i skogen. Och det ångrar vi inte! Utställningen just nu, och fortsatt under sommaren, är med Petra Börner och Annelie Carlström. På nedervåningen finns en teckningsatelje där liten som stor får pröva på att teckna och skapa kollage. Riktigt smakfullt designat, städat och pedagogiskt!

Tro det eller ej, men nu är vi sugna på kaffe och något gott till. Vi hittar till utkanten av Hallands län - Kornhult och den gamla kvarnen där som drivs av Olga. Hennes danska ursprung lyser genom alla smakfullt utvalda detaljer, de ljusa trätonerna och pastellfärgade gamla industrilamporna. Och det bakade är.... UTSÖKT! Så väl värt ett besök i lugnet och skogen, 25 min från Laholm.

Nu är vi nästan så långt sydost vi kan komma i Halland. Vi vänder tillbaka norrut mot kvällens middag, tillika nattens inackordering. Istället för att köra motorväg så väljer vi kustvägen där vi hittar ytterligare en gårdsbutik, Ugglarps grönt söder om Falkenberg, i appen A day in Halland. Det fullkomligt kryllar av små gårdsbutiker i Halland! Och just nu är de välfyllda med primörer.

Dagens mest överraskande destination blir vår sista innan kvällen - Svedinos bil- och flygmuseum. Dess storhet syns inte på utsidan men bara innergården väcker ”Wow!” Sedan haglar Wow:en medan vi går runt bland nostalgibilar och gamla flygplan. Alltså, färgerna man kombinerade i dåtidens automobiler slår dagens försök till bilkulörer med hästlängder. Kolla in bara!

Slutligen är det dags att checka in på Flipflop beachbar i Olofsbo, norr om Falkenberg. Efter en löptur och ett dopp i höga vågor äter vi den godaste trerättersmiddagen på länge. Karibiskt influerad meny med smaker som bara ett riktigt proffs kan få till. Efter en sotad lax till förrätt och en halstrad tonfisk till varmrätt klämmer vi i med en banana split till dessert. Behöver vi nämna att vi rullar till kojs den kvällen!?...

Läs hela inlägget »

I samarbete med Next Skövde.

Vi börjar vår 24 timmars roadtrip med att plocka upp lunch hos Lilla Saluhallen i centrala Skövde. Älskar detta stället! Underbar liten saluhall med mängder av lokala produkter. Vi plockar ihop en god lunchpåse till oss med chark, ostar och potatissallad! 

Vi sätter oss i bilen och styr mot Gullspång, men först tar vi ett stopp på ett riktigt konditori, där de hembakta bullarna står på rad och doften är ljuvlig så fort vi sticker näsan i dörren. Vi har stannat till på Österbergs Konditor i Tidan. Bara byggnaden i sig får en av att vilja stanna till. Vi tar en klassisk vaniljbulle med socker på toppen.

När vi har pausat för en stund, åker vi vidare mot Gullspång för att cykla dressin! Har aldrig gjort detta tidigare och såg verkligen fram emot att testa. Vi kör genom vackert landskap med öppna ängar blandat med skog. Vi kör förbi en skylt som det står Sjötorp på och bestämmer oss för att kika lite på slussen, Göta Kanal och Vänern på en och samma gång. Sjötorp är verkligen en idyll och så värt ett stopp. Här kan du äta våfflor, luncha på något gott eller bara njuta av den vackra kanalen och kika på båtar. Här finns också ställplatser för dom som kommer med husbil.

Från Sjötorp är det bara 15 min till dressinstoppet. Skriv in "Gullspång Dressin" på google så hittar du. En gammal vacker gul trästation står vid rälsen. Efter att ha skrivit på att vi läst reglerna som gäller på spåret och fått en genomgång så rullar vi iväg. En kör och en sitter och hejar på! Landskapet är slående vackert! Vi passerar skog, sjöar och rastplatser på vägen. Det finns två stycken spår att köra, den norra eller den södra. Vi tog den södra på 20 km. Norra är 40 km. Vi stannar till på en av rastplatserna och njuter av lunchen vi har med oss från Lilla Saluhallen. Så himla gott och utsikten gör hela lunchen till den bästa. Solen skiner och vi njuter av vattnet och ljudet från träden. 

När vi är tillbaka så tackar vi för oss och lämnar tillbaka vår dressin, sätter oss bilen igen och åker mot vackra Kinnekulle. Här är magiskt!  Har ni inte varit här, tycker vi definitivt ni ska sätta upp det på er bucket list. Vi åker till Hällekis Säteri, som har stått här sedan 1597. Här hittar man loppis, utställningar, cafe, slottsträdgård, smedjan som man kan hyra för bröllop mm. Spela lite boule eller bara sitt i trädgården och njut. 

Efter vi fikat en god bakelse, strosat genom slottsträdgården och spanat in gallerierna så åker vi mot ner mot Lundsbrunn i Götene kommun som är en gammal kurort med anor från 1890. Just nu håller de på att renovera, men vecka 33 öppnar de igen med komplett anläggning. Även om det var stängt så var det så himla häftigt att strosa runt bland de vackra husen. Här finns även Lundsbrunn bed & breakfast, om man vill ta ett stopp på resan i Skaraborg under perioden de renoverar. 

När vi fortsätter vår resa genom det vackra landskapet med betande kor och får så åker vi längs Vallevägen. Man säger att det är ”världens vackraste väg” och vi kan bara hålla med. Här kan man hitta smultronstället Snickaretorpet, hyra cykel genom projektet ”konstliga cyklar”, besöka gallerier, loppisar, handelsträdgården Melldala trädgård. Våren när körsbärsträden står i blom är helt obeskrivligt vacker. In och läs mer på www.vallevagen.se Här kan man med all säkerhet spendera några dagar. Glöm inte att besöka vackra Flämsjön för ett dopp!

Vi bestämde oss i sista stund att ta en sväng förbi Osterian i Falköping, för att köpa med oss lite ost och chark till kvällen. Så mycket gott och vi hade lätt kunnat strosa där i en timme eller två. En god lunchrestaurang finns också för den som är sugen och även en presentbutik. 

Vi tar oss mot Hjo där vi ska äta middag för att sen ta oss till kvällens sista stopp, Inforest. 

Trästaden Hjo, där konsten speglar samhället är en idyllisk plats precis vid Vättern. Här kan man strosa länge bland trähusen, besöka mysiga caféer, bada, kika på båtar, äta godaste glassen på Moster Elins vid hamnen. Efter en promenad i Stadsparken hittar vi kvällens restaurang, Trädgården Svea. Ett supermysigt ställe med en riktig "hemma-hos-känsla". Vi beställer in en god vegoburgare med coleslaw och potatis. Godaste vi ätit på länge! 

Nu var vi trötta och längtade efter kvällens sista stopp. Det var ett boende offgrid, mitt i skogen bland älgar och rådjur. Vi skymtade en tjäder och sedan - hör och häpna! Vi såg ett VITT rådjur bland träden. Aldrig sett och visste inte ens att det fanns. Det var så coolt och vårt äventyr in i skogen hade bara börjat. Vi parkerade mitt i skogen  och sen fick vi gå sista biten. När vi kom fram så var förväntningarna höga och vi blev inte besvikna! Vilket ställe! Inforest.se här kan man verkligen njuta av lugnet. Vart vi än tittade var det bara skog. En vacker äng av vildblommor slingrade sig runt huset och en fin grillplats ett stenkast bort. Vi satte oss ute på trädäcket medans solen gick ner och månen som sällskap. Vi somnade gott den kvällen. 

Morgonen bjöd på sol, fågelkvitter och luften var klar och ren. Vi lämnade vårt lilla krypin för en frukost inne i stan, på Vete & Råg i Hjo. 

Efter frukosten tog vi några simtag på Guldkroksbadet bredvid stranden. Skön start på morgonen. Uppvärmda, spända och förväntningsfulla mätte vi upp arrangörerna av dagens aktivitet: SUP - Stand Up Paddle Board.  

Väl ute på vattnet så var upplevelsen total. Så himla vackert på Vättern och vattnet är klart. En perfekt avslutning på en perfekt roadtrip. Kolla in den gemensamma sidan för Skaraborg för mer info

Läs hela inlägget »

De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika! 

Ingen av oss har paddlat kajak innan men med Davids tydliga instruktioner går det fint. Även om vi skrattar högt åt vår osmidighet. Men ner kommer vi till slut och vi trillar inte i.  Paddlar längs sjökanten innan vid dukar upp fikan på trappen vid den lilla sjöstugan och äter köttbullsmackor med rödbetssallad, kaffe, vatten och en god kaka. 

Innan vi åker hem från denna magiska plats har vi bestämt träff med David som ska visa oss runt i de andra Cabinsen.

Vi är ju så nyfikna på tankarna bakom denna plats och vill dela med oss av allt såkalrt.  Sänder live på instagram med David som visar oss runt. 

David berättar att han och hans bror byggt kojor i skogen sedan de var små. De sprang runt och lekte och fick superkoll på skogens alla vrår. De är båda snickare och har tillsammans med god hjälp från familjen byggt hela resortet. WOW vi är enormt imponerade. Kika in liven - du hittar den i höjdpunken "Hyssna" på instagram. 

Cliffhang Cabin - huset hängande ut över en klippa i skogen med full kontakt med den lilla skogsravinen och bäcken som ringlar sig fram genom mossan nedanför.

Creek Cabins, i en liten ravin, vid den trolska skogsbäcken hittar du Creek Cabin. Här möts du av en spång som vindlar sig fram över den lilla bäcken.

Cliffhang Cabin och Creek Cabins ligger i anslutning till varandra så är ni ett sällskap om 6 personser så hyr båda dessa. Creek Cabins har två små stugor och här får ni gott plats 4. Det finns en kall källa och ett varmt bad. Kök och magiskt utsikt mot bäcken. Det är öppet året runt. Frukost ingår alltid. Middagspaket och aktiviteter kan läggas till i samband med bokning.

I Varje Cabin ligger boken "När själen får grönska" av Eva Robild. Den passar verkligen in här och är full av kloka ord om skogens magi.

Fågelsång, en viskande skog och en porlande bäck ger sinnesro. Nu visar även forskningen ett samband mellan natur och hälsa. När vi vistas i gröna rum läger vi, återhämtar vi oss och inspirationen fylls på.  Allt det där känns i hjärtat när vi samlar ihop våra saker, säger TACK till David, hans team och skogen. Vi kommer snart tillbaka! 

Tack till dig som läser och följer med på våra äventyr! Vi dröm är att ni alla ska känna livet i er när ni är ute och reser längs Sveriges vackra vägar.  Vi brinner för att skapa communitys och vara en digital mötesplats och mäklare mellan er som reser och ni som skapar upplevelserna.

Tusen tack! 
Anna Linton - Roadtrip i Svergie 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med! 

Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.  

 Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis

På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT  är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan. 

Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.

Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande! 

Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren! 

Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!  

Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö. 

Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt  - som blir både bredare och djupare.

Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning.  Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".

När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken. 

Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert. 

Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.  

Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar! 

Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten.  Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv. 

Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare.  Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.

DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och  turister från när och fjärran.

Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från. 

Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.

I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet

Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake. 

Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken -  så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?

Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats. 

Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.

Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet. 

Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga. 

Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.

Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:

1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget. 
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken. 
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.  
Låt stå 30 min. 
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna. 
Lägg ner i glas burken. 
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst. 
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås. 
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet. 
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i  - med samma salthalt som kålen 
(15 g till 1 liter). 
Knyt påsen och stäng locket. 
Klart! 
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur. 
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.  
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst. 

TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän  som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!

Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.  

I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!

Text & bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Foodisar, music- & countryside lovers! Se hit! Nu drar vi dit maten växer. Möter odlare och matkreatörer. Besöker gårdsbutiker och matställen. Går på sommarkonsert och handlar med oss närodlat. Ja, häng med oss på en Roadtrip till Skaraborg där den lokala maten och alla hjältarna som odlar och lagar den står i fokus!

Vi kör från västkusten till Skara och gör ett stop i Alingsås. Stannar till på ett ställe vi haft på vår önskelista länge: Nolbygårds ekobageri – en trädgård, butik, kafé och bageri i en fantastisk sekelskiftesmiljö med trädgårdsservering. Här brinner de för ekologi och hållbarhet. I bageriet bakas allt från grunden. Vaniljkrämen kokas på spisen, kardemumman mals precis innan bullarna bakas och mazarinerna trycks ut och fylls för hand. Alla bröd, kakor och bullar bakas av ekologiskt och närproducerat kulturspannmål från Wästgötarna.


​​​​​Vi tar en promenad i den vackra trädgården innan cafét öppnar. Trädgården är den sammanfogande länken mellan de olika rörelserna på Nolbygård. Här hittar du en stor rabatt med tidstypisk flora från sekelskiftet, en köksträdgård som används av kaféet och stora ytor att leka på.  Missa inte att kika in i den gamla rälsbussen som ligger längst bort i trädgården.

När klockan slår 11 går vi in i cafét. Vi står en lång stund i hallen och tar in miljön. Alla kakor är uppdukade så vackert på ett stort runt bord och det dignar av läckerheter. Vi fyller påsen med frukostbröd, äppelmust och Annas kombucha. Och tar en fika såklart i den mysiga trädgården. Soda och nötkaka blir det denna gång. Här finns även butiken Hem till Hem, som omhändertar och säljer byggnadsvårdsprodukter och återvunnet byggmaterial för att vårda och renovera hus. Väl värt ett besök! 

Läs hela inlägget »

Vi beger oss ut på en roadtrip till Skövde, Billingen och den västgötska landsbygden! Det är mitten av juni och vi prickar in den tid då rhododendronen doftar och blommar som mest. Wow vilken lycka. Men, vi tar det från början!
 

Vi startar i Skövde centrum och parkerar på taket av gallerian. Väldigt smidigt. En lunch hos Den lilla krogen som bjuder på fin service, Wallenbergare och vegetarisk risotto! YUM! Så mysigt att sitta på uteserveringen och blicka ut över Hertig Johans Torgt. Ett otroligt vackert torg dessutom, med anor från medeltiden inringat av pampiga byggnader.

Vi strosar runt i centrum tillsammans med många glada semesterfirare - ett härligt levande centrum!


Några stopp att lägga på minnet:

Record te & kaffehandel:  ~ Skövdes (äldsta?) butik med 300 tesorter och 60 olika sorters kaffe. Doften är magisk när vi kliver över tröskeln och här har den legat sedan 40-talet. De har även en webbutik om du vil köpa online!

Boligheter: ~ nordiskt vackert, naturliga jordiga toner och fin inredning.

Sparsmakat:  ~ inredningsstudio, butik & syateljé. Fin fotokonst och väldigt inspirernade butik.

En glass hos Rådhuset - med hallon och lakrits innan vi styr kosan mot Billingen och det nyöppnade Billingehus. Vi är de allra första gästerna som checkar in och vi känner pirret av det nya som möter det gamla. Ja, det är en ståtlig byggnad som ligger på Billingens brant och här har den legat i över 50 år. Billingehus öppnade för första gången 1970. Det var då eldsjälarna och entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg påbörjade grunden till Billigehus och miljön omkring hotellet. Visionen var redan då ett friluftsparadis för själ och hjärta. Cirkeln är nu sluten - Billingehus premiäröppnar på nytt och i ny regi.


Under 1,5 år har ett omfattande renoveringsarbete pågått och nu väcks huset till liv. Vi får ett varmt mottagande. Rummen är så fina, allt noga utvalt, varma kulörer, sköna sängar och vacker konst på väggarna. Det finns stora planer inför framtiden med spa (öppnas hösten 2023) och en stor möte & evenemangslokal för 700 personer (öppnas 2024).

Drömmarna och inspirerar och utsikten likaså. Vi snör på oss vandringsskorna och ger oss ut i Billingen - ett berg av upplevelser.

Billingen är ett stort fritidsområde som bjuder in massor av rörelseglädje - vandring, cykel, bad, utegym och skidor om vintern. Vi väljer en del av Trollstigen - även kallad Billingetrollets trollstig, 2,6 km. Här går vi genom Rhodedendrondalen som blommar så vackert. Lederna är väl utmärkta och det finns många att välja mellan. Längs trollstigen finns olika stationer och lådor du kan öppna med spännande uppdrag som passar både stora och små och som sprider kunskap om djur och natur.

Läs hela inlägget »

Förra sommaren åkte vi på roadtrip längs Falkenbergs kust.  Ljuvliga sensommardagar att drömma oss tillbaka till och fint sätt att förlänga sommaren på. 

En riktigt bra roadtrip börjar alltid med nybakade bullar, eller hur?! Vi kikar in hos Bageri Säf och köper vår frukost. Surdegsfralla med ost och grönt, en lemonad, kaffe och sockerbulle med rabarber och vaniljsås. Packar ner allt i påse och åker söderut till Vesslunda naturreservat .

Vi parkerar vid Suseåns mynning. Tar en långsam promenad i det vackra landskapet. Tallskog och ljungbeväxta klippor möter sandstrand. Hittar en perfekt bänk, slår oss ner och drar in havet långt ner i magen. Sitter här en lång stund, äter vår frukost och andas djupt. Tacksam för livet. På väg mot bilen plockar vi med oss lite ljung. Detta ska vi torka och ha som te i vinter. Ett fint minne och en lugnande dryck som gör gott för magen.


TIPS! Gör ditt eget ljungte!
Plocka ljung, torka, lägg i glasburk, häll över hett vatten, en sked honung och drick.
 

Denna sträck gick vi! Här får du både vackra vyer, tallskog och ljung. Kryssen är fina bänkar att sitta på! 


Nästa stopp är Kilagårds Gröna som drivs av en liten familj bestående av Linnéa, John och sonen Arthur. De bor på gården tillsammans med hund, katter & höns och sysslar med krav-certifierade grönsaksodling, höns och livsnjuteri. Drömmen ju!

De startade igång sin verksamhet förra året och har verkligen skapat en riktigt härlig plats med gårdsbutik och café. Stora ytor att strosa runt eller leka på. Kattegattleden går precis utanför och många trötta ben stannar här för att samla ny energi. Vi fyller bilen full med nyskördat från gården: hallon, lök, mangold och ägg. 

TIPS! Ta med en (stor och tom) kylbag i bilen så klarar det sig fint över natten! Vi har en med sladd som är extra bra!

Tar Hallands kustväg och gör en micro-paus vid Bobergs kraftstation. Här är även platsen för dig som gillar att SUP:a. Parkera bilen här och bär ner brädan till Suseån. En exotisk smått djungelliknande känsla att paddla på ån. Hyr din bräda här eller här.

Med siktet inställt på LUNCH drar vi oss vidare till Kullängs Påtår i Skrea och serveras de allra lyxigaste smörrebröden med Lax & pepparrot, pulled pork och skagen. Till efterrätt blir det hemgjord gelato gjord på mjölk från granngården. Vi väljer ”brynt smör & rosmarin” och ”hallon” – kan vara årets bästa glass! I Falkenberg är de verkligen grymma på MAT och samverkan!!

Läs hela inlägget »

Förra helgen spenderade vi i Kungälv och på Marstrand. En ljuvlig hösthelg att drömma oss tillbaka till. 

Det var en härlig morgon för att starta en roadtrip från norra Bohuslän, med siktet inställt på Kungälv i södra Bohuslän. En outforskad pärla visade det sig. Vi tog oss upp mot Bohus Fästning för att utforska området där. Snabbt blev vi distraherade av urgulliga får, som dessutom ledde oss in på fel stig. Men, vi hittade rätt till slut och fortsatte längs med Nordre Älv tills vi kom tillbaka till parkeringen. Det var en fin promenad med fina utsiktsplatser och träd att klättra i för barnen. 

Tjugo minuters promenad från Bohus fästning finns Hamburgebar Oskar. Många känner säkert till Lilla Napoli i Falkenberg och här har vi alltså ett ställe som liksom Lilla Napoli gör mirakulöst goda napoletanska pizzor. Anonymt men värt en omväg om man inte ens har vägarna förbi. Här fanns riktigt goda hamburgare och pizzor samt ett brett utbud av delikatesser.

Förresten! När ni är i krokarna får ni absolut inte missa att promenera längs med Västra Gatan. En helt fantastisk miljö med riktigt gamla trädhus och fantastiska trädgårdar. Och missa absolut inte att ta en fika i Bergfeltska trädgården eller varför inte en hurtig promenad längs Kärleksstigen upp till Kungälvs bästa utkiksplats.

Om ni precis som vi gillar lite udda och härlig inredning så är ett besök på Trankärrsgården ett måste! Det är ett stort hus där de har möjlighet till konferans, bröllop, födelsedagar, övernattningar mm. Och nu har de öppnat upp en alldeles fantastiskt mysig inredningsbutik i källaren av huset. De är väldigt måna om vilka produkter de tar in och ni måste absolut smaka på pistagekrämen, mums! 

Efter shopping turen började vi röra oss mot Marstrand men gjorde en liten avstickare till Skårs bageri för att fylla upp energinivåerna. Ett fantastiskt lantligt bageri som är perfekt om man behöver något värmande i vinterrusket. De har byggt ett alldeles magiskt växthus intill som gör att man kan blicka ut över ängarna under sitt besök. Bageriet värnar starkt om lokalproducerade produkter och har allt möjligt från mindre producenter. De har även väldigt populära syriska lunchrätter.

Vi parkerade bilen på Koön och tog färjan över till Marstrand. Väl på land möttes vi av Charles, vår hotellvärd. Charles skjutsade oss med en golfbil uppför backarna till Soldathotellet på Carlstens Fästning.  Vi fick nycklarna och tog oss in på hotellrummet, ett rum som var svårt att tro att före detta adelsfångar har levt i! Rummet var riktigt ombonat och mysigt. För att vara en sådan gammal plats med så mycket historia i väggarna så var rummen väldigt fräscha. Men det var lite kusligt att sova mitt emot Lasse-Majas gamla fängelsecell. 

På kvällen åt vi supergod middag på Lasse Majas Krog. Vi tog risotto och rödspätta. Det var inte lätt att ta sig upp för backarna hem till hotellet efteråt, så mätta som vi var. 

Efter en god natts sömn bjöds det på en smarrig frukostbuffé. Här ordnades det med många veganska alternativ på efterfrågan vid bokning. Vi avslutade äventyret med en intressant guidad visning av Carlstens fästning. Charles, vår guide, bjöd på många intressanta historier om fångar som levt där och hur livet där en gång hade sett ut.

Läs hela inlägget »

Det är bara några dagar kvar till den första högsommarveckan, när vi beger oss på roadtrip i Halland. Lite känns det som att det är ett genrep när ni vi tar oss runt och besöker gårdsbutiker och restauranger, fik och museum. Det preppas och bakas, fixas och skyltas upp. Det är lätt att hålla avstånd till varandra och alla visar att de tar ansvar, besöksmål liksom andra kunder. Rosorna börjar blomma ut men stockrosorna står i sin fulla prakt, redo att möta hemestrare och turister.

Vi har planerat dagens rutt i detalj med hjälp av appen ”A day in Halland”. På en karta kan man hitta allt från naturområden att vandra och cykla i, sjöar och hav att bada i och ställen att äta på, handla hos och titta på. Let’s do this!

Vi inleder dagen med en take away-frukost från Steninge kuststation som ligger mellan Falkenberg och Halmstad. Det är dock så mysigt där och inte fullsatt så vi packar upp vår frukost i restaurangen. Magisk OCH dessutom certifierad enligt One Planet Plate, vilket innebär att den består av råvaror som underskrider 0,4 koldioxidekvivalenter - en siffra som vi bör hålla oss under, per portion, för att stoppa den globala uppvärmningen.

Det är en blåsig dag med växlande molnighet - perfekt för en roadtrip. Vi drar vidare till Hafi fabriksbutik där man producerar och säljer sylt, marmelad, the och saft mm. Är man fikasugen finns här också ett café. Vi har planerat rutten utifrån att i vill handla lokala produkter och äta mycket mat! Här får vi med oss både apelsinmarmelad med saffran, deras egen teblandning, smoothie och torkade äppletärningar. Nu vill vi ha ost till marmeladen och hittar Skottorps ost som ligger på väg till nästa anhalt Månstorps gård. Vi kör genom pittoreska och vänliga Skottorp för att komma fram till slottet med gårdens ostfabrik. Här hittas en alpost lika god som självaste Gruyere och en grillost.

Spontant hittar vi sedan en antik- och loppisbutik längs vägen. Ann-tikt och loppis heter den och drivs av, föga förvånat, Ann:) Den svischar snabbt förbi och vi måste vända för att köra tillbaka och utforska. Lämnar butiken med vintageklänningar, kuddfodral gjorda på vintagetyg och ett gammalt brickbord.

Väl på Månstorps gård, en vacker skånelänga omringad av åkrar och hundra år gamla träd, blir det en lunch bestående av fyra sorters potatis-, rödbets-, och halloumivåfflor.

Nu är vi redo för lite aktivitet. Regnet hänger i luften så vi väljer att besöka Teckningamuseet i Laholm, framför en promenad i skogen. Och det ångrar vi inte! Utställningen just nu, och fortsatt under sommaren, är med Petra Börner och Annelie Carlström. På nedervåningen finns en teckningsatelje där liten som stor får pröva på att teckna och skapa kollage. Riktigt smakfullt designat, städat och pedagogiskt!

Tro det eller ej, men nu är vi sugna på kaffe och något gott till. Vi hittar till utkanten av Hallands län - Kornhult och den gamla kvarnen där som drivs av Olga. Hennes danska ursprung lyser genom alla smakfullt utvalda detaljer, de ljusa trätonerna och pastellfärgade gamla industrilamporna. Och det bakade är.... UTSÖKT! Så väl värt ett besök i lugnet och skogen, 25 min från Laholm.

Nu är vi nästan så långt sydost vi kan komma i Halland. Vi vänder tillbaka norrut mot kvällens middag, tillika nattens inackordering. Istället för att köra motorväg så väljer vi kustvägen där vi hittar ytterligare en gårdsbutik, Ugglarps grönt söder om Falkenberg, i appen A day in Halland. Det fullkomligt kryllar av små gårdsbutiker i Halland! Och just nu är de välfyllda med primörer.

Dagens mest överraskande destination blir vår sista innan kvällen - Svedinos bil- och flygmuseum. Dess storhet syns inte på utsidan men bara innergården väcker ”Wow!” Sedan haglar Wow:en medan vi går runt bland nostalgibilar och gamla flygplan. Alltså, färgerna man kombinerade i dåtidens automobiler slår dagens försök till bilkulörer med hästlängder. Kolla in bara!

Slutligen är det dags att checka in på Flipflop beachbar i Olofsbo, norr om Falkenberg. Efter en löptur och ett dopp i höga vågor äter vi den godaste trerättersmiddagen på länge. Karibiskt influerad meny med smaker som bara ett riktigt proffs kan få till. Efter en sotad lax till förrätt och en halstrad tonfisk till varmrätt klämmer vi i med en banana split till dessert. Behöver vi nämna att vi rullar till kojs den kvällen!?...

Läs hela inlägget »

I samarbete med Next Skövde.

Vi börjar vår 24 timmars roadtrip med att plocka upp lunch hos Lilla Saluhallen i centrala Skövde. Älskar detta stället! Underbar liten saluhall med mängder av lokala produkter. Vi plockar ihop en god lunchpåse till oss med chark, ostar och potatissallad! 

Vi sätter oss i bilen och styr mot Gullspång, men först tar vi ett stopp på ett riktigt konditori, där de hembakta bullarna står på rad och doften är ljuvlig så fort vi sticker näsan i dörren. Vi har stannat till på Österbergs Konditor i Tidan. Bara byggnaden i sig får en av att vilja stanna till. Vi tar en klassisk vaniljbulle med socker på toppen.

När vi har pausat för en stund, åker vi vidare mot Gullspång för att cykla dressin! Har aldrig gjort detta tidigare och såg verkligen fram emot att testa. Vi kör genom vackert landskap med öppna ängar blandat med skog. Vi kör förbi en skylt som det står Sjötorp på och bestämmer oss för att kika lite på slussen, Göta Kanal och Vänern på en och samma gång. Sjötorp är verkligen en idyll och så värt ett stopp. Här kan du äta våfflor, luncha på något gott eller bara njuta av den vackra kanalen och kika på båtar. Här finns också ställplatser för dom som kommer med husbil.

Från Sjötorp är det bara 15 min till dressinstoppet. Skriv in "Gullspång Dressin" på google så hittar du. En gammal vacker gul trästation står vid rälsen. Efter att ha skrivit på att vi läst reglerna som gäller på spåret och fått en genomgång så rullar vi iväg. En kör och en sitter och hejar på! Landskapet är slående vackert! Vi passerar skog, sjöar och rastplatser på vägen. Det finns två stycken spår att köra, den norra eller den södra. Vi tog den södra på 20 km. Norra är 40 km. Vi stannar till på en av rastplatserna och njuter av lunchen vi har med oss från Lilla Saluhallen. Så himla gott och utsikten gör hela lunchen till den bästa. Solen skiner och vi njuter av vattnet och ljudet från träden. 

När vi är tillbaka så tackar vi för oss och lämnar tillbaka vår dressin, sätter oss bilen igen och åker mot vackra Kinnekulle. Här är magiskt!  Har ni inte varit här, tycker vi definitivt ni ska sätta upp det på er bucket list. Vi åker till Hällekis Säteri, som har stått här sedan 1597. Här hittar man loppis, utställningar, cafe, slottsträdgård, smedjan som man kan hyra för bröllop mm. Spela lite boule eller bara sitt i trädgården och njut. 

Efter vi fikat en god bakelse, strosat genom slottsträdgården och spanat in gallerierna så åker vi mot ner mot Lundsbrunn i Götene kommun som är en gammal kurort med anor från 1890. Just nu håller de på att renovera, men vecka 33 öppnar de igen med komplett anläggning. Även om det var stängt så var det så himla häftigt att strosa runt bland de vackra husen. Här finns även Lundsbrunn bed & breakfast, om man vill ta ett stopp på resan i Skaraborg under perioden de renoverar. 

När vi fortsätter vår resa genom det vackra landskapet med betande kor och får så åker vi längs Vallevägen. Man säger att det är ”världens vackraste väg” och vi kan bara hålla med. Här kan man hitta smultronstället Snickaretorpet, hyra cykel genom projektet ”konstliga cyklar”, besöka gallerier, loppisar, handelsträdgården Melldala trädgård. Våren när körsbärsträden står i blom är helt obeskrivligt vacker. In och läs mer på www.vallevagen.se Här kan man med all säkerhet spendera några dagar. Glöm inte att besöka vackra Flämsjön för ett dopp!

Vi bestämde oss i sista stund att ta en sväng förbi Osterian i Falköping, för att köpa med oss lite ost och chark till kvällen. Så mycket gott och vi hade lätt kunnat strosa där i en timme eller två. En god lunchrestaurang finns också för den som är sugen och även en presentbutik. 

Vi tar oss mot Hjo där vi ska äta middag för att sen ta oss till kvällens sista stopp, Inforest. 

Trästaden Hjo, där konsten speglar samhället är en idyllisk plats precis vid Vättern. Här kan man strosa länge bland trähusen, besöka mysiga caféer, bada, kika på båtar, äta godaste glassen på Moster Elins vid hamnen. Efter en promenad i Stadsparken hittar vi kvällens restaurang, Trädgården Svea. Ett supermysigt ställe med en riktig "hemma-hos-känsla". Vi beställer in en god vegoburgare med coleslaw och potatis. Godaste vi ätit på länge! 

Nu var vi trötta och längtade efter kvällens sista stopp. Det var ett boende offgrid, mitt i skogen bland älgar och rådjur. Vi skymtade en tjäder och sedan - hör och häpna! Vi såg ett VITT rådjur bland träden. Aldrig sett och visste inte ens att det fanns. Det var så coolt och vårt äventyr in i skogen hade bara börjat. Vi parkerade mitt i skogen  och sen fick vi gå sista biten. När vi kom fram så var förväntningarna höga och vi blev inte besvikna! Vilket ställe! Inforest.se här kan man verkligen njuta av lugnet. Vart vi än tittade var det bara skog. En vacker äng av vildblommor slingrade sig runt huset och en fin grillplats ett stenkast bort. Vi satte oss ute på trädäcket medans solen gick ner och månen som sällskap. Vi somnade gott den kvällen. 

Morgonen bjöd på sol, fågelkvitter och luften var klar och ren. Vi lämnade vårt lilla krypin för en frukost inne i stan, på Vete & Råg i Hjo. 

Efter frukosten tog vi några simtag på Guldkroksbadet bredvid stranden. Skön start på morgonen. Uppvärmda, spända och förväntningsfulla mätte vi upp arrangörerna av dagens aktivitet: SUP - Stand Up Paddle Board.  

Väl ute på vattnet så var upplevelsen total. Så himla vackert på Vättern och vattnet är klart. En perfekt avslutning på en perfekt roadtrip. Kolla in den gemensamma sidan för Skaraborg för mer info

Läs hela inlägget »

De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika! 

Ingen av oss har paddlat kajak innan men med Davids tydliga instruktioner går det fint. Även om vi skrattar högt åt vår osmidighet. Men ner kommer vi till slut och vi trillar inte i.  Paddlar längs sjökanten innan vid dukar upp fikan på trappen vid den lilla sjöstugan och äter köttbullsmackor med rödbetssallad, kaffe, vatten och en god kaka. 

Innan vi åker hem från denna magiska plats har vi bestämt träff med David som ska visa oss runt i de andra Cabinsen.

Vi är ju så nyfikna på tankarna bakom denna plats och vill dela med oss av allt såkalrt.  Sänder live på instagram med David som visar oss runt. 

David berättar att han och hans bror byggt kojor i skogen sedan de var små. De sprang runt och lekte och fick superkoll på skogens alla vrår. De är båda snickare och har tillsammans med god hjälp från familjen byggt hela resortet. WOW vi är enormt imponerade. Kika in liven - du hittar den i höjdpunken "Hyssna" på instagram. 

Cliffhang Cabin - huset hängande ut över en klippa i skogen med full kontakt med den lilla skogsravinen och bäcken som ringlar sig fram genom mossan nedanför.

Creek Cabins, i en liten ravin, vid den trolska skogsbäcken hittar du Creek Cabin. Här möts du av en spång som vindlar sig fram över den lilla bäcken.

Cliffhang Cabin och Creek Cabins ligger i anslutning till varandra så är ni ett sällskap om 6 personser så hyr båda dessa. Creek Cabins har två små stugor och här får ni gott plats 4. Det finns en kall källa och ett varmt bad. Kök och magiskt utsikt mot bäcken. Det är öppet året runt. Frukost ingår alltid. Middagspaket och aktiviteter kan läggas till i samband med bokning.

I Varje Cabin ligger boken "När själen får grönska" av Eva Robild. Den passar verkligen in här och är full av kloka ord om skogens magi.

Fågelsång, en viskande skog och en porlande bäck ger sinnesro. Nu visar även forskningen ett samband mellan natur och hälsa. När vi vistas i gröna rum läger vi, återhämtar vi oss och inspirationen fylls på.  Allt det där känns i hjärtat när vi samlar ihop våra saker, säger TACK till David, hans team och skogen. Vi kommer snart tillbaka! 

Tack till dig som läser och följer med på våra äventyr! Vi dröm är att ni alla ska känna livet i er när ni är ute och reser längs Sveriges vackra vägar.  Vi brinner för att skapa communitys och vara en digital mötesplats och mäklare mellan er som reser och ni som skapar upplevelserna.

Tusen tack! 
Anna Linton - Roadtrip i Svergie 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med! 

Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.  

 Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis

På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT  är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan. 

Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.

Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande! 

Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren! 

Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!  

Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö. 

Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt  - som blir både bredare och djupare.

Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning.  Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".

När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken. 

Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert. 

Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.  

Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar! 

Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten.  Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv. 

Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare.  Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.

DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och  turister från när och fjärran.

Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från. 

Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.

I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet

Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake. 

Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken -  så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?

Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats. 

Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.

Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet. 

Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga. 

Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.

Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:

1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget. 
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken. 
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.  
Låt stå 30 min. 
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna. 
Lägg ner i glas burken. 
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst. 
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås. 
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet. 
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i  - med samma salthalt som kålen 
(15 g till 1 liter). 
Knyt påsen och stäng locket. 
Klart! 
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur. 
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.  
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst. 

TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän  som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!

Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.  

I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!

Text & bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Foodisar, music- & countryside lovers! Se hit! Nu drar vi dit maten växer. Möter odlare och matkreatörer. Besöker gårdsbutiker och matställen. Går på sommarkonsert och handlar med oss närodlat. Ja, häng med oss på en Roadtrip till Skaraborg där den lokala maten och alla hjältarna som odlar och lagar den står i fokus!

Vi kör från västkusten till Skara och gör ett stop i Alingsås. Stannar till på ett ställe vi haft på vår önskelista länge: Nolbygårds ekobageri – en trädgård, butik, kafé och bageri i en fantastisk sekelskiftesmiljö med trädgårdsservering. Här brinner de för ekologi och hållbarhet. I bageriet bakas allt från grunden. Vaniljkrämen kokas på spisen, kardemumman mals precis innan bullarna bakas och mazarinerna trycks ut och fylls för hand. Alla bröd, kakor och bullar bakas av ekologiskt och närproducerat kulturspannmål från Wästgötarna.


​​​​​Vi tar en promenad i den vackra trädgården innan cafét öppnar. Trädgården är den sammanfogande länken mellan de olika rörelserna på Nolbygård. Här hittar du en stor rabatt med tidstypisk flora från sekelskiftet, en köksträdgård som används av kaféet och stora ytor att leka på.  Missa inte att kika in i den gamla rälsbussen som ligger längst bort i trädgården.

När klockan slår 11 går vi in i cafét. Vi står en lång stund i hallen och tar in miljön. Alla kakor är uppdukade så vackert på ett stort runt bord och det dignar av läckerheter. Vi fyller påsen med frukostbröd, äppelmust och Annas kombucha. Och tar en fika såklart i den mysiga trädgården. Soda och nötkaka blir det denna gång. Här finns även butiken Hem till Hem, som omhändertar och säljer byggnadsvårdsprodukter och återvunnet byggmaterial för att vårda och renovera hus. Väl värt ett besök! 

Läs hela inlägget »

Vi beger oss ut på en roadtrip till Skövde, Billingen och den västgötska landsbygden! Det är mitten av juni och vi prickar in den tid då rhododendronen doftar och blommar som mest. Wow vilken lycka. Men, vi tar det från början!
 

Vi startar i Skövde centrum och parkerar på taket av gallerian. Väldigt smidigt. En lunch hos Den lilla krogen som bjuder på fin service, Wallenbergare och vegetarisk risotto! YUM! Så mysigt att sitta på uteserveringen och blicka ut över Hertig Johans Torgt. Ett otroligt vackert torg dessutom, med anor från medeltiden inringat av pampiga byggnader.

Vi strosar runt i centrum tillsammans med många glada semesterfirare - ett härligt levande centrum!


Några stopp att lägga på minnet:

Record te & kaffehandel:  ~ Skövdes (äldsta?) butik med 300 tesorter och 60 olika sorters kaffe. Doften är magisk när vi kliver över tröskeln och här har den legat sedan 40-talet. De har även en webbutik om du vil köpa online!

Boligheter: ~ nordiskt vackert, naturliga jordiga toner och fin inredning.

Sparsmakat:  ~ inredningsstudio, butik & syateljé. Fin fotokonst och väldigt inspirernade butik.

En glass hos Rådhuset - med hallon och lakrits innan vi styr kosan mot Billingen och det nyöppnade Billingehus. Vi är de allra första gästerna som checkar in och vi känner pirret av det nya som möter det gamla. Ja, det är en ståtlig byggnad som ligger på Billingens brant och här har den legat i över 50 år. Billingehus öppnade för första gången 1970. Det var då eldsjälarna och entreprenörsparet Arne och Maja Sandberg påbörjade grunden till Billigehus och miljön omkring hotellet. Visionen var redan då ett friluftsparadis för själ och hjärta. Cirkeln är nu sluten - Billingehus premiäröppnar på nytt och i ny regi.


Under 1,5 år har ett omfattande renoveringsarbete pågått och nu väcks huset till liv. Vi får ett varmt mottagande. Rummen är så fina, allt noga utvalt, varma kulörer, sköna sängar och vacker konst på väggarna. Det finns stora planer inför framtiden med spa (öppnas hösten 2023) och en stor möte & evenemangslokal för 700 personer (öppnas 2024).

Drömmarna och inspirerar och utsikten likaså. Vi snör på oss vandringsskorna och ger oss ut i Billingen - ett berg av upplevelser.

Billingen är ett stort fritidsområde som bjuder in massor av rörelseglädje - vandring, cykel, bad, utegym och skidor om vintern. Vi väljer en del av Trollstigen - även kallad Billingetrollets trollstig, 2,6 km. Här går vi genom Rhodedendrondalen som blommar så vackert. Lederna är väl utmärkta och det finns många att välja mellan. Längs trollstigen finns olika stationer och lådor du kan öppna med spännande uppdrag som passar både stora och små och som sprider kunskap om djur och natur.

Läs hela inlägget »

Förra sommaren åkte vi på roadtrip längs Falkenbergs kust.  Ljuvliga sensommardagar att drömma oss tillbaka till och fint sätt att förlänga sommaren på. 

En riktigt bra roadtrip börjar alltid med nybakade bullar, eller hur?! Vi kikar in hos Bageri Säf och köper vår frukost. Surdegsfralla med ost och grönt, en lemonad, kaffe och sockerbulle med rabarber och vaniljsås. Packar ner allt i påse och åker söderut till Vesslunda naturreservat .

Vi parkerar vid Suseåns mynning. Tar en långsam promenad i det vackra landskapet. Tallskog och ljungbeväxta klippor möter sandstrand. Hittar en perfekt bänk, slår oss ner och drar in havet långt ner i magen. Sitter här en lång stund, äter vår frukost och andas djupt. Tacksam för livet. På väg mot bilen plockar vi med oss lite ljung. Detta ska vi torka och ha som te i vinter. Ett fint minne och en lugnande dryck som gör gott för magen.


TIPS! Gör ditt eget ljungte!
Plocka ljung, torka, lägg i glasburk, häll över hett vatten, en sked honung och drick.
 

Denna sträck gick vi! Här får du både vackra vyer, tallskog och ljung. Kryssen är fina bänkar att sitta på! 


Nästa stopp är Kilagårds Gröna som drivs av en liten familj bestående av Linnéa, John och sonen Arthur. De bor på gården tillsammans med hund, katter & höns och sysslar med krav-certifierade grönsaksodling, höns och livsnjuteri. Drömmen ju!

De startade igång sin verksamhet förra året och har verkligen skapat en riktigt härlig plats med gårdsbutik och café. Stora ytor att strosa runt eller leka på. Kattegattleden går precis utanför och många trötta ben stannar här för att samla ny energi. Vi fyller bilen full med nyskördat från gården: hallon, lök, mangold och ägg. 

TIPS! Ta med en (stor och tom) kylbag i bilen så klarar det sig fint över natten! Vi har en med sladd som är extra bra!

Tar Hallands kustväg och gör en micro-paus vid Bobergs kraftstation. Här är även platsen för dig som gillar att SUP:a. Parkera bilen här och bär ner brädan till Suseån. En exotisk smått djungelliknande känsla att paddla på ån. Hyr din bräda här eller här.

Med siktet inställt på LUNCH drar vi oss vidare till Kullängs Påtår i Skrea och serveras de allra lyxigaste smörrebröden med Lax & pepparrot, pulled pork och skagen. Till efterrätt blir det hemgjord gelato gjord på mjölk från granngården. Vi väljer ”brynt smör & rosmarin” och ”hallon” – kan vara årets bästa glass! I Falkenberg är de verkligen grymma på MAT och samverkan!!

Läs hela inlägget »

Förra helgen spenderade vi i Kungälv och på Marstrand. En ljuvlig hösthelg att drömma oss tillbaka till. 

Det var en härlig morgon för att starta en roadtrip från norra Bohuslän, med siktet inställt på Kungälv i södra Bohuslän. En outforskad pärla visade det sig. Vi tog oss upp mot Bohus Fästning för att utforska området där. Snabbt blev vi distraherade av urgulliga får, som dessutom ledde oss in på fel stig. Men, vi hittade rätt till slut och fortsatte längs med Nordre Älv tills vi kom tillbaka till parkeringen. Det var en fin promenad med fina utsiktsplatser och träd att klättra i för barnen. 

Tjugo minuters promenad från Bohus fästning finns Hamburgebar Oskar. Många känner säkert till Lilla Napoli i Falkenberg och här har vi alltså ett ställe som liksom Lilla Napoli gör mirakulöst goda napoletanska pizzor. Anonymt men värt en omväg om man inte ens har vägarna förbi. Här fanns riktigt goda hamburgare och pizzor samt ett brett utbud av delikatesser.

Förresten! När ni är i krokarna får ni absolut inte missa att promenera längs med Västra Gatan. En helt fantastisk miljö med riktigt gamla trädhus och fantastiska trädgårdar. Och missa absolut inte att ta en fika i Bergfeltska trädgården eller varför inte en hurtig promenad längs Kärleksstigen upp till Kungälvs bästa utkiksplats.

Om ni precis som vi gillar lite udda och härlig inredning så är ett besök på Trankärrsgården ett måste! Det är ett stort hus där de har möjlighet till konferans, bröllop, födelsedagar, övernattningar mm. Och nu har de öppnat upp en alldeles fantastiskt mysig inredningsbutik i källaren av huset. De är väldigt måna om vilka produkter de tar in och ni måste absolut smaka på pistagekrämen, mums! 

Efter shopping turen började vi röra oss mot Marstrand men gjorde en liten avstickare till Skårs bageri för att fylla upp energinivåerna. Ett fantastiskt lantligt bageri som är perfekt om man behöver något värmande i vinterrusket. De har byggt ett alldeles magiskt växthus intill som gör att man kan blicka ut över ängarna under sitt besök. Bageriet värnar starkt om lokalproducerade produkter och har allt möjligt från mindre producenter. De har även väldigt populära syriska lunchrätter.

Vi parkerade bilen på Koön och tog färjan över till Marstrand. Väl på land möttes vi av Charles, vår hotellvärd. Charles skjutsade oss med en golfbil uppför backarna till Soldathotellet på Carlstens Fästning.  Vi fick nycklarna och tog oss in på hotellrummet, ett rum som var svårt att tro att före detta adelsfångar har levt i! Rummet var riktigt ombonat och mysigt. För att vara en sådan gammal plats med så mycket historia i väggarna så var rummen väldigt fräscha. Men det var lite kusligt att sova mitt emot Lasse-Majas gamla fängelsecell. 

På kvällen åt vi supergod middag på Lasse Majas Krog. Vi tog risotto och rödspätta. Det var inte lätt att ta sig upp för backarna hem till hotellet efteråt, så mätta som vi var. 

Efter en god natts sömn bjöds det på en smarrig frukostbuffé. Här ordnades det med många veganska alternativ på efterfrågan vid bokning. Vi avslutade äventyret med en intressant guidad visning av Carlstens fästning. Charles, vår guide, bjöd på många intressanta historier om fångar som levt där och hur livet där en gång hade sett ut.

Läs hela inlägget »

Det är bara några dagar kvar till den första högsommarveckan, när vi beger oss på roadtrip i Halland. Lite känns det som att det är ett genrep när ni vi tar oss runt och besöker gårdsbutiker och restauranger, fik och museum. Det preppas och bakas, fixas och skyltas upp. Det är lätt att hålla avstånd till varandra och alla visar att de tar ansvar, besöksmål liksom andra kunder. Rosorna börjar blomma ut men stockrosorna står i sin fulla prakt, redo att möta hemestrare och turister.

Vi har planerat dagens rutt i detalj med hjälp av appen ”A day in Halland”. På en karta kan man hitta allt från naturområden att vandra och cykla i, sjöar och hav att bada i och ställen att äta på, handla hos och titta på. Let’s do this!

Vi inleder dagen med en take away-frukost från Steninge kuststation som ligger mellan Falkenberg och Halmstad. Det är dock så mysigt där och inte fullsatt så vi packar upp vår frukost i restaurangen. Magisk OCH dessutom certifierad enligt One Planet Plate, vilket innebär att den består av råvaror som underskrider 0,4 koldioxidekvivalenter - en siffra som vi bör hålla oss under, per portion, för att stoppa den globala uppvärmningen.

Det är en blåsig dag med växlande molnighet - perfekt för en roadtrip. Vi drar vidare till Hafi fabriksbutik där man producerar och säljer sylt, marmelad, the och saft mm. Är man fikasugen finns här också ett café. Vi har planerat rutten utifrån att i vill handla lokala produkter och äta mycket mat! Här får vi med oss både apelsinmarmelad med saffran, deras egen teblandning, smoothie och torkade äppletärningar. Nu vill vi ha ost till marmeladen och hittar Skottorps ost som ligger på väg till nästa anhalt Månstorps gård. Vi kör genom pittoreska och vänliga Skottorp för att komma fram till slottet med gårdens ostfabrik. Här hittas en alpost lika god som självaste Gruyere och en grillost.

Spontant hittar vi sedan en antik- och loppisbutik längs vägen. Ann-tikt och loppis heter den och drivs av, föga förvånat, Ann:) Den svischar snabbt förbi och vi måste vända för att köra tillbaka och utforska. Lämnar butiken med vintageklänningar, kuddfodral gjorda på vintagetyg och ett gammalt brickbord.

Väl på Månstorps gård, en vacker skånelänga omringad av åkrar och hundra år gamla träd, blir det en lunch bestående av fyra sorters potatis-, rödbets-, och halloumivåfflor.

Nu är vi redo för lite aktivitet. Regnet hänger i luften så vi väljer att besöka Teckningamuseet i Laholm, framför en promenad i skogen. Och det ångrar vi inte! Utställningen just nu, och fortsatt under sommaren, är med Petra Börner och Annelie Carlström. På nedervåningen finns en teckningsatelje där liten som stor får pröva på att teckna och skapa kollage. Riktigt smakfullt designat, städat och pedagogiskt!

Tro det eller ej, men nu är vi sugna på kaffe och något gott till. Vi hittar till utkanten av Hallands län - Kornhult och den gamla kvarnen där som drivs av Olga. Hennes danska ursprung lyser genom alla smakfullt utvalda detaljer, de ljusa trätonerna och pastellfärgade gamla industrilamporna. Och det bakade är.... UTSÖKT! Så väl värt ett besök i lugnet och skogen, 25 min från Laholm.

Nu är vi nästan så långt sydost vi kan komma i Halland. Vi vänder tillbaka norrut mot kvällens middag, tillika nattens inackordering. Istället för att köra motorväg så väljer vi kustvägen där vi hittar ytterligare en gårdsbutik, Ugglarps grönt söder om Falkenberg, i appen A day in Halland. Det fullkomligt kryllar av små gårdsbutiker i Halland! Och just nu är de välfyllda med primörer.

Dagens mest överraskande destination blir vår sista innan kvällen - Svedinos bil- och flygmuseum. Dess storhet syns inte på utsidan men bara innergården väcker ”Wow!” Sedan haglar Wow:en medan vi går runt bland nostalgibilar och gamla flygplan. Alltså, färgerna man kombinerade i dåtidens automobiler slår dagens försök till bilkulörer med hästlängder. Kolla in bara!

Slutligen är det dags att checka in på Flipflop beachbar i Olofsbo, norr om Falkenberg. Efter en löptur och ett dopp i höga vågor äter vi den godaste trerättersmiddagen på länge. Karibiskt influerad meny med smaker som bara ett riktigt proffs kan få till. Efter en sotad lax till förrätt och en halstrad tonfisk till varmrätt klämmer vi i med en banana split till dessert. Behöver vi nämna att vi rullar till kojs den kvällen!?...

Läs hela inlägget »

I samarbete med Next Skövde.

Vi börjar vår 24 timmars roadtrip med att plocka upp lunch hos Lilla Saluhallen i centrala Skövde. Älskar detta stället! Underbar liten saluhall med mängder av lokala produkter. Vi plockar ihop en god lunchpåse till oss med chark, ostar och potatissallad! 

Vi sätter oss i bilen och styr mot Gullspång, men först tar vi ett stopp på ett riktigt konditori, där de hembakta bullarna står på rad och doften är ljuvlig så fort vi sticker näsan i dörren. Vi har stannat till på Österbergs Konditor i Tidan. Bara byggnaden i sig får en av att vilja stanna till. Vi tar en klassisk vaniljbulle med socker på toppen.

När vi har pausat för en stund, åker vi vidare mot Gullspång för att cykla dressin! Har aldrig gjort detta tidigare och såg verkligen fram emot att testa. Vi kör genom vackert landskap med öppna ängar blandat med skog. Vi kör förbi en skylt som det står Sjötorp på och bestämmer oss för att kika lite på slussen, Göta Kanal och Vänern på en och samma gång. Sjötorp är verkligen en idyll och så värt ett stopp. Här kan du äta våfflor, luncha på något gott eller bara njuta av den vackra kanalen och kika på båtar. Här finns också ställplatser för dom som kommer med husbil.

Från Sjötorp är det bara 15 min till dressinstoppet. Skriv in "Gullspång Dressin" på google så hittar du. En gammal vacker gul trästation står vid rälsen. Efter att ha skrivit på att vi läst reglerna som gäller på spåret och fått en genomgång så rullar vi iväg. En kör och en sitter och hejar på! Landskapet är slående vackert! Vi passerar skog, sjöar och rastplatser på vägen. Det finns två stycken spår att köra, den norra eller den södra. Vi tog den södra på 20 km. Norra är 40 km. Vi stannar till på en av rastplatserna och njuter av lunchen vi har med oss från Lilla Saluhallen. Så himla gott och utsikten gör hela lunchen till den bästa. Solen skiner och vi njuter av vattnet och ljudet från träden. 

När vi är tillbaka så tackar vi för oss och lämnar tillbaka vår dressin, sätter oss bilen igen och åker mot vackra Kinnekulle. Här är magiskt!  Har ni inte varit här, tycker vi definitivt ni ska sätta upp det på er bucket list. Vi åker till Hällekis Säteri, som har stått här sedan 1597. Här hittar man loppis, utställningar, cafe, slottsträdgård, smedjan som man kan hyra för bröllop mm. Spela lite boule eller bara sitt i trädgården och njut. 

Efter vi fikat en god bakelse, strosat genom slottsträdgården och spanat in gallerierna så åker vi mot ner mot Lundsbrunn i Götene kommun som är en gammal kurort med anor från 1890. Just nu håller de på att renovera, men vecka 33 öppnar de igen med komplett anläggning. Även om det var stängt så var det så himla häftigt att strosa runt bland de vackra husen. Här finns även Lundsbrunn bed & breakfast, om man vill ta ett stopp på resan i Skaraborg under perioden de renoverar. 

När vi fortsätter vår resa genom det vackra landskapet med betande kor och får så åker vi längs Vallevägen. Man säger att det är ”världens vackraste väg” och vi kan bara hålla med. Här kan man hitta smultronstället Snickaretorpet, hyra cykel genom projektet ”konstliga cyklar”, besöka gallerier, loppisar, handelsträdgården Melldala trädgård. Våren när körsbärsträden står i blom är helt obeskrivligt vacker. In och läs mer på www.vallevagen.se Här kan man med all säkerhet spendera några dagar. Glöm inte att besöka vackra Flämsjön för ett dopp!

Vi bestämde oss i sista stund att ta en sväng förbi Osterian i Falköping, för att köpa med oss lite ost och chark till kvällen. Så mycket gott och vi hade lätt kunnat strosa där i en timme eller två. En god lunchrestaurang finns också för den som är sugen och även en presentbutik. 

Vi tar oss mot Hjo där vi ska äta middag för att sen ta oss till kvällens sista stopp, Inforest. 

Trästaden Hjo, där konsten speglar samhället är en idyllisk plats precis vid Vättern. Här kan man strosa länge bland trähusen, besöka mysiga caféer, bada, kika på båtar, äta godaste glassen på Moster Elins vid hamnen. Efter en promenad i Stadsparken hittar vi kvällens restaurang, Trädgården Svea. Ett supermysigt ställe med en riktig "hemma-hos-känsla". Vi beställer in en god vegoburgare med coleslaw och potatis. Godaste vi ätit på länge! 

Nu var vi trötta och längtade efter kvällens sista stopp. Det var ett boende offgrid, mitt i skogen bland älgar och rådjur. Vi skymtade en tjäder och sedan - hör och häpna! Vi såg ett VITT rådjur bland träden. Aldrig sett och visste inte ens att det fanns. Det var så coolt och vårt äventyr in i skogen hade bara börjat. Vi parkerade mitt i skogen  och sen fick vi gå sista biten. När vi kom fram så var förväntningarna höga och vi blev inte besvikna! Vilket ställe! Inforest.se här kan man verkligen njuta av lugnet. Vart vi än tittade var det bara skog. En vacker äng av vildblommor slingrade sig runt huset och en fin grillplats ett stenkast bort. Vi satte oss ute på trädäcket medans solen gick ner och månen som sällskap. Vi somnade gott den kvällen. 

Morgonen bjöd på sol, fågelkvitter och luften var klar och ren. Vi lämnade vårt lilla krypin för en frukost inne i stan, på Vete & Råg i Hjo. 

Efter frukosten tog vi några simtag på Guldkroksbadet bredvid stranden. Skön start på morgonen. Uppvärmda, spända och förväntningsfulla mätte vi upp arrangörerna av dagens aktivitet: SUP - Stand Up Paddle Board.  

Väl ute på vattnet så var upplevelsen total. Så himla vackert på Vättern och vattnet är klart. En perfekt avslutning på en perfekt roadtrip. Kolla in den gemensamma sidan för Skaraborg för mer info

Läs hela inlägget »

De bästa ni vet är när vi tipsar om unika boenden på vackra platser. Här är en riktig pärla! Vi spenderade 24 timmar i skogen hos det alldeles nyöppnade HYSSNA FOREST RESORT. Skogen välkomnade oss med sin stillhet, storhet och varma gröna kulör. Så snart vi parkerat bilen gick pulsen ner. Lugn, harmoni och pirrig förväntan bubblade upp och det doftade så gott av gran, trä och skogens vilda. 

På Hyssna Forest Resort kan du välja mellan tre olika boenden: Cliffhang Cabin,  Creek Cabins och Treetop Cabin - trädsviten längst upp. Det är där vi ska bo! Där gungar det mjukt, sa David när vi bokade in oss och vi tänkte att vi kommer somna sagolikt gott när så vi kryper till kojs. WOW vilken oas.  

När vi lämnat våra väskor och checkat in i vår Cabin så går vi ut en långpromenad i skogen. Runt sjön Trehörningen. 4.6 km och vilket tar ca 1.5 timma (beroende på hur mycket kantareller och bär du plockar) och är alldeles lagom långt efter en lång biltur. Vi har bokat en kaffekorg och fikar på en klippa vid sjön. God matig smörgås med kyckling och ceasar-dressing, hemmagjord saft, kaffe och söt kaka. Åh mat smakar ju alltid så gott utomhus efter en vandring i skogen. Och detta är verkligen helt magiskt. Enkelt och smidigt när allt finns färdigpackat. Outdoor med guldkant. Det gillar vi!

Ett dopp i den kalla sjön och vi simmar runt i solens glitter innan vi styr kosan mot resortet igen.  

För den som vill vandra längre så rekommenderar vi Hyssnaleden som passerar Hyssna Forest Resort. Vi möter två killar som är ute och vandrar leden och den får högsta betyd. Skogsstigar, beteshagar och grusvägar. Varierat och vackert.

Hela Hyssnaleden är 40 kilometer lång och tar ca 14 timmar att vandra och är lagom för två dagsetapper.  Du kan bland annat spana in jättegrytorna i Ansered och njuta av stilfulla bokskogar i det vackra naturreservatet Stomsås. 

Efter badet blir det bubbel och blicken vilar mot grantopparna. Det känns lite som farmor på höga berget i Bamse. Så ståtligt att bo så högt upp. Och allt är smakfullt inrett. Trärent, noga utvalt och dova kultörer. Allt i samklang med naturen. 

Treetop Cabin där vi bor är en stuga i olika etage. På det första planet finns toalett och dusch. På andra planet det varma spabadet och en kall dusch. Och tredje plan är kök, vardagsrum, sovkoja med en bred säng och ett loft med två enkelsängar. Du kan sova fyra personer här. Det är stora fönster ut mot skogen och här finns gott om vilda djur.

I köket finns allt du behöver och middagen brassar du på med egen mat som du tar med och lagar på plats eller så kan du beställa ett Middagspaketet Forest Grill. Det gjorde vi! Då får du alla ingredienser för att tillaga grillspett, en potatisrätt och goda såser därtill.

Vi hittade massor av kantareller när vi var ute och vandrade så de hamnade också på grillen. Det är så otroligt mysigt att grilla och sedan sitta och småprata till sena natten med fågelsång i bakgrunden. 

Som final på denna dag så blir det bad i den varma badtunnan varvat med kalla duschar.

Här finns badtåfflor och badrock till låns. Och fina produkter som är snäll mot huden. 

Efter detta sover vi som prinsessor!  Och morgonens första kopp kaffe smakar så gott. När klockan slår 8.30 så kommer frukostlådan till vår Cabin.

Fina lådor med vackra snören och där i ligger allt du kan tänka dig för en härlig långfrukost.

Efter frukost beger vi oss ut i skogen igen. Vi har hyrt kajaker och bokat en picknickbag med fika! 

Ingen av oss har paddlat kajak innan men med Davids tydliga instruktioner går det fint. Även om vi skrattar högt åt vår osmidighet. Men ner kommer vi till slut och vi trillar inte i.  Paddlar längs sjökanten innan vid dukar upp fikan på trappen vid den lilla sjöstugan och äter köttbullsmackor med rödbetssallad, kaffe, vatten och en god kaka. 

Innan vi åker hem från denna magiska plats har vi bestämt träff med David som ska visa oss runt i de andra Cabinsen.

Vi är ju så nyfikna på tankarna bakom denna plats och vill dela med oss av allt såkalrt.  Sänder live på instagram med David som visar oss runt. 

David berättar att han och hans bror byggt kojor i skogen sedan de var små. De sprang runt och lekte och fick superkoll på skogens alla vrår. De är båda snickare och har tillsammans med god hjälp från familjen byggt hela resortet. WOW vi är enormt imponerade. Kika in liven - du hittar den i höjdpunken "Hyssna" på instagram. 

Cliffhang Cabin - huset hängande ut över en klippa i skogen med full kontakt med den lilla skogsravinen och bäcken som ringlar sig fram genom mossan nedanför.

Creek Cabins, i en liten ravin, vid den trolska skogsbäcken hittar du Creek Cabin. Här möts du av en spång som vindlar sig fram över den lilla bäcken.

Cliffhang Cabin och Creek Cabins ligger i anslutning till varandra så är ni ett sällskap om 6 personser så hyr båda dessa. Creek Cabins har två små stugor och här får ni gott plats 4. Det finns en kall källa och ett varmt bad. Kök och magiskt utsikt mot bäcken. Det är öppet året runt. Frukost ingår alltid. Middagspaket och aktiviteter kan läggas till i samband med bokning.

I Varje Cabin ligger boken "När själen får grönska" av Eva Robild. Den passar verkligen in här och är full av kloka ord om skogens magi.

Fågelsång, en viskande skog och en porlande bäck ger sinnesro. Nu visar även forskningen ett samband mellan natur och hälsa. När vi vistas i gröna rum läger vi, återhämtar vi oss och inspirationen fylls på.  Allt det där känns i hjärtat när vi samlar ihop våra saker, säger TACK till David, hans team och skogen. Vi kommer snart tillbaka! 

Tack till dig som läser och följer med på våra äventyr! Vi dröm är att ni alla ska känna livet i er när ni är ute och reser längs Sveriges vackra vägar.  Vi brinner för att skapa communitys och vara en digital mötesplats och mäklare mellan er som reser och ni som skapar upplevelserna.

Tusen tack! 
Anna Linton - Roadtrip i Svergie 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Älskade Fårö! Naturen, tonen och allt är annorlunda på Fårö - jag förstår alla konstnärer som söker sig hit för att skapa! Hela ön är i princip en enda kalkstensklippa, med spridda inslag av lågväxande skog. 114 kvadratkilometer gör Fårö till Sveriges nionde största ö. Maj och sensommaren är vår favorittid på året för ett besök på Fårö. Lugnet är magiskt. Som säsongsavlutning varje år arrangeras FÅRÖNATTA - då öppnas alla caféer, restauranger, gårdsbutiker och små loppisar och det är superhärligt att cykla runt och handla, äta gott och njuta av livet! 

Här kommer våra bästa Fårö-tips! Dubbelkolla alltid upp öppettider och boka gärna boende i god tid inför.  Från Fårösund går färjan som är gratis och tar 8 min. 

Börja med mäktiga raukar vid Langhammars naturreservat. Klapperstensfältet och rauken som ser ut som en gubbe är välbesökt och är bara en liten del av det 480 hektar stora naturreservatet. Ta god tid på dig och ta gärna med lite fika! Parkering och enklare toaletter finns i anslutning till naturreservatet. 

Fika hos Sylvis döttrar - ett litet bageri i hemtrevlig miljö med frestande smörtyngda dofter. Deras saffranspannkaka och nybadade bullar med mjölk från Puttersjaus är helt otroligt gott. 

Om det blåser så måste ni surfa - lek i vågorna vid Skalasand! En våtdräkt är en bra investering så kan du vara i vattnet en längre tid.

Strax bredvid finns Fårö Fyr och den vita stenstranden Norsta Aura - perfekt för att kasta macka och bara vara! 

Vi äter lunch hos Restaurang Fårögården där vi också ska bo över natten. Höstgryta med gotländskt högrev, kantareller och rotfrukter från Simunds Eko. En ale från Burgsviks bryggeri därtill. Fårögärden ligger en kort promenad från en av våra favoritstränder vid hedar med backtimjan och betande hästar bredvid. Havets vindar gör något med oss.  

På Fårögården finns det cyklar att låna och hela lördag eftermiddag cyklar vi runt och upptäcker ”FÅRÖNATTA”. 

Folkfest, massor av loppisar och gårdsbutiker öppna. Vi fyller cykelkorgen med pumpor, loppisfynd, torkade eterneller och krokiga morötter från Sudergårda grönt

Middagen äter vi hos Gåsemora Gårdskrog som drivs av Hanna & Kristoffer Dagerås med personal. Med stor passion till det lokala, ekologiska och kärleksfulla mathantverket komponerar de en meny som  ändras ofta utifrån de råvaror som finns under rådande säsong. Ständig förändring och kreativ höjd gör upplevelsen extra härlig tycker vi! Överraskande viner och fantastiska smaker. Gårdskrogen ligger på Stora Gåsemora gård där du också kan bo! Kika in på hemsidan och läs mer.  Vi tog våra lånecyklar från Fårögården och det är så vackert att cykla hem i sensommarnatten. 

Morgondopp och härlig frukost hos Restaurang Fårögården. Sen styr fyller vi magarna med franska crêpes, musik och galettes hos Kutens Bensin.

En nedlagd mack som förvandlats till en osannolik 50-talskitschfest full av bilvrak, neonskyltar och oljefat. Det är ofta mycket folk på högsäsong och så här mot slutet av säsongen råder lugnet även här. 

En annan favorit är Pastamakarna som också drivs av paret Hanna & Kristoffer Dagerås - här kan du äta gotländsk comfort food utan krusiduller. Ät här eller köp med pastan hem! Ett besök hos Bergman center är också värt ett besök och tar dig djupt in i Ingmar Bergmans värld. Gå på guidad tur i Bergmans fotspår och upplev inspelningsplatserna runt om på Fårö. 

Solnedgången mot väst bör också upplevelas. Vill du känna full frihet - hyr en husbil och parkera vid någon liten lucka längs stranden. Det finns många fina platser att stanna till vid.  

Enjoy Fårö! Fler härliga platser och mer om livet på ön hittar du här.

Text och bild Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Göteborgs södra skärgård. YOU HAD ME AT HELLO! I dagarna två har vi utforskat öarna Styrsö, Vrångö och Donsö, lärt oss mer om blå mat - framtidens hållbara mat från havet, cyklat, njutit, dykt efter tång, bott och badat! Häng med! 

Parkerar bilen i Långedrag. Köper en biljett i Västtrafik app TO GO. För 35 kr får du åka både spårvagn & båt ut på öarna. Tar spårvagnen till Saltholmen och båt 281 ut mot Styrsö. Alla öar är bilfria! Vi hyr cyklar från Popsicle.  

 Att cykla runt på Styrsö är så mysigt, trånga gator, vackra hus, fina badplatser och loppis

På STYRSÖ möter vi upp matkreatören, författaren & tångdykerskan Karolina Martinsson aka @algblomman. Projektledare för projektet BLÅ MAT  är hon också. Denna kvinna är som ett uppslagsverk, en otrolig kunskapskälla till allt som har med tång, utomhusmatlagning och nya möjligheter under ytan. 

Karolina tar oss med ut på en matvandring bland klipporna, visar ätbara strandväxter och vi dyker efter tång! Vi plockar rörhinna, blåstång, strandkol, strandbeta och strandaster. Längst ut på Salskärs udde slår vi oss ner bland vresrosorna. Lagar mat i de fria med det vi skördat längs vägen. Leffsor och musselsoppa - lokalt & hållbart. Höjden av lyx och otroligt gott! Vi får lära oss massor om tångens fantastiska egenskaper. Lovar att skriva ihop ett eget inlägg om tångdykning, hur man lagar mat med tång och ätbara strandväxter.

Cyklar ner till kajen och tar båten över till VRÅNGÖ! Vi checkar in hos Kajkanten och blir alldeels förälskade i platsen. Vackra klippor, stränder och skogsstigar, en trevlig krog och en stor och fin lekplats för barn i olika åldrar. Kajkantens sjöbodar som är jättemysiga har precis det du behöver för en helg i skärgården. Madeleine som driver Kajkanten med sin pappa möter oss med ett stort leende, visar oss runt och är så varm, hjälpsam och go! Ölivet gör något med människorna - helt klart. Och tillsammansskapet som är ett måste för att lyckas driva en verksamhet här ute. Det är väldigt inspirerande! 

Kajkanten ligger i Vrångö Hamn, sju minuters promenad från skärgårdsbåtarnas tilläggsplats. Här finns 11 sjöbodar med 2-7 bäddplatser (inklusive extrabäddar). I varje sjöbodslägenhet finns dusch, toalett samt pentry för självhushåll. Hyr sjöbodarna dygnsvis eller veckovis. De är öppna året runt och mat serveras hela tiden. Frukosten kommer i en låda och levereras vid dörren! 

Det är mysigt att sitta på kajkanten, dingla med benen en stund innan vi går bort till bastuflotten där vi bokat in oss på Tång-AW, skaldjursfrossa och bastu och bad!  

Karolina möter upp oss igen och leder oss genom en helt fantastisk tång-AW! Medan hon fixar den sista tillagningen och lägger upp allt på fat berättar hon om tången och det hon tillagat. De spröda nyfriterade tångchipsen med havssallad, vresros och musselpulver har hon tillagat till Tångskum - ett stycke konstverk, så goda smaker och passar perfekt till tångbubblet från Källsjö Bryggeri & Smaksmedja. I nästa rätt hittar vi stekosten Filliostus som är fritterad med rörhinnan vi plockade tidigare blandat med maizena för rätta krispet. Musslorna får vi på en gaffel - för de talar för sig själva. Ja, de är blande det godaste vi ätit och är rökta över öppen eld hos Maria som driver Skärgårdens rökeri på Donsö. 

Karolina köper sina råvaror av lokala mathantverkare eller plockar själv från naturen. Och det sätter sig i smakerna. WOW! Till osten serveras "Sommar i ett glas" - alldeles rosa och är en drink gjord på sirap av vresros, kaprifolblom blandat med tonicen HAV där de användt sjöpung med sin kraftfulla umamismak och sockertång. Smakerna lyfter varandra såfint! Det är en av alla egenskaper vi älskar med tången - att den är en sån fin smakkompis och lyfter upp alla andra smaker i en rätt  - som blir både bredare och djupare.

Tången är dessutom full av antioxidanter, mineraler och vitaminer - bra för kropp och själ. Det allra viktigaste är ändå att tången är som havets stora lunga och renar havet. Så ju mer tång vi odlar desto renare blir havet. Det gäller även musslor. Och tittar vi på flygfoton över musselodlingar ser vi att vattnet där är klarare än på andra ställen. Det kallas det regernativa! Och exakt så vi önskar att all mat tillverkas i framtiden, eller hur!? Att vi använder råvaror som lämnar platsen de lever på renare efter sig. Just det handlar projektet BLÅ MAT som Karolina leder och väver in i sin kreativa matlagning.  Kontakta Karolina för att boka in dig på en matvandring, tång-AW eller om du vill använda tång mer i din verksamhet - hon har massor av kontakter till producenter. Ett boktips är även boken hon skrivit tillsammans med Linnéa Sjögren "Plocka tång & strandväxter".

När vi är nästan klara med vår tång-AW knackar Andreas på dörren. Han driver hamnkrogen Lotsen & Fiskeboa tillsammans med sin fru Jennie och serverar fantastiska skaldjur med bröd och goda såser till. Inga konstigheter. Krogen ligger strax bredvid Kajkanten där vi bor och du kan boka in dig och äta där eller på bastuflotten. Deras fish n' chips sägs vara västkusten bästa - eller var det Sveriges, eller Europas? Bör provas och gör ingen besviken. 

Innan skaldjursfrossan fångar vi solens sista strålar i ett bastubad. Det känns att det börjar bli kallare i havet nu och det rusar gott i kroppen mellan värme och kyla. Det är så sagoligt vackert. 

Natten sveper in över Vrångö. Vi kryper in i vår sjöbod och ner i sängen. Somnar gott efter dagens äventyr.  

Vaknar med pirr i magen. Vi ska ut på vandring. Frukost på kajkanten, bryggan knarrar och en båt puttrar ut mot det stora blå havet. Solens strålar i vårt ansikte, en stund av bara vara innan vi packar ner badkläder i väskan. Det finns tre olika leder på ön och vi ska testa Tärnstigen, som är ca 3 km lång och tillgänglighetsanpassad. Vi möts av vackra vyer, löven som börjar bli gula och stannar till i Djupvik för ett dopp i glitter. Jo man tackar! 

Vårt sista stop på Vrångö är utkikstornet uppe på höjden. Här höll man vakt förr i tiden. 24/7 med god span över Kattegatt. Nu är det en röd liten stuga där du kan sitta och vila benen en stund och fascineras över utsikten.  Vi vill inte åka hem. Och betämmer där och då att vi kommer tillbaka på höstlovet för mer vandring och kayak! Kayaks kan du hyra hos Kajkanten och paddla ut på egen hand eller med guide. Chansen är stor att du får hälsa på sälarna. Madeleine pekar vart de brukar leka. Hon berättar även om att Kajkanten samarbetar med HITTA UT där du genom en karta i en app kan leta checkpoints och upptäcka Vrångö. Du kan även ut och PLOGGA - plocka skräp och jogga. All info finns hos Kajkanten och är roliga aktiviteter om väder och vind inte bjuder in till strandliv. 

Vi hoppar på cyklen och tar sikte mot hamnen. Att packa lätt är klokt och gör upplevelsen skönare.  Kl 10.20 går båten mot Donsö vilket är vår tredje och sista ö.

DONSÖ välkomnar oss med sol och värme! Precis i hamnen hittar vi Popsicle - där vi ska äta vår lunch. Men innan vi gör det vill vi upptäcka ön. Donsö har vackra naturstigar och härliga bad. Små mysiga gator och vackra hus. Ett av Sveriges företagstäta områden är det också med en fantastisk
entreprenörsanda. Ett socialt samhälle vilket också är hjärtat i Popsicle. Här trivs både ö-bor och  turister från när och fjärran.

Runt hela Donsö finns många badplatser. I norr finns Stora Onseberget och på öns södra sida ligger Radarberget - strålande utsikt, perfekt för picnick. På östra sidan ligger den vackra Donsö fyr; här finns en badstege och fina klippor att bada från. 

Nu blir det lunch. Popsicle ligger 80 m från hamnen. Här kan du hyra cyklar, shoppa kläder, ta en god fika och äta en bit mat. Menyn är tillagad på lokala råvaror och med inspiration från det hållbara havet med både musslor och tång. Popsicle drivs av Kristin och hennes syster Klara. Två entreprenörer som aktiverar hela familjen. Allt är hembakat av svärmor. Blommorna är från svägerskan. Korven från kusinerna. Ostronen från moster. osv... Menyn är fantastisk, vacker smakfull och innovativ. Med hjälp av Karolina och projektet blå mat har de tagit fram en BLÅ MENY där tången, musslorna och "svinnsmart" sillfärs får spela roll.

I projektet har de arbetat fram nya produkter med begåvade små matentreprenörer i närområdet. Som denna tångtempe från Foyubryggeriet

Vi delar på en salladen och ett smörrebröd till förrätt. Sallad med tångfalafel, tångkimchi, misomajo med ingefära och tångfirikake. 

Ett smörrebröd med de där magiska musslorna från Musselfabrien som Maria röker i Skärgårdsrökeriet. Musslan är vår tids sanna superhjälte. Den odlas i fjorden och håller den vid liv, minskar övergödningen och förser oss med ett giftfritt och näringsrikt superprotein. Winwin! När vi väljer mer av blå mat på tallriken -  så stöttar vi även de lokala entreprenörerna! Huuuur bra!?

Havets Wallenbergare gjord på sill- och musselfärs, surfslaw med surkål, tång och räkor, dillslungad färspotatis. Vi svenskar äter otroligt mycket sill men bara en liten del av köttet används. Och sillfärsen här är finurligt utvunnet från det sillkött som sitter kvar på benet efter att sillen fileats. 

Galette med rökta musslor, kräm på bönor och ärtor, sallad, picklad lök och pepparrot. Alla galetter här är gjorda av bovete och sockertång, ägg och ost - naturligt glutenfritt.

Dessert som final med glass från Hollanders glass i Alingsås - gjord på tången dulse och "soja" gjord på Svenska kulturbönor från Foyu Bryggeriet. Dulsen ger en en riktigt god kolasmak och får gött sällskap av björnbärens syrlighet och mandelflarns knaperhet. 

Efter denna fantastiska långlunch promenerar vi bort i Donsö hamn och runt om de små gatorna. Kikar in hos Maria och Fiskrökeriet - doften av rök är smått magisk. Hamnaffären bjuder på både färg och form. Och de många båtarna guppar så glatt vid sin brygga. 

Vårt sista stop är i en av sjöbodarna. Det har blivit dags för sårkålsworkshop som också är en del av "Mer blå mat på tallriken" vars mission är att visa på tångens möjligheter som råvara i den egna matlagningen. Karolina guidar oss genom de olika momenten. Det blir en fin souvenir att ta med hem och en riktig boost i höst. Boka in dig för en workshop eller testa själv.

Du behöver salt, tång, morot, ingefära, gurkmeja, spetskål, rivjärn, mixer, glasburk, en bunke att blanda i, plastlock för vattenlås och en plastpåse. Ungefär så här gjorde vi:

1 kg grönsaker - vi tog morot och spetskål - riv ner!
15 gram salt av det finare slaget. 
Havssallad och sockertång - sådär lite lagom. Havssalladen gör smakerna djupare och bredare och förhöjer c-vitaminen!
Blanda grönsaker & salt i bunken. 
I med smaksättning. Vi tog ingefära och gurkmeja.  
Låt stå 30 min. 
Blanda och krama med händerna. Använd gärna plasthandskar då gurkmejan lätt färgar av sig på fingrarna. 
Lägg ner i glas burken. 
Pressa med handen så att syret försvinner och att vätskan kommer överst. 
Lägg ett helt kålblad överst som ett lås. 
Ta ett gammalt plastlock från en godislåda, klipp som på bilden och gör till en liten strut. Lägg ner ovanför kålbladet. 
Gör ett extra vattenlås med en påse och havsvatten i  - med samma salthalt som kålen 
(15 g till 1 liter). 
Knyt påsen och stäng locket. 
Klart! 
Låt stå på köksbänken - 2 v i rumstemperatur. 
Sedan får sårkålen flytta in 2 v i kylen - med vattenlås med allt.  
Klart!!! Där har du dig en finfin boost i höst. 

TACK Karolina för all kunskap du delat med oss, äventyret du bjöd oss med på och som vi nu kan dela vidare till er läsare! Vi återkommer med ett till blogginlägg där vi visar upp ätbara strandväxter och vårt fina tångdyk! Tack för projektet BLÅ MAT med support från Leader Södra Bohuslän  som möjliggör att vi tillsammans skapar en svensk matkultur där den blå näringen har en självklar plats på tallriken och att vi blir fler som är havsvårdare och samarbetar med haven!

Tacksamma för fina möten och ölivet lämnar vi tillbaka våra cyklar och tar båten hem igen! Boka in dig här i höst eller vinter om du har möjlighet. Det mesta är öppet året runt. Naturen och avkopplingen på eftersäsongen stannar verkligen kvar i hjärtat.  

I höjdpunkten ”Gbg s skärg” på instagram finns fler bilder & mer tips!

Text & bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

I dag vill vi ta dig med ut på Getterön och bjussa på våra allra bästa tips! Denna underbara halvö i Halland, utanför Varberg med både sandstränder, klippor och bryggor att hoppa från. Nu under sensommaren kan du i princip få en hel sandstrand för dig själv ~ bada i glitter och verkligen njuta!
 

1:a vik bjuder på snorkelsafari - en snitslad bana under vattenytan, sandstrand, en brygga för krabbfiske, ett nybyggt utegym och lekplats och gott om parkeringar. Blir du hungrig finns Hattaviken Restaurang med god glass, goda viner och superbra mat. Risotto och sparris från sommarmenyn serverades när vi var där senast. När solen skiner så öppnar Skjulett för fika och glass i det gamla bruna skjulet som nu fått nytt liv! Vi älskar när platser får nytt liv. Strosa runt och kika på alla båtarna i hamnen är också mysigt och spana ut över Varbergs Fästning. 
 

God picnic-lunch köper du hos Getteröns Fiskrökeri vid Tempo nära Getteröns Camping. Min favorit är den rökta naturella laxen med hjortronsås. Kila över till Tempo och köp jordgubbar till efterrätt! 

Från Getteröns Fiskrökeri är det nära både till 3:e Vik (för hundbad och kayakomat!) och 4:e vik för en mindre sandstrand och mer klippor.

I 5:e vik finns en lååång sandstrand, en flytbrygga en bit ut i havet att hoppa från och ett nytt tillgänglighetsbad med brygga och ramp ned i vattnet.

Allra längst ut ett otroligt vackert naturreservat och en fin plats för en promenad i kvällssolen. Nu är nyponen mogna och ljungen likaså - så plocka lite när du är här och lägg i fickan. Nyponen är fulla av C-vitamin!

Här kommer två riktigt bra recept på en dunderkur och ett kvällste du enkelt kan göra själv!

Recept dunderkur:
1/3 nypon
1/3 äppelcidervinäger
1/3 honung.
Lägg i en burk och skala. Låt stå mörkt och i rumstemperatur i 30 dagar. Skaka burken varje dag. När allt är klart ta en tsk varje dag med lite vatten till i ett shotglas så får du världens boost!!

Recept ljungte:
Ljungteet gör du enkelt att du torkar blommorna och lägger i ditt kvällste, så somnar du gott om natten.

På väg ut mot Getterön hittar du Naturum Getterön - en riktigt fin plats för alla fågelälskare & fågelskådare, med utställningar, café, lekplats, poängpromenad och fågelskådartorn. Linssoppan och en fjärillsutställning fick oss att sitta kvar länge länge. 

I lördags, 19 augusti, gick Varbergs första Visfestival av stapeln längst ut på Getterön. Den avslutade sommaren på ett fint sätt. Flera fantastiska musiker enrade scenen ute på 5:e vik, Lisa Miscovsky , Sofia Karlsson Uno Svenningsson - listan var lång på tallangfulla artister. Stämningen på topp, en varm bris drog in från havet och pubiken satt i gröngräset på picnicfiltar och njöt. 

När Sara Zackarias - som är Ted Gärdestads dotter sjöng en låt för att ära sin pappa - så ställde sig hela publiken sig upp och sjöng med. Sara blev så rörd att hon inte riktigt kunde sjunga. Otroligt vackert. Ja, vi hoppas att detta blir en tradition i många år framöver. 

Tack för att ni följde med oss till en av våra favoritplatser på jorden! Nu börjar vår favoritsäsong på Getterön - lugnet i sensommaren är helt fantastiskt. Ja, åk hit i höst! 

Text och bild: Anna Linton 

Läs hela inlägget »

Foodisar, music- & countryside lovers! Se hit! Nu drar vi dit maten växer. Möter odlare och matkreatörer. Besöker gårdsbutiker och matställen. Går på sommarkonsert och handlar med oss närodlat. Ja, häng med oss på en Roadtrip till Skaraborg där den lokala maten oc